Ochtendhumeur

Het Kiezelven in de vroege ochtendschemering

Het is er dan eindelijk weer eens van gekomen. Voor dag en dauw opstaan om het begin van de dag op de heide te zien. De Strabrechtse Heide, niet al te ver weg. De weersomstandigheden zouden redelijk goed worden, werd vertelt. Dan merk je dat het weer ook wel eens last heeft van ochtendhumeur.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Niets is zo onvoorspelbaar als het weerbericht en inderdaad, de ochtend werd iets anders dan verwacht. Wolken, met regelmaat een klein buitje. Het was net alsof het weer een ochtendhumeur had. Daar sta je dan als fotograaf, met je camera op statief en een tas met objectieven en filters om zo mooi mogelijke foto’s van de start van de dag te maken.

Ochtendhumeur
Het Kiezelven in de vroege ochtendschemering (24mm – ISO100 – f/8 – t= 2 min – geen filters)

Donkere omstandigheden bij het Kiezelven

In het begin van de ochtend, bij het Kiezelven, ging het nog goed. Het was donker genoeg om de sluitertijd zo lang te maken om de beweging van de wolken te zien. Dat leverde een fijn blauw uurtje op, met een mooie reflectie van de wolkenlucht in het water.

Een lichte regenbui maakte het gebruik van filters tot een ellende. Die grote glasplaten die voor het objectief komen lijken alle druppels te vangen. Gelukkig bleef het bij een paar korte buien. Tussen die buien door lukte het dan toch om enkele foto’s te maken met filters en zonder druppels.

Ochtendhumeur
Is de zon nu boven de horizon of niet? de wolken maken het niet echt duidelijk. (24mm – ISO100 – f/8 – t = 1/13 – Haida soft GND0,9)
De zon is opgekomen, maar 'obscured by clouds'  (24mm - ISO100 - f/11 - t = 118 sec - Haida ND3,0 i.c.m. soft GND0,9)
De zon is opgekomen, maar ‘obscured by clouds’ (24mm – ISO100 – f/11 – t = 118 sec – Haida ND3,0 i.c.m. soft GND0,9)

Dan laat de zon zich toch even zien

En dan is de zon eindelijk te zien. De wolken hebben plaats gemaakt, hoewel er continu nieuwe wolkenpartijen met grote snelheid over het spant vliegen. Het is een spel van licht en donker, van zon en schaduw. Als de zon dan vrij spel heeft is die al te ver boven de horizon om nog ‘fotografisch verantwoord‘ in beeld te krijgen.

Een reklame boodschap

Ze is zo fel dat je verblind wordt als je erin kijkt. Fotograferen is een ellende; flares, onderbelichting, overbelichting… Maar de volhouder wint. Je moet alleen niet bang zijn voor die felle zon in de foto. Ik vind het dan ook niet erg als dit uitgebeten wit wordt. Het benadrukt de felheid van de zon.

Ochtendhumeur
Oogverblindend fel, zo fel dat de wolken er vandaan lijken te spoeden. Of er naar toe. Kunnen jullie zien wat het is? (24mm – ISO100 – f/11 – t= 1/5 – Haida ND3,0 i.c.m. soft GND0,9)
Zo fel dat wolken en schaduwen lijken te vluchten. 24mm - ISO100 - f/22 - t = 30 sec - Haida ND3,0 i.c.. soft GND0,9)
Zo fel dat wolken en schaduwen lijken te vluchten. 24mm – ISO100 – f/22 – t = 30 sec – Haida ND3,0 i.c.. soft GND0,9)

Het is dag geworden

De dag is nu echt aangebroken. Het landschap is vol licht en overal ontwaakt de wereld. Het ochtendhumeur is voorbij. Als ik dan over mijn schouder kijk zie ik hoe de zon de natuur in het prachtige licht zet. De laatste donkere regenwolken spoeden over mij heen.

Hoewel ik niet vaak een foto maak met de zon in de rug, kan ik het hier niet laten. Ik probeer nog de wolken in de foto te vangen voor ze over mijn hoofd verdwenen zijn. Het lukt maar nèt want ze zijn snel. Het is de laatste foto die ik deze ochtend maak. Hoewel ik graag langer gebleven was, is het toch weer tijd geworden om naar huis te gaan.

In het zonnetje (24mm - ISO50 - f/11 - t = 120sec - Haida ND3,0 i.c.m. soft GND0,6) en weg is het ochtendhumeur
In het zonnetje (24mm – ISO50 – f/11 – t = 120sec – Haida ND3,0 i.c.m. soft GND0,6)

Gebruikte apparatuur

  • Canon EOS 1Dx
  • Canon TS-E 24mm f/3,5L II
  • Haida 100mm aluminium filterhouder
  • Haida ND3,0, PRO II soft GND0,6 en soft GND0,9

Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mieke
Mieke
8 jaren geleden

Pracht foto’s Nando.
De filters bevallen?
Of komt er nog een “stukkie” 🙂
Heb je de Lee filterhouder gebruikt?
Vr.gr.
Miek