Objectieven voor een bruiloft

bruiloftcameras

Zoals je weet fotografeer ik ook bruiloften. Ik vind het prachtig om twee geliefden op de mooiste dag van hun samenzijn te fotograferen. Het is ook heel rewarding, zoals dat in zo mooi het Engels genoemd wordt. In dit bericht wil ik vertellen over mijn favoriete objectieven voor een bruiloft. Wat ik gebruik, en waarom.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Het fotograferen van een bruiloft kan heel rustig zijn, maar ook heel chaotisch. Elk huwelijk is weer anders, zodat het nodig is om snel in te springen op momenten. Je moet klaar staan als ze gebeuren. Het lijkt dan heel logisch om een zoomlens te gebruiken. Een 24-70mm en een 70-200mm zou dan alles zijn wat je nodig hebt. Ik zie deze objectieven dan ook heel vaak bij anderen.

bruiloftcameras
Een greep van de social media foto’s van de camera’s die ik gereed had voor een bruiloft. Ik gebruik relatief weinig zoomlenzen.

Lichtgevoeligheid is belangrijk

Een 24-70mm en een 70-200mm zijn alleen met een grootste lensopening van f/2,8 te krijgen (uitzondering daargelaten). Toch kan f/2,8 soms te weinig zijn. In dat geval is een grotere lichtgevoeligheid prettig. Je komt dan direct uit bij objectieven met een vaste brandpuntafstand. De zogenaamde primes. Dat zijn dan ook mijn objectieven voor een bruiloft.

Die grotere lichtgevoeligheid stelt me in staat om langer zonder flitslicht te blijven fotograferen, of ik kan veel langer met de flitsaccu doorgaan. De flitser hoeft immers minder hard te werken. Mede om die reden vind ik die lichtgevoeligheid heel belangrijk.

Ik fotografeer graag met een kleine scherptediepte. Met de lichtgevoelige objectieven is dit makkelijker en sneller te verkrijgen dan met een f/2,8 objectief. Genoeg reden om met primes een bruiloft te fotograferen.

Dimitri en Sanne
Dimitri en Sanne tijdens de bruiloft fotosessie.
Natuurlijk gefotografeerd met de kleinste scherptediepte die de 85mm lens op die afstand kon behalen.

Een 35mm en een 85mm objectief.

Omdat ik met twee camera’s fotografeer, kan ik twee voor mij heel belangrijke objectieven continu op de camera laten zitten. Dat is een 85mm objectief voor de close portretten, en een 35mm objectief voor de overzichtsfoto’s. Ik gebruik deze combinatie van objectieven al vele en vele jaren, zowel bij bruiloften, feesten, partijen en concerten.

Ik gebruik een EF 35mm f/1,4L II van Canon, die ik momenteel met een adapter op de Canon EOS R5 heb zitten. De andere is een EF 85mm f/1,4L IS, een prachtig objectief dat mijn fabuleuze EF 85mm f/1,2L II vervangen heeft. Beide objectieven hebben een enorme lensopening.

Lees meer over het vergelijk tussen de EF 85mm f/1,2L II en de EF 85mm f/1,4L IS in
Canon EF 85mm f/1,4L IS vs Canon EF 85mm f/1,2L II

De objectieven voor een bruiloft
Deze twee camera’s met objectieven zijn in feite alles wat ik nodig heb voor een bruiloft. Een 35mm en een 85mm.

Met deze 35mm en 85mm kan ik in principe alles wat ik wil fotograferen. Ik kan heel eenvoudig mensen uit een menigte isoleren door gebruik te maken van de grote lensopening op de 85mm. Dit isoleren werkt zelfs met een 35mm, maar de groter beeldhoek laat meer van de omgeving zien.

Kijk voor meer informatie over mijn bruiloften, blogberichten en meer op
www.trouwfotograafnando.com

Een reklame boodschap

De 35mm en 85mm, maar niet alleen maar

Hoewel ik niet bang ben om deze objectieven voor een complete bruiloft te gebruiken, vul ik ze toch graag aan met enkele andere objectieven. Eén daarvan is het Canon EF 16-35mm f/2,8L III groothoek zoomobjectief. Soms heb je gewoon een hele brede beeldhoek nodig.

Daarnaast neem ik graag de EF 135mm f/2,0L mee voor net dat beetje meer brandpunt, en een nog betere isolatie uit de omgeving. Het beeld wordt met dit objectief bijna driedimensionaal. Ten slotte wil ik graag een EF 100mm f/2,8L IS macro objectief meenemen. Hoewel dit brandpunt zich ook uitstekend leent voor portretten, is de 100mm macro uitsluitend voor het fotograferen van de ringen.

trouwringen
Trouwringen fotograferen gaat prima met een macro objectief. Ik heb hier de Canon EF 100mm f/2,8L IS voor gebruikt.

De nieuwe RF 85mm f/1,2L DS

Ik kreeg onlangs de kans om met de nieuwe Canon RF 85mm f/1,2L DS te fotograferen. Hoewel ik mijn eigen EF 85mm f/1,4L IS een fantastische lens vind, die tevens tot mijn favorieten behoort, wilde ik deze krachtpatser zeker eens proberen.

De nieuwe RF 85mm f/1,2L DS
De nieuwe RF 85mm f/1,2L DS naast de EF 35mm f/1,4L II. Een gouden combinatie.

De RF 85mm f/1,2L DS is de RF versie van de welbekende EF 85mm f/1,2L II. Maar het zijn twee totaal verschillende objectieven. De RF versie is groot en zwaar. Tegelijkertijd lijkt de EF versie toch wat zwaarder, maar dit heb ik niet opgemeten.

De DS in de naam staat voor Defocus Smoothing, waarmee de bokeh ringen in de achtergrond een zachtere uitstraling krijgen. Het verschil is echter zo klein, dat ik me afvraag of het de 400 of 500 euro meerbedrag wel waard is.

Tot slot

Het komt erop neer dat mijn voorkeur uitgaat voor vaste brandpunten met een zoom objectief ter ondersteuning. De 35mm en 85mm zit ongeveer 80% van de dag op mijn camera’s. Alleen als ik iets speciaals op de foto wil zetten wissel ik de objectieven voor een van de overige drie.

Objectieven voor een huwelijk
Dit zijn alle objectieven die ik gebruik voor mijn bruiloft reportages. Meer heb ik niet nodig.

Bedenk ook dat het bevrijdende kan werken als je uit minder objectieven te kiezen hebt. Door met twee camera’s te werken wordt het wisselen van objectieven beperkt, en kan ik in principe vooruit met slechts twee belangrijke brandpunten. De 35mm en de 85mm.

Huidige objectieven voor bruiloften. Het zijn allemaal de EF modellen van Canon.

  • 35mm f/1,4L II
  • 85mm f/1,4L IS
  • 135mm f/2,0L
  • 16-35mm f/2,8L III
  • 100mm f/2,8L IS macro

Ben je benieuwd hoe ik mijn apparatuur tijdens mijn bruiloften mee neem?
Lees dan het artikel over Mijn Thinktank trolley ervaringen


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters


Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Vercauteren Freddy
Vercauteren Freddy
2 jaren geleden

Tja het is nu heel wat gemakkelijker om met de nieuwste digitale camera’s en de lichtsterke objectieven een huwelijksreportage te maken. Ooit heb ik éénmaal voer een bevriend koppel, een ( analoge)reportage gemaakt, in december nog wel. Ik ben die dag één kilo afgevallen en heb toen gezegd dit nooit meer!
Vercauteren Freddy uit Vlaanderen