Opaalkust op zijn best

Opaalkust op zijn best

Het eerste weekend van april 2022 was de eerste masterclass lange sluitertijden. Dit stond al sinds 2019 op de planning, maar kon door de welbekende omstandigheden niet doorgaan. Maar in 2022 was het dan eindelijk zover, en mochten we met een groep van zes deelnemers aan de slag. De omstandigheden waren het wachten meer dan waard. Dit is de Opaalkust op zijn best.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Opaalkust op zijn best
Een zonnige dag op het strand bij Ambleteuse met prachtige wolkenluchten. Dit was een van de prachtige omstandigheden.

De eerste indruk bij het horen over sneeuwbuien in april, afgewisseld met regenbuien en een zonnetje, is vaak minder positief. Toch blijkt juist die combinatie voor fantastische omstandigheden te zorgen. Na het ontvangen van de deelnemers tijdens een sneeuwbui, in de villa dat als thuisbasis diende, werden we verwend met een prachtige zonsondergang zoals ik die nog niet eerder aan de Opaalkust had gezien.

Een zonnige dag met prachtige wolkenluchten. Dit was een van de prachtige omstandigheden.
Zonsondergang tijdens eb vanaf het strand van Wimereux.

Dit is niet de eerste keer dat ik fotografieles geef aan de Opaalkust
Lees ook het bericht Een workshop aan de Opaalkust

Lange dagen voor lange sluitertijden

Het waren lange dagen tijdens deze masterclass lange sluitertijden aan de Opaalkust. Voor dag en dauw op pad om de wereld te zien ontwaken en een zonsopkomst te fotograferen. Wanneer de lange sluitertijden het doel zijn, en de omstandigheden zijn te mooi om daar mee bezig te zijn, moet je natuurlijk als landschapsfotograaf die momenten vast leggen.

Opaalkust op zijn best
Er was geen echte zonsopkomst, maar het licht was magisch.

Ik ben eerder bij het bekende wrak aan de Opaalkust geweest, maar destijds waren de omstandigheden verre van ideaal. Dit keer was de zon weliswaar achter de wolken verborgen, het licht en de overtrekkende hagelbuien gaven magische omstandigheden.

Een reklame boodschap

Wanneer de zon dan toch een opening in de wolken vindt, is het voor de fotograaf een mooi spel van bewegend water en lange sluitertijden. Samen met de schaduwen die door de mosselbanken over het zand liggen.

Opaalkust op zijn best
Lange sluitertijden leveren niet alleen een effen wateroppervlak op, maar ook bewegende wolken. De zon zorgt wel voor de schaduwen.
Opaalkust op zijn best
Zonsondergang vanaf Cap Blanc Nez was magisch. Prachtige luchten, sprookjesachtige kleuren.

Een impressie van de Opaalkust op zijn best

De tweede dag begon met regen. Maar niet voor lang, want het werd droog na zonsopkomst. De bewolking brak en gaf ons een talloze mogelijkheden voor fotografie. Het werd zowaar een blauwe wolkenlucht met een heerlijk zonnetje. Ook deze dag gaf de Opaalkust ons nog een prachtige zonsondergang, Het was genoeg voor een mooie impressie.

Wil je de resultaten van de deelnemers aan deze masterclass zien?
Bekijk dan mijn blogbericht Opaalkust door de ogen van de deelnemers

Met dank aan…

Dit was de eerste masterclass lange sluitertijden. Het was idee dat al enkele jaren geleden op de planning stond. Het was fantastisch om het dan eindelijk te laten doorgaan. Zonder het enthousiasme van een gezellige groep deelnemers was het niet zo geslaagd geweest. Dank je wel voor jullie deelname.

masterclass lange sluitertijden
De deelnemers aan de masterclass lange sluitertijden aan de Opaalkust

Ik kijk uit naar de tweede editie van de masterclass lange sluitertijden die in mei 2022 zal plaatsvinden. Zelfs als de omstandigheden half zo goed zijn als dit keer, weet ik zeker dat het ook de Opaalkust op zijn best zal zijn.

Benieuw naar meer foto’s?
Lees ook het blogbericht van Hetwie over deze masterclass

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pierre Nowosad
2 jaren geleden

In de eerste plaats wil ik Nandoo en Hetwie bedanken voor de overnachtingskeuze en locatie als uitvalsbasis voor deze masterclass lange sluitertijdfotografie . Deze drie prachtige dagen van fotografie en uitwisselen van ervaringen was de moeite , zelf voor een ervaren fotograaf . Alles was kortbij in een buurt van 10 kilometer en gemakkelijk toegankelijk . Ik voelde me snel thuis in deze leuke groep . Dit is voor herhaling vatbaar daar de weersomstandigheden toch altijd verschillend zijn , ik kijk uit naar een volgende uitstap !.
Met fotografische groeten,
PiNo