Noorderlicht in Nederland

Noorderlicht in Nederland

Tijdens de nacht van 10 op 11 mei 2024 was het noorderlicht weer eens in Nederland te zien. Dit is meestal niet zo heel spectaculair, zeker niet wanneer je dit boven de poolcirkel gezien en gefotografeerd hebt. Het wordt heel wat anders wanneer het extreem krachtig is. Wij gingen op pad in Noord-Brabant om het te fotograferen.

Geschatte leestijd: 6 minuten

We hebben het noorderlicht al vaak gezien en gefotografeeerd. Dat was altijd in IJsland of op Lofoten in Noorwegen, hoog boven de poolcirkel. Vooral in maart 2024 was de activiteit op Lofoten adembenemend mooi. Hoewel het noorderlicht toen ook in Nederland te zien was, stelt dat niets voor met wat er boven de poolcirkel te ervaren was.

De zonnevlekken die voor het spektakel hebben gezorgd.
De zonnevlekken die voor het spektakel hebben gezorgd. (500mm, gecropt, met Haida ND6.0 filter (20 stops))

Hoe noordelijker je bent, hoe beter het noorderlicht in Nederland te zien is. In Noord-Brabant is het soms waarneembaar, maar dat is voornamelijk fotografisch. Je ziet het als je weet waar je op moet letten, maar het wordt pas zichtbaar op de foto. Ik fotografeerde het per ongeluk in de Groote Peel tijdens een workshop die ik daar gaf, en ik heb het in 2023 vanuit Helmond kunnen zien en fotograferen.


Het is meestal niet zo heel spectaculair. Maar wel mooi dat het waargenomen kan worden.

Een KP 8 voorspelling wordt KP 9

Toen was het zover. Extreme activiteit op de zon beloofde een heel actief noorderlicht. De voorspelling was KP 8 op een schaal van 1-9. Hoger wordt er door de noorderlicht-apps niet weergegeven. Bovendien zou het op de meeste plaatsen een heldere nacht worden. Reden om eropuit te gaan. Helaas met de verkeerde mindset door de gedachte aan het altijd tegenvallend noorderlicht in Nederland. Want het werd KP 9 in plaats van KP 8, wat spectaculairder was dan ik ooit had kunnen denken.

Een reklame boodschap
noorderlicht in Nederland
Schermafbeeldingen van de aurora-app SpaceWeatherLive

Verkeerde locaties voor noorderlicht in Nederland

Ik ging uit van de veronderstelling dat het een vage gloed aan de horizon zou zijn, voornamelijk fotografisch zichtbaar. Daarom zochten we een redelijk donkere horizon op en dat was een goede keuze. Maar de voorgrond was saai. Daarna reden we naar een brug om over de Zuid-Willemsvaart naar het Noorden te fotograferen. Dat was leuk, maar niet spectaculair.

Noorderlicht in Nederland
Noorderlicht boven Berkendonk in Helmond. Een vrij zicht op het Noorden, en relatief weinig lichtvervuiling aan de horizon. Dit is het noorderlicht dat ik verwachtte.

Dit was wel het het noorderlicht dat ik ook nu in Nederland verwachtte. Vaag en laag aan de horizon. Natuurlijk speelt de enorme lichtvervuiling ook een grote rol, en daar kunnen we in ieder geval in Noord-Brabant nauwelijks of niet omheen. Uiteindelijk besloten we om naar kasteel Heeswijk te rijden, met de veronderstelling dat het daar op deze manier te zien zou zijn. Dat was een verkeerde beslissing voor het fotograferen van het noorderlicht in Nederland met KP 9.

Een hemel vol noorderlicht

Kasteel Heeswijk is in pal noordelijke richting te fotograferen. Dat leek me ideaal. Echter, het blijkt dat bij KP 9 het noorderlicht in Nederland overal in de lucht te zien is. En het spectaculairste deel bleek dus daar net in de verkeerde richting aan de hemel te verschijnen. Maar wat een schouwspel. Dit had ik in mijn wildste dromen niet verwacht.

Ik heb niet veel foto’s, en zeker niet de mooiste noorderlicht foto’s. Ik heb geen timelapse gemaakt en ik had mijn eigen camera moeten gebruiken. Maar het was fantastisch om te zien. Voor mij mag het het komende jaar nog vaak KP 8 en KP 9 worden. Ik zorg ervoor dat we dan wel naar een geschikte locatie rijden.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wim Hendrikx
Wim Hendrikx
9 dagen geleden

Mooie foto serie. Ik stond bij het Eindhovens kanaal. Maar het speelde zich boven mijn hoofd af. Zag duidelijk zonder camera met het blote oog de lucht roder worden. Het ging allemaal heel snel.