Ochtend in het weiland

Er was regen voorspeld. Dat was een van de redenen om er ‘s-morgens eens op uit te gaan, en een uur voor zonsopkomst gereed te zijn voor wat er zou komen. Zo bracht ik een heerlijke ochtend in het weiland door.

Het is altijd afwachten hoe de ochtend begint. We kunnen de weersvoorspelling bekijken, maar die vertelt niet of er wolken zullen hangen, hoe dik die wolken zullen zijn, hoe hoog ze hangen, en of er kleur zal ontstaan. Ik wilde niet ver weg gaan, maar lekker dicht bij huis blijven. Tussen de weilanden en bij beekjes die deels recht, deels meanderend hun weg zoeken.

Ochtend in het weiland - nog even wachten voor de zon op komt
Ochtendschemering boven de weilanden rondom de Kaweise Loop (24mm, ISO100, f/8, 4sec, Haida 0,9 medium GND)

Het is bijzonder hoe we verlangend kijken naar prachtige plekken ver weg, terwijl er dichtbij ook mooie plekken zijn. We zien die niet zo snel. We kijken er overheen omdat ze zo gewoon zijn geworden. Maar we vergeten dat wat voor ons gewoon en onopvallend is, voor een ander bijzonder is.

Zo trof ik op een dag de Kaweise Loop, toen ik wat voorbeeld foto’s ging maken voor een lezing over grijsverloopfilters. Met de GPS coördinaten uit mijn telefoon, en de handige Augmented Reality van de app Photopills, ontdekte ik veel verrassende mogelijkheden. En dat vlak bij huis. Dit waren plekken waar ik wel eens over nadacht, maar nooit serieus naar gekeken had. Het was dus tijd om daar iets aan te veranderen

Voor dag en dauw op pad

Ik ben op pad gegaan in de vroege ochtend, voor dag en dauw, met een heerlijke lentedag in het vooruitzicht. Op pad als de rest van de omwonenden nog op één oor ligt. Misschien afgezien van een boer die zijn velden op moet. Ik heb het simpel gehouden. Met niets meer dan mijn vertrouwde Canon EOS 5D mark IV en de volgende set objectieven.

Een reklame boodschap

En dan verder natuurlijk een statief en een filtersysteem. Natuurlijk heb ik het nieuwe Haida M10 filtersysteem met de Red Diamond filters gebruikt, want ik ben daar heel erg over te spreken.

Ochtend in het weiland - fotograferen in een veldje met pinksterbloemen
Pinksterbloemen in de weilanden aan het fotograferen bij zonsopkomst

Lees over mijn ervaring met het Haida M10 filtersysteem
en de Red Diamond filters
Review van het Haida M10 filtersysteem

Het voordeel van een locatie heel dichtbij is, dat ik niet ver hoef te rijden, en bovendien niet ver hoef te lopen. Het is bijna om de hoek. Het resultaat; weinig reistijd, heerlijk genieten van de rust, het ontwaken van de wereld, het gezang van de vogels en het geplons van de waterdieren in de buurt. Helaas zag ik geen oranjetipjes (of andere vlinders) bij de pinksterbloemen.

Geniet van de foto’s die ik gemaakt hebt.

De Haida filters zijn beschikbaar gesteld door Haida Nederland. Heb je interesse in deze filters, vermeld mijn naam bij je bestelling en krijg een klein presentje http://www.omnifoto.nl

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
3 jaren geleden

[…] Om de mooiste foto’s te maken, moet je dus op de plek van bestemming zijn voor de kleuren in de lucht verschijnen. Je weet tevoren natuurlijk nooit of het ook daadwerkelijk zal gaan kleuren. Voor hetzelfde geld is het een relatief saaie ochtend in het weiland, zonder enig wolkje aan de lucht. […]

andre
andre
3 jaren geleden

Prachtige Fotos zoals steeds !! maar zijn de avondfotos of s morgens eveneens gemaakt met vaste daglichtinstelling 5400 K kleuren, of toch AUT witbalans ?

Van den Bossche Roland
Van den Bossche Roland
Antwoord aan  andre
3 jaren geleden

Dag Nando
Mooie beelden ! En inderdaad het moet niet ver zijn , als je maar op de juiste moment daar bent om het beeld te maken dat je in gedachte had .
grt Roland