Objectief keuze voor vaste brandpunten

Ik hou van fotograferen met vaste brandpunten. Op een of andere manier beleef ik daar meer plezier bij. Maar welk objectief moet je kiezen? Je kunt niet zoomen dus elke situatie vereist een ander objectief. In dit artikel wil ik wat meer vertellen over mijn objectief keuze voor vast brandpunten. Met name bij het fotograferen van mensen.

Geschatte leestijd: 10 minuten

Fotograferen met een vast brandpunt betekent niet dat je betere foto’s maakt dan met een zoomobjectief. Immers, een 50mm brandpunt in een 24-70mm zoomobjectief is hetzelfde als een vast 50mm brandpunt. Je kunt een 85mm of 135mm objectief kiezen, maar dat is hetzelfde als wat je in een 70-200mm ter beschikking hebt.

Vroeger was er een aanzienlijk kwaliteitsverschil tussen de zogenaamde primes en zoomobjectieven. Maar dat verschil is tegenwoordig nauwelijks merkbaar, tenzij je een goedkoop zoomobjectief kiest. Heb je echter de beste kwaliteit zoomobjectieven en vast brandpunt, dan is het verschil alleen nog onder de microscoop te zien.

Objectief keuze voor vaste brandpunten
Olympus OM-D E-M1 II met objectieven, links met vaste brandpunt, rechts zoomobjectieven. welke hebben jouw persoonlijke voorkeur?

Wat is het verschil?

Je vraagt je dan af of de primes dan nog meerwaarde hebben. Het antwoord daarop is ja. Allereerst is er de lichtgevoeligheid van een objectief met een vast brandpunt. Die is vaak twee of meer stops groter dan bij een zoomobjectief. Dat betekent niet alleen dat je onder donkere omstandigheden nog kunt fotograferen, je autofocus werkt ook beter onder die omstandigheden.

Die grote lichtgevoeligheid kan een nadeel zijn. De scherptediepte wordt bij de grootste lensopening namelijk ontzettend klein, zeker met de wat langere brandpunten. Tegelijkertijd is dat soms juist gewenst, en is dat de reden om een vast brandpunt met een grote lensopening te kiezen.

Natuurlijk is er nog altijd het zoomen, of het gebrek daaraan. Dit is iets wat een objectief met vast brandpunt natuurlijk niet kan. Je zit dus vast aan de beeldhoek die het objectief heeft. In dat geval moet je vooraf weten welke objectief keuze je moet maken bij het gebruik van vaste brandpunten.

Objectief keuze voor vaste brandpunten
Let even op de cropfactor van je sensor. Die bepaald namelijk de beeldhoek, en niet de brandpuntsafstand alleen. Deze 16-80mm op een Nikon D500 met APS-C sensor is hetzelfde als een 24-120mm op een full frame camera.

Persoonlijke voorkeur

De keuze van een vast brandpunt of zoomobjectief hangt voor het grootste deel af van een persoonlijke voorkeur. Wil je met een kleine scherptediepte werken, of wil je de flexibiliteit tot het zoomen. Het antwoord op deze vraag geeft aan welke keuze je moet maken.

Toch ben je met een vast brandpunt niet beperkt tot grote lensopeningen. Ook daarmee is een diafragma van f/8 of f/11 perfect bruikbaar. In principe zou je dan net zo goed een zoomobjectief nemen. Toch verkies ik in die gevallen ook een vast brandpunt, zeker bij portretfotografie en familiefotografie. Dat klinkt misschien beperkend, maar het is mijn persoonlijke keuze. Ik vind het fijn om zo te fotograferen.

Emy en Remco, broer en zus samen op de foto met de spiegelende wolkenlucht in het water. Dit is gefotografeerd met een 50mm objectief, wat een perfecte brandpuntafstand is wanneer je twee personen op de foto zet.

Welk brandpunt kies ik wanneer?

Wat moet de objectief keuze voor vaste brandpunten zijn? Wat gebruik je wanneer? Niet elk brandpunt werkt namelijk voor elke fotosessie. Soms is een 35mm een goede keuze, soms een 50mm. Maar ik kan ook kiezen voor een 85mm of een 135mm brandpunt. De keuze die ik maak is een persoonlijke, maar wel ingegeven door de situatie. Wat is mijn objectief keuze voor vaste brandpunten?

De objectieven die ik momenteel ter beschikking heb zijn een 35mm, 50mm, 85mm, en een 135mm objectief. In principe zou ik in plaats van de 35mm een 24mm willen hebben, maar die mogelijkheid is er momenteel niet (althans, niet het objectief dat ik zou willen).

Objectief keuze voor vaste brandpunten
Objectieven met een vast brandpunt die ik voor bruiloften gebruik.

Ik geef je in dit artikel geen lijst met objectieven met daarachter de situaties waarin je die kunt gebruiken. Het is zinvoller om de situatie te beschrijven met daarbij mijn objectief keuze voor vaste brandpunten. Zo moet jij het ook bekijken, vind ik. Je komt in een bepaalde situatie, en daar moet je het juiste brandpunt bij kiezen. Niet andersom.

Portret van één persoon

Dit is de meest flexibele situatie. In principe kan elk objectief gebruikt worden, hoewel dit is ook afhankelijk is van de ruimte die je ter beschikking hebt. Voor de full body portretten is een 35mm een goede keuze. De beeldhoek die je daarbij hebt geeft nog weinig tot geen groothoek vertekening. Onder voorwaarde dat je niet te dichtbij komt.

Een reklame boodschap
Objectief keuze voor vaste brandpunten
Een krappe ruimte waarvoor ik een 35mm gebruikt heb. Dit gaf voldoende beeldhoek zodat ik een goede compositie kon maken. De balans tussen ballerina en omgeving is precies wat ik wilde.

Door een langer brandpunt te kiezen wordt de beeldhoek kleiner, en zal er een grotere scheiding met de achtergrond ontstaan. Het resultaat is een heel andere soort foto. Ik kan met mijn vaste brandpunt ook een extreem kleine scherptediepte gebruiken, waardoor er een sterk effect van diepte verkregen wordt.

Ik kies dus naar gelang de ruimte die beschikbaar is, en het soort foto dat ik graag wil maken. Meestal neem ik een 35mm en een 85mm of 135mm objectief voor dit soort foto’s.

Objectief keuze voor vaste brandpunten
De 135mm brandpunt gaf een kleine beeldhoek waardoor ik een groot deel van de lucht buiten beeld kon houden. De kleine scherptediepte zorgde voor een prettige scheiding tussen Sanne en de omgeving.

Portret van twee of drie personen

Heb je meerdere personen, dan kan een 135mm teveel worden. Tenzij je heel veel afstand kunt houden, maar dan raak je de connectie met je onderwerp kwijt. Voor twee personen beperk ik vaak mijn keuze tot een 35mm en 85mm brandpunt. De beeldhoeken die ik daarmee ter beschikking heb geven voldoende flexibiliteit om intieme portretten te maken, of een portret met omgeving.

Met 85mm brandpunt zijn fantastisch intieme portretten te maken, zoals van Robin an Cathy tijdens hun huwelijk. Dankzij de beeldhoek kreeg ik de Oostpoort van Delft mooi beeldvullend in de achtergrond, ook al stond die aan de andere kant van het Oostsingel kanaal.

Wil jij meer weten over mijn trouwfotografie? Kijk dan op www.trouwfotograafnando.com

Is er een derde persoon bij, dan kan de 85mm wat krap worden. De beeldhoek is te klein om voldoende speelruimte te hebben. Een 50mm brandpunt geeft dan meer mogelijkheden. Hier komt de wens van een 24mm ook om de hoek kijken, waarmee je ook iets meer in beeld kan krijgen dan een 35mm zonder te veraf te moeten staan.

Bedrijfsportret
Een portretsessie bij Bennet & Boss in Den Haag. Een 35mm brandpunt was perfect voor deze gelegenheid.

Een kleine groep van vier tot zes personen

Met een groter gezin, en groepen tot ongeveer zes personen, is een teleobjectief niet praktisch meer. Ik kies dan liever een 50mm brandpunt, samen met een groothoek. De 35mm is dan soms al te krap wat beeldhoek betreft, en moet ik vaak naar de 24-105mm grijpen om voldoende groothoek te krijgen. Ik zei niet voor niets dat ik een 24mm als vast brandpunt zou willen hebben.

Met een grotere groep is een grote beeldhoek soms wenselijk. Deze foto is met 28mm brandpunt gemaakt. Als ik een 24mm vast brandpunt had gehad, dan had dat mijn voorkeur gehad.

Een grote groep personen

Met een grote groep personen wordt het moeilijk om een langer brandpunt te gebruiken. In feite is een 35mm nog goed bruikbaar om vanaf een redelijke afstand iedereen in beeld te krijgen. Heb je die afstand niet ter beschikking, dan ben je verplicht om meer groothoek te kiezen.

Voor dit soort situaties zou een 24mm objectief een mooie keuze zijn. Deze brandpuntafstand geeft je een enorme beeldhoek, terwijl de groothoek vertekening nog goed te maskeren is. Ga je nog breder, in de richting van 20mm of zelfs 15mm, dan zullen de mensen aan de randen van de foto vertekenend zijn.

ACOS Symposium bij Differ in Eindhoven, 2019. Ik had 28mm nodig om iedereen in beeld te krijgen. Een 24mm objectief was perfect geweest. Hoewel, de 16-35mm die ik gebruikt heb was ook prima geschikt.

Toch een zoom objectief

Je merkt dat ik bij de laatste twee foto’s, met grotere groepen personen, een 28mm brandpunt gebruikt heb. Aangezien ik deze niet als vast brandpunt ter beschikking heb (ik laat de 24mm tilt-shift even buiten beschouwing), grijp ik toch naar een zoom objectief. Hoewel ik het liefst vaste brandpunten gebruik, ben ik er niet zo door geobsedeerd dat ik geen zoom objectief wil gebruiken.

Is een zoom objectief nodig, of is een zoom objectief gewoon handiger en meer praktisch, dan zal ik dat zonder problemen gaan gebruiken. Het is namelijk belangrijker dat je de goede en gewenste foto maakt. Het gebruikte objectief is van ondergeschikt belang.


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties