Op verkenning in de Tarn

Het Bastide dorp Puicelci

We zijn een aantal dagen op verkenning in de Tarn geweest. Dat is niet zonder reden geweest. In 2023 willen we daar een heerlijke masterclass fotografie gaan geven. Meer details volgen snel, maar ik wil alvast een impressie geven van wat we gezien hebben.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Zoals je wellicht weet hebben we een vijftal jaren op een rij een fantastische masterclass landschapsfotografie in de Auvergne gegeven. Helaas was het niet mogelijk om daar mee door te gaan. We hebben echter nauw contact gehouden met Rob en Corine, die ons zoveel jaren gastvrij hebben ontvangen in La Fougeraie.

De samenwerking is echter niet tot een halt gekomen. We gaan een stukje verder zuidelijk in Frankrijk, naar het departement Tarn, waar we wederom in samenwerking een masterclass organiseren. Ik zorg voor de fotografie, Rob en Corine voor de innerlijke mens.

Op verkenning in de Tarn
Het landschap van de Tarn, met wijnvelden en geïsoleerde dorpen.

Wat is de Tarn?

De Tarn is een departement in Frankrijk, met Albi als hoofdstad. Dit departement is ontstaan na de Franse revolutie en het behoort tot de regio Occitanie. De naam wordt ontleent aan de belangrijkste rivier die er doorheen stroomt: de Tarn. Er zijn twee arrondissementen en 23 kantons. Daarin zijn de 323 gemeenten te vinden. Eén van die gemeenten is Gaillac, de plek waar we een plekje tussen de wijnvelden hebben gevonden voor een nieuwe prachtige masterclass fotografie. Van daaruit zijn we op verkenning gegaan in de Tarn.

Op verkenning in de Tarn
De locatie waar we de masterclass gaan houden. Het basiskamp, midden tussen de prachtige wijnvelden.

De oudste menselijke overblijfselen die in dit gebied zijn gevonden worden op een half miljoen jaar oud geschat. In een aantal grotten zijn ook grottekeningen gevonden, die zeker dertigduizend jaar oud zijn. In de middeleeuwen vielen de Vikingen en Saracenen veelvuldig binnen, waardoor de bekende Bastide dorpen zijn ontstaan. Versterkte dorpjes die geen burchten waren, maar wel een goede bescherming boden.

Lees ook het blogbericht van Hetwie over ons verblijf in de Tarn
https://hetwie.nl/index.php/2022/05/25/een-nieuwe-fotoworkshop/

Een reklame boodschap

De Bastide dorpen en het landschap

Een onderdeel van de masterclass zal zeker het fotograferen van de typische Bastide dorpen zijn. Deze zijn heel kenmerkend en geven veel fotografische mogelijkheden op. Tijdens onze verkenning in de Tarn hebben we er een aantal bezocht die zeker de moeite waard zijn.

Het Bastide dorp Puicelci
Een van de vele Bastide dorpen in de Tarn. Dit is Puicelci, bovenop een van de vele heuvels die het gebied rijk is.

Ook het landschap biedt een keur aan mogelijkheden. We hebben in de week flink wat locaties bezocht, ieder met zijn eigen uitstraling en sfeer. Denk aan de Rode Duinen van Maraval, de diverse grotten die soms goed verborgen zijn in het landschap, en de sprookjesachtige watervalletjes en beekjes die in de valleien rondom de rivier de Tarn te vinden zijn.

Grotten in het landschap
Er zijn aardig wat grotten te vinden. Sommigen afgesloten, sommigen openbaar, en sommigen verborgen.

Na deze verkenning in de Tarn

We hebben na de verkenning in de Tarn een lange lijst van locaties die de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens een masterclass. We hebben alles op een rij gezet en een planning gemaakt voor twee masterclasses in 2023.

Heb je interesse in de masterclass fotografie in de Tarn?
Ga dan naar Masterclass fotografie in de Tarn en geef je op

Ondertussen kan ik een aantal foto’s laten zien van het prachtige en fotogenieke Franse department met de naam Tarn. Een plek voor fotografie, en een glaasje wijn nadien.

Meer foto’s zullen verschijnen in de collectie Tarn, Frankrijk in mijn account op Flick-r.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
fred asmussen
1 jaar geleden

ziet er veel belovend uit

Liesbeth
Liesbeth
1 jaar geleden

Gaillac, fantastische omgeving! Jaren geleden waren we hier op de fiets toen we nog jong en fit waren. Geweldige plek voor een fotoreis met zoveel verschillende mooie dingen.