Menu Sluiten

Ochtendhumeur

Het is er dan eindelijk weer eens van gekomen. Voor dag en dauw opstaan om het begin van de dag op de heide te zien. De Strabrechtse Heide, niet al te ver weg. De weersomstandigheden zouden redelijk goed worden, werd vertelt. Maar ‘niets is zo onvoorspelbaar als het weerbericht’ en inderdaad; het werd iets anders dan verwacht. Wolken, met regelmaat een klein buitje… Net alsof het weer een ochtendhumeur had en niet goed wist wat ervan te maken. Daar sta je dan als fotograaf, met je camera op statief. En een tas met objectieven en filters om zo mooi mogelijke foto’s van de start van de dag te maken.

Het Kiezelven in de vroege ochtendschemering
Het Kiezelven in de vroege ochtendschemering (24mm – ISO100 – f/8 – t= 2 min – geen filters)

In het begin van de ochtend, bij het Kiezelven, ging het nog goed. Het was nog donker genoeg om de sluitertijd lang genoeg te maken voor de beweging in de lucht. In het diepe blauw vanwege de vroege schemering kon ik zo de beweging van de wolken vangen, compleet met reflectie in het water.

Advertisements

Naarmate de ochtend vorderde, nam de kans op regen ook toe. Een lichte regenbui maakt het gebruik van filters tot een ellende. Die grote glasplaten die voor het objectief komen lijken alle druppels te vangen. Gelukkig bleef het bij een paar buien die snel overvlogen, opgejaagd door de wind hoog in de lucht, een wind die de graspollen vlak boven het water nog even met rust liet. En tussen die buien door lukte het dan toch om enkele foto’s te maken, met filters, zonder druppels.

Is de zon nu boven de horizon of niet? de wolken maken het niet echt duidelijk. (24mm - ISO100 - f/8 - t = 1/13 - Haida soft GND0,9)
Is de zon nu boven de horizon of niet? de wolken maken het niet echt duidelijk. (24mm – ISO100 – f/8 – t = 1/13 – Haida soft GND0,9)
De zon is opgekomen, maar 'obscured by clouds'  (24mm - ISO100 - f/11 - t = 118 sec - Haida ND3,0 i.c.m. soft GND0,9)
De zon is opgekomen, maar ‘obscured by clouds’ (24mm – ISO100 – f/11 – t = 118 sec – Haida ND3,0 i.c.m. soft GND0,9)

En dan is de zon eindelijk te zien. De wolken hebben plaats gemaakt hoewel er continu nieuwe wolkenpartijen razendsnel over het spant vliegen. Het is een spel van licht en donker, van zon en schaduw. Als de zon dan vrij spel heeft is die al te ver boven de horizon om nog ‘fotografisch verantwoord‘ in beeld te krijgen. Ze is zo fel dat je verblind wordt als je erin kijkt. Fotograferen is een ellende; flares, onderbelichting, overbelichting… Maar de volhouder wint. Je moet alleen niet bang zijn voor die felle zon in de foto.

Oogverblindend fel, zo fel dat de wolken er vandaan lijken te spoeden. Of er naar toe. Kunnen jullie zien wat het is? (24mm - ISO100 - f/11 - t= 1/5 - Haida ND3,0 i.c.m. soft GND0,9)
Oogverblindend fel, zo fel dat de wolken er vandaan lijken te spoeden. Of er naar toe. Kunnen jullie zien wat het is? (24mm – ISO100 – f/11 – t= 1/5 – Haida ND3,0 i.c.m. soft GND0,9)
Zo fel dat wolken en schaduwen lijken te vluchten. 24mm - ISO100 - f/22 - t = 30 sec - Haida ND3,0 i.c.. soft GND0,9)
Zo fel dat wolken en schaduwen lijken te vluchten. 24mm – ISO100 – f/22 – t = 30 sec – Haida ND3,0 i.c.. soft GND0,9)

De dag is nu echt aangebroken. Het landschap is verlicht en overal ontwaakt de wereld. Als ik dan over mijn schouder kijk zie ik hoe de zon de natuur in het prachtige licht zet. De laatste donkere regenwolken spoeden over mij heen. Hoewel ik niet vaak een foto maak met de zon in de rug, kan ik het hier niet laten. Ik probeer nog de wolken in de foto te vangen voor ze over mijn hoofd verdwenen zijn. Het lukt maar nèt want ze zijn snel. Het is de laatste foto die ik deze ochtend maak. Hoewel ik graag langer gebleven was, is het toch weer tijd geworden om naar huis te gaan.

In het zonnetje (24mm - ISO50 - f/11 - t = 120sec - Haida ND3,0 i.c.m. soft GND0,6)
In het zonnetje (24mm – ISO50 – f/11 – t = 120sec – Haida ND3,0 i.c.m. soft GND0,6)

 


Gebruikte apparatuur:
EOS 1Dx
TS-E 24mm f/3,5L II
Haida 100mm aluminium filterhouder
Haida ND3,0
Haida PRO II soft GND0,6 en soft GND0,9

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mieke
Mieke
6 jaren geleden

Pracht foto’s Nando.
De filters bevallen?
Of komt er nog een “stukkie” 🙂
Heb je de Lee filterhouder gebruikt?
Vr.gr.
Miek

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x