Op verkenning in “Het Goorken”

Op verkenning in “Het Goorken”

Just before sunrise (5D029745)
Prachtig gekleurde wolken bij zonsopkomst

Net over de grens van België, in de gemeente Arendonk, ligt het natuurgebied “Het Goorken.” Samen met een collega fotograaf trok ik dit gebied in voor een verkwikkende ochtendwandeling met camera in de aanslag. Ongeveer twintig minuten voor zonsopkomst stonden we tussen de weilanden, ruigtes en moerassig laagveen, omgeven door een laaghangende mist. Helaas trok een dik wolkendek over de Oostelijke horizon, tien minuten  nadat de zon boven de boomtoppen verrezen was.

Buttercups just before sunrise (5D029748)
Boterbloemen in een weiland bij zonsopkomst

Het gebied is bijzonder niet groot. Er lopen een aantal wandelpaden en een wandelroute van iets meer dan tien kilometer langs een diversiteit van landschappen. Afgezien van een groot ven (met vogelhut) zijn de waterpartijen in het Goorken nauwelijks bereikbaar. De ruigte weerhoudt ons als fotograaf ervan alle aspecten van het afwisselende landschap in beeld te brengen. Tegelijkertijd is die ruige begroeiing erg bijzonder.

Drops of water (5D029801)
Waterdruppels glinsteren in het licht van de ochtendzon

Al vanaf het moment dat we tussen de weilanden door liepen was er een geluid als een misthoorn tussen het moerassige land te horen. Mijn oude Elseviers Gids van Europese Broedvogels (oud betekent uit MCMLXXXII ) heeft me geleerd dat dit de roep van de Roerdomp is: een vogel waarvan de kans om die te zien erg klein is. De vogel die we een aantal keren wel gezien hebben is de Koekoek.

Vlak voordat we de weg terug zochten trof ik in het water een grote hoeveelheid kikkervisjes aan. Een duidelijk teken van de lente.

Tadpoles are swimming (5D029837)
Kikkervisjes , op de voorgrond in het water !!

Het Goorken is een mooi gebied waar ik na deze verkenning zeker nog naar terug zal gaan. Wie weet om op zoek te gaan naar de Roerdomp. Als ik die dan ook nog op de foto zou kunnen krijgen…

Meer foto’s zijn te vinden op mijn Flick-r pagina:
http://www.flickr.com/photos/nandoonline/sets/72157629933695879

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Geedebee Recent comment authors
  Abonneer  
nieuwste oudste
Abonneren op
Geedebee
Gast

Mooi !!! De natuur op zijn prachtigst zo vroeg in de morgen.

%d bloggers liken dit: