Op het strand bij windkracht 7

Het moment dat ik een trouwreportage aan het bruidspaar ga overhandigen is een moment waar ik altijd naar uitkijk. Keer op keer is het weer spannend en vooral genieten als het echtpaar het fotoalbum doorkijkt en zo de dag opnieuw beleven. Aangezien ik in heel het land trouwreportages maak betekent dit dat ik vaak ver moet rijden.Als het dan even kan probeer ik dit te combineren met een paar uurtjes fotograferen op een plek die in de buurt ligt. Het probleem met december is de korte periode dat het licht is. Daar is maar één oplossing voor: overdag gaan fotograferen en aansluitend de reportage overhandigen. Dat heb ik dus gedaan voordat ik de trouwreportage naar Julia en Dennis bracht, die in Scheveningen wonen. Dit schiep de mogelijkheid om even op het strand foto’s te maken. Dat is dan ook precies wat ik op de dag voor de zuidwesterstorm van 12 december gedaan heb. 

Zon, zee, strand en een heel harde wind
Zon, zee, strand en een heel harde wind

De voorspellingen wisselden. Het kon regenen, hagelen, onweer, hier en daar afwisselend met zon. Maar het zou al hard waaien. Misschien geen zuidwesterstorm, misschien zelfs geen windkracht 7 zoals ik in de titel heb gesuggereerd. Misschien was het een hardere wind. Ik weet het niet en het maakt niet veel uit. Voor iemand die zeker 150 km van zee af woont is waarschijnlijk windkracht 5 op het strand al een belevenis. Onderweg naar Kijkduin, de plek waarop mijn keuze gevallen was, kreeg ik al een flinke hagelbui (binnen vijf minuten was de weg helemaal wit) met onweer over me heen. Prachtige dramatische luchten beloofden veel goeds terwijl ik steeds verder naar het westen reisde.

Eén ding wist ik. Storm (of bijna storm, laat ik het voor de goede orde maar wind noemen) aan zee betekent  zand. Hoe groter de zandvlakte, hoe meer zand er door de wind meegenomen kan worden. Is een strand 100 meter breed, dan zal de hoeveelheid zand minder zijn dan als het strand 500 meter breed is. Waar ik heen wilde was de zogenaamde zandmotor ten Zuiden van Kijkduin waar er een kunstmatige zandvlakte is gemaakt ter bescherming van de kust ten Noorden daarvan. Op die vlakte zou er flink wat zand over waaien. Waar een regenhoes kan beschermen tegen regen, kan dat ook tegen zand. Met de camera in mijn KATA regenhoes en de cameratas voorzien van de regenkap ben ik op pad gegaan. Oh ja, en een regenbroek zodat ik ongestraft op mijn knieën kon zitten.

Tegen het zand beschermd door een regenhoes
Tegen het zand beschermd door een regenhoes

Als ik al gedachten had om de tilt-shift of de grijsfilters te gaan gebruiken, werd die al snel de kop ingedrukt. Met deze weersomstandigheden wilde ik die niet uit de tas halen. Geen lange sluitertijden, geen spel met de tilt of shift optie, maar gewoon foto’s van strand, zand, zon en wolken. Jazeker; een prachtige blauwe hemel met een mooi spel van wolken en zon.

De regenhoes werkt prima in deze weersomstandigheden. Toch was ik huiverig voor het voortrazende zand. Woorden zoals ‘zandstralen’ spookten in mijn hoofd. Wat opvalt is, dat het zand vrijwel alleen laag boven de grond in de wind meegenomen wordt. Toch is het opletten met dat zand en ik heb mijn beste gedaan om zoveel mogelijk de camera uit de wind te houden. Er zijn momenten geweest dat ik mijn lenzen gewisseld heb, maar altijd met zoveel mogelijk dekking en indien mogelijk in de regenhoes. Misschien is het gekkenwerk om dat in die omstandigheden te doen, maar het kan. Inspectie nadien heeft geen (zichtbare) zandkorrels op mijn camera of objectieven opgeleverd. Doordat ik de regenhoes om mijn schoudertas had zitten is die ook volledig bespaard gebleven van zand. Ik ben blij dat ik geen rugzak bij me had. In mijn jaszakken zat wèl zand (en in mijn oren, ogen en neus – maar dat terzijde).

In de wind     Het zand jaagt over het strand

Ik heb gewerkt vanaf statief. Dat is en blijft oppassen, want hoewel de meeste wind er langs af gaat kan de camera – zeker met regenhoes – zoveel wind vangen dat alles omvalt. Ik heb mijn statief niet al te hoog gezet en de poten goed breed zodat de stabiliteit het grootst is. Bovendien is de richting van de poten belangrijk. Zet een poot zoveel mogelijk in het verlengde van de windrichting, met de wind mee. De andere twee poten tegen de windrichting in. De kans dat de wind de boel omblaast is dan het kleinst, maar onderschat de kracht van de wind zeker niet.

En de foto’s? Geen golven op zee, geen golfbrekers, vuurtorens of lichtopstand in beeld. Maar wel het zand dat voortgejaagd wordt door de wind en beelden van de zonsondergang boven het industriegebied op de Maasvlakte, die aan de horizon zichtbaar was. Het was vier uur lang genieten op het strand. En daarna was het genieten van het enthousiasme van Julia en Dennis met het bekijken van hun prachtige trouwalbum. Want daarvoor ging ik uiteindelijk naar Scheveningen.

Wolken en zon, beter kun je het niet treffen

Poelen met water tijdens eb, glinsterend in het zonlicht

zandstralen

Storm bij de zandmotor, Kijkduin

Scheveningen

De zonsondergang en de industrie op de Maasvlakte

Zandstralen     Wind en schelpen

Zand en het strand tijdens de schemering

De complete set foto’s is te vinden op flick-r: https://www.flickr.com/photos/nandoonline/sets/72157594560331098

15 Replies to “Op het strand bij windkracht 7”

 1. Nieuwe poging 😉
  Via FB volgde ik je avonturen al, vooral omdat ik zelf met zoveel wind en stuivend zand nooit het strand op durf met mijn spullen. En wel wil natuurlijk… Goede tips over inpakken en manier van statief opstellen, dank! Maar lenzen wisselen ga ik toch echt niet doen!
  Mooie bewerkingen en spannend kleurgebruik, inspirerende foto’s.
  De eenvoud van de mosselen vind ik ook heel erg mooi.

  Groet Loes

  1. Geslaagde poging dit keer, Loes. Het blijft oppassen met al dat zand. Geloof me als ik zeg dat als de situatie te erg was geweest ik echt geen objectief gewisseld had.
   Dank je voor je bericht.
   🙂

 2. Prachtige foto’s en weer een duidelijke omschrijving!
  Wel een vraag heb je voor deze gelegenheid nog een UV filter gebruikt ter bescherming?
  Zelf fotografeer ik zonder filters,maar voor zo’n onderwerp lijkt het mij wel handig.

  groet,
  ron.

  1. Aan filters dacht ik ook toen ik daar stond. Maar ik heb een tijd geleden besloten geen filters meer te gebruiken, iets wat hier misschien wel wenselijk was geweest.
   Echter, ik denk dat de frontlenzen van de moderne objectieven kunnen wel wat kunnen hebben. Ook een beetje zand. Niettemin heb ik zoveel mogelijk de lenskap erop gehad en daar waar mogelijk alles zoveel mogelijk beschermd.
   Maar ik heb het niet aangedurfd om mijn 17mm tilt-shift uit de tas te halen, of mijn ND filters.
   Al met al denk ik dat in deze omstandigheden een UV filtertje geen overbodige luxe zou zijn geweest 🙂

 3. Mooie foto’s van wind over de vlaktes onder bewegende wolkenpartijen.
  En geen mens te zien.. heel mooi.

  1. Heerlijk is dat, die eenzaamheid. Er waren enkele kite-surfers, maar slechts een enkele wandelaar. Na een uur of drie bleef er nog maar een enkele eenzame ziel achter… ik dus. Maar ik moet zeggen dat ik wel heel ver de Zandmotor op ben gegaan. Met eb erop, met vloed eraf.

Een (korte) reactie over wat je ervan vindt wordt op prijs gesteld :)