Opening expositie in Wolsztyn Polen

Als onderdeel van de hernieuwing van het vriendschapsverdrag tussen Maasbree en de Poolse stad Wolsztyn is mijn expositie “Stilte in Peel” daar naar toe gegaan. We hadden het idee om te gaan kijken hoe mijn werk tentoongesteld was, maar na de ontmoeting met de Poolse delegatie tijdens de ondertekening van het verdrag in Maasbree, zijn we uitgenodigd om naar de opening van de expositie in Wolsztyn Polen te komen.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Opening expositie in Wolsztyn Polen
Een panorama van de bibliotheek in Wolsztyn

Niet wetende wat ons te wachten stond zijn we op 20 oktober 2012 ontvangen door Arleta Prządka, de directrice van de bibliotheek in Wolsztyn, en Wojtek Lis van het informatie bureau in de stad.

Al snel bleek dat er behalve het verblijf een aantal activiteiten gepland waren waardoor we een ‘goed gevuld schema’ hadden: rondleidingen, wandelingen in de omgeving en een uitstapje naar de nabij gelegen stad Poznań. De opening van de expositie Stilte in de Peel zelf stond gepland op dinsdag 23 oktober 2012.

Opening expositie in Wolsztyn Polen
De bibliotheek in Wolsztyn

Een week lang een beroemdheid zijn

Op maandag werden we ‘s-morgens in de bibliotheek verwacht voor een interview met de plaatselijke krant. De taal is en blijft een probleem, maar met enkele woorden Duits en een online vertaalprogramma lukte het allemaal. Ik hoop maar dat alles goed is overgekomen.

Een reklame boodschap

De opening zelf was groots aangepakt. Een toespraak van Arleta Prządka en door leden van het gemeentelijk cultuurbureau. Ik mocht zelf ook een woordje spreken (in het Duits, vertaald naar het Pools door Wojtek Lis). Tussen de toespraken door speelde een aantal muzikanten van de plaatselijke muziekschool.

Opening expositie in Wolsztyn Polen

Als dank voor de gastvrijheid heb ik daar ter plekke een drietal foto’s overhandigd als blijvende herinnering aan mijn werk. Dit gebaar werd met applaus ontvangen. Natuurlijk volgde een uitgebreide ronde van dankwoordjes, afgesloten met een rondje champagne. Tot onze grote verrassing had Arleta Prządka een heuse bruidstaart geregeld omdat ze tijdens het interview met de krant vernam dat ik ook huwelijksreportages maak.

Een optreden als opening

Op de Poolse (regionale) TV

Alsof dit nog niet alles was, werd ons te kennen gegeven dat er de volgende dag nog een interview voor de plaatselijke tv zou komen.

Wat als een simpele korte vakantie naar Polen begon om de expositie in de bibliotheek van Wolsztyn te gaan bekijken, is uitgelopen in een volledig verzorgd verblijf. We zijn ontvangen en behandeld als eregasten, misschien zelfs beroemdheden, wat zelfs nu nog heel onwerkelijk aanvoelt. Het was een fantastische ervaring.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
10 jaren geleden

[…] in Wolsztyn zijn voor deze gelegenheid aangevuld met de foto’s van de voorafgaande expositie Stilte in de Peel om, zoals het zo mooi aangekondigd werd, kennis te maken met de veelzijdigheid van de […]

trackback
10 jaren geleden

[…] in Polen. Vorig jaar is dit vriendschapsverdrag vernieuwd en na deze gebeurtenis is mijn expositie Stilte in de Peel in Wolstzyn tentoon gesteld. De foto’s die ik gemaakt heb van het stoomlocomotievendepot […]

trackback
11 jaren geleden

[…] Wojtek Lis, die onder andere de rol van tolk vervulde tijdens ons verblijf in Wolsztyn, zijn we veel te weten gekomen over de dagelijkse werkzaamheden die nodig zijn om deze prachtige […]

Wi||em.
Wi||em.
11 jaren geleden

Kei leuk man, een super waardering voor jouw mooie fotowerk.