Op zoek naar de boomkikker

In 2016 gingen we voor het eerst op zoek naar de boomkikker. Het kleine groene kikkertje dat hoog boven het water in de struiken te vinden is. En we slaagden, met een mooie serie foto’s. Sindsdien zijn we nog een paar keer op zoek naar de boomkikker geweest. Tevergeefs, helaas. Tot nu. Bijna op de kop af vier jaar na die eerste keer hebben we ze weer voor de lens gekregen.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Op zoek naar de boomkikker - het valt niet mee om ze te vinden
Het valt niet mee om ze te zien, want hoewel ze fel groen zijn, blijken ze helemaal weg te vallen tegen de achtergrond. (EOS 5D4 + EF70-200L @ 200mm + 12mm en 25mm tussenring)

Het stond niet in de planning om weer naar die plek te gaan waar we in 2016 de boomkikkers gezien hebben. Maar het leek ons leuk om weer eens te gaan kijken. De weersvoorspelling was wat onstuimig, regen of geen regen, dreigend, maar ook een zonnetje.

De eerste en enige andere keer dat we de boomkikkers zagen
was in 2016. Lees erover in mijn bericht
De boomkikker in Nederland

Ter plekke vroeg ik aan terugkerende fotografen of ze de kleine kikkers gezien hadden, en dat hadden ze. Maar volgens zeggen had een korte maar felle regenbui ze naar de diepe beschutting verjaagd. Hij zei het niet, maar de suggestie dat we ze niet zouden zien was zeker aanwezig.

Zoeken tussen de bramenstruiken

Het is niet makkelijk om ze te vinden, die kleine boomkikkers. Variërend tussen de 3 en 5 centimeter, en zeer goed beschut door hun groene kleur, kan het een ware zoektocht zijn om ze tussen de ruwte van de bramenstruiken te vinden. Maar we zagen ze, een paar maar, die niet bepaald op fotogenieke plekjes lagen te zonnen.

Een reklame boodschap
Op zoek naar de boomkikker, die verborgen zit tussen de bladeren.
Soms moet je geluk hebben om ze te zien. Ze kunnen heel goed verborgen zijn. (EOS 5D4 + EF70-200L @ 142mm + 12mm en 25mm tussenring)

Wanneer er dan ook nog een fotografe voorbij komt, en vervolgens ruw takken en bladeren opzij duwt om vrij zicht te hebben op een boomkikker, dan zijn ze zo weg. Het is schande hoe sommigen de dieren verstoren voor een foto.

Klein, kleiner, kleinst

Uiteindelijk vonden we er maar drie, tot we een andere plek vonden waar er vijf of zes rustig van het warme zonnetje lagen. Dit waren kleine exemplaren, niet groter dan 2 centimeter. Klein, kleiner, kleinst, en schattig. Maar helaas niet de grote volwassen exemplaren.

Op zoek naar de boomkikker, hoe klein ze ook zijn
Deze was heel erg klein, misschien niet groter dan anderhalve centimeter. (EOS 5D4 + EF70-200L @ 200mm + 12mm en 25mm tussenring)

Uiteindelijk trof ik per toeval nog een drietal grotere boomkikkers, een beetje buiten de route op een plek die de zon nauwelijks haar warme stralen kon bereiken. Al met al een geslaagde dag, met een leuke serie foto’s.

Natuurlijk ben ik niet de enige die foto’s gemaakt heeft. Ook Hetwie heeft een prachtige serie. Kijk maar eens in haar blog, voor haar foto’s en een leuk verslag van deze zondag
https://hetwie.nl/index.php/2020/07/27/de-boomkikker/


Gebruikte apparatuur

Wie geen macro objectief heeft, kan hele goede resultaten halen met tussenringen. Combineer die met een 70-200mm objectief, en je hebt een perfecte manier om insekten, vlinders, en boomkikkers te fotograferen.


Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
katy de wolf
katy de wolf
4 jaren geleden

vooral ook de voldoening om ze te vinden… Ben zelf begin juli op zoek geweest. Gevonden maar ze waren nog oh zo klein…. jammer genoeg zaten ze niet in een mooie houding voor de foto maar maak je geen zorgen, heb ze gewoon laten zitten…

Laatst bewerkt op 4 jaren geleden door katy de wolf
ans heisen
ans heisen
4 jaren geleden

prachtig, heb ze van Hetwie ook gezien, het sfeertje is mooi, al dat groen. vraagje, waarom de ene keer de macrolens en de andere keer met zelfs extenders, toeval of heeft dat een doel? krijg je er een ander soort foto door?