Opening expositie Vol op Stoom (Pełną parą) in gallery WBPiCAK, Poznań

Op 9 oktober 2013 was het dan eindelijk zover. In galerij WBPiCAK te Poznań werd expositie Vol op Stoom (Pełną parą) geopend. De foto’s van het stoomtreindepot in Wolsztyn zijn voor deze gelegenheid aangevuld met de foto’s van de voorafgaande expositie Stilte in de Peel om, zoals het zo mooi aangekondigd werd, kennis te maken met de veelzijdigheid van de artiest.

Zestaw zdjęć, który w październiku zobaczymy w galerii WBPiCAK Poznaniu został uzupełniony fotografiami z albumu Stilte in de Peel, co pozwoli wszechstronniej poznać twórczość tego artysty.

De expositie Vol op Stoom (vlnr: Władysław Nielipiński (voorzitter afdeling Fotografie & Cultuur WBPiCEK, Poznań), Barbara Bajon (voorzitter raad van Onderwijs en Cultuur, Wolsztyn), Nando (de artiest), Arleta Prządka (directrice bibliotheek, Wolsztyn)

Poznań is een grote stad. Met meer dan 600.000 inwoners behoort het tot de vijf grootste steden in Polen. Het is een officiële universiteitsstad en belangrijke handelsstad in het land. Er worden veel culturele activiteiten georganiseerd waar de expositie Vol op Stoom er nu een van is.

De opening is in kleine kring gehouden, met een woord van Władysław Nielipiński van galerij  WBPiCAK en de voorzitter van onderwijs en cultuur van Wolsztyn, Barbara Bajon.

De opstelling van de foto’s met een tafeltje voor het gastenboek

    

Een hapje en een drankje voor de genodigden

De expositie is in samenwerking met Stichting Bibliotheken Maas en Peel georganiseerd. De afgevaardigde van de Stichting had gelukkig een tolk bij want de taal blijft een hindernis die niet zonder hulp te nemen is. Op die manier zijn de toespraken niet helemaal langs ons af gegaan. Zo kreeg ik ook de gelegenheid om een kort woordje te spreken, gelukkig in het Nederlands dat netjes in het Pools vertaald werd.

    

Als dank heb ik een mooi boek met luchtfoto’s van de stad Poznań gekregen, want als ik één ding heb geleerd van de mensen in Polen: ze zijn erg vriendelijk en gul.

Tot voor kort heb ik zelf een hand gehad in het samenstellen van het promotie materiaal voor mijn exposities. In dit geval is het helemaal buiten mijzelf omgegaan. Het was dus even afwachten of er flyers en/of folders waren gemaakt. Daarin werd ik niet teleurgesteld: een mooi gevouwen A4 foldertje met tekst en foto’s.

De expositie zal tot eind november in Poznań te bezichtigen zijn. Daarna zullen de beelden weer terug naar Nederland komen. Ik ben benieuwd hoeveel bezoekers er zullen zijn maar betwijfel of ik dat ooit te weten zal of kan komen. Erg is dat niet want ik ben er trots op dat mijn werk al voor het tweede jaar op rij in Polen te zien is.

Vlak voordat we terug naar Nederland vertrokken kreeg ik nog ‘snel’ een interview voor de regionale TV. Op het plein in Wolsztyn mocht ik voor de camera een aantal vragen beantwoorden. Het was volledig onvoorbereid. Wojtek Lis vertaalde het Pools en ik mocht in mijn gebrekkige Duits antwoorden. Ik hoop dat het allemaal positief is overgekomen en dat Wojtek Lis mijn woorden wat vloeiender naar het Pools vertaald heeft. Het is in ieder geval een mooie afsluiting van ons bezoek aan Polen.

 Meer beeldmateriaal over de expositie Vol op Stoom is te vinden via de volgende link:

http://www.flickr.com/photos/nandoonline/sets/72157632580724124/show


Met dank aan Hetwie voor het maken van alle foto’s, Wojtek Lis en Arleta Prządka voor de gastvrijheid en de begeleiding, Vincent Freriks voor de organisatie en het vervoer van het beeldmateriaal, en natuurlijk alle anderen die de exposities ‘Vol op Stoom‘ en ‘Stilte in de Peel‘ mogelijk hebben gemaakt.

 

WBPiCAK = Wojewódzka Biblioteka Publiczna i Centrum Animacji Kultury w Poznaniu (Provinciale Openbare Bibliotheek en Centrum voor Animatie en Cultuur

6 Replies to “Opening expositie Vol op Stoom (Pełną parą) in gallery WBPiCAK, Poznań”

 1. Dag Nando,
  Vandaag heb ik je tentoonstelling “Stilte in de Peel” gezien, in de bibliotheek in Roermond.
  Ik was onder de indruk van de prachtige foto’s. Ik hou van de natuur, en van wat het licht met de wereld doet. Zelf schilder ik (aquarel), en weet dus dat het geheim zit in hoe je het licht laat zien. Wat ik jammer vond, is dat ik geen gastenboek kon vinden, want dan had ik mijn commentaar zeker daarin geschreven.
  Je bent duidelijk geen ‘mooi weer fotograaf’ , en dat is te zien, want het veranderlijke weer, en dus het licht speelt de hoofdrol in jouw foto’s.
  Ook vond ik dat de foto’s mooi gepresenteerd werden.
  Ik weet hoe moeilijk dat kan zijn, want ik heb zelf ooit met mijn pentekeningen in de Roermondse bieb geëxposeerd.
  Mijn complimenten!
  Wim Luinge

  1. Hallo Wim,

   Het is goed om te horen dat de expositie in Roermond is bevallen. Het klopt dat mijn gastenboek daar niet ligt, helaas. Maar deze reactie is net zo veel waard.
   De expositie in Roermond is een beetje last-minute. Ik heb geen kans gehad om ook zelf te gaan kijken. Maar zo te horen ziet het er goed uit, en daar ben ik blij om.
   Dank je wel voor je uitgebreide en vooral fijne reactie.

   mvg
   Nando

 2. Prachtig, Nando. Jammer dat Poznan zo’n eind weg is, anders was ik er graag gaan kijken.
  Groeten, Loek

Een (korte) reactie over wat je ervan vindt wordt op prijs gesteld :)