Naarmate je langer fotografeert, en foto’s bewerkt, verandert de manier hoe je fotografeert en hoe je een foto zou bewerken. Wanneer je dan terug kijkt naar beelden van jaren geleden, kan het zijn dat je het nu heel anders zou doen. Is het zinvol om dan foto’s opnieuw te bewerken, of toch niet? Ik nam de proef op de som.
Geschatte leestijd: 9 minuten
Wanneer je al een tijdje fotografeert kan het leuk zijn om eens terug te kijken naar je eerdere werk. Dan bedoel ik niet de foto’s aan het begin van het jaar, maar van jaren geleden. Je zult zien dat die er heel anders uitzien dan wat je momenteel maakt. Dit is de ontwikkeling die je bent doorgegaan.
Terugkijken naar je oude werk
Terugkijken kan ook heel confronterend zijn. Foto’s waarvan je destijds dacht dat ze fantastisch waren, blijken plotseling niet zo denderend te zijn. Dat is heel normaal, want het vertelt je dat je vooruitgang hebt geboekt in je fotografie. Betere compositie, mooiere vlakverdeling, en meer van dat soort dingen waar je tijdens het fotograferen op moet letten.
Het bewerken van je foto’s is in feite aan een vergelijkbare verandering onderhevig. Nieuwe technieken, nieuwe inzichten, en meer ervaring heeft ervoor gezorgd dat je daar ook vooruitgang hebt geboekt. Ook smaak of voorkeur kan veranderen, waardoor je momenteel een foto heel anders zou bewerken als destijds. Wanneer het zoveel veranderd is, moet je dan je foto’s opnieuw bewerken, of toch niet?
Zelf denk ik vaak dat het veel interessanter is om gewoon terug te gaan naar die plek, om vervolgens nieuwe foto’s te maken. Zoals ik al schreef, het is meer dan alleen bewerken wat veranderd is. Ook de manier hoe je iets fotografeert is veranderd.
Soms is teruggaan niet mogelijk
Helaas is terug gaan niet altijd mogelijk. De plek is helemaal anders geworden, of het heeft plaats gemaakt voor iets anders. Of je kunt gewoon niet terug. In dat geval kan het aantrekkelijk zijn om een foto opnieuw te bewerken, of is dit beter om het toch niet te doen. Immers, de fotobewerking is ook een soort tijdstempel, een herinnering aan die tijd van toen.
Een nieuwe bewerking
Ik ga liever terug, als dat kan. Ondanks dat bewerk ik een foto soms opnieuw. Zo deed ik dat ook met een foto die ik ooit in de Groote Peel gemaakt had. Twee opnamen, één belichting voor de voorgrond, één belichting voor de achtergrond. Waarom wilde ik deze opnieuw bewerken? Omdat ik de bewerking slordig vond.
Ik heb een serie video’s over mijn fotobewerkingen
Lees erover in mijn bericht The making off in 1 minuut
Het is misschien wel belangrijk om te weten dat tijdens het opnieuw bewerken ik de originele bewerking er niet naast had. Met andere woorden, ik werd niet afgeleid door wat het ooit was. Ik ben de foto gaan bewerken zoals ik dat nu zou doen.
Toen ik de foto op mijn Facebook pagina plaatste, waren de reacties unaniem: de originele was beter. Slechts één persoon vond de nieuwe bewerking mooier. Als je me nu vraagt of ik foto’s opnieuw moet bewerken of toch niet, neig ik naar het laatste. Toch maar niet.
Er was één heel interessante reactie bij. Er werd gezegd dat als ik de nieuwe bewerking niet naast de oude had geplaatst de reacties heel anders zouden zijn geweest. Dit is iets wat ik me goed kan voorstellen, want je gaat vergelijken. Zo zal de foto die opnieuw bewerkt is niet volledig tot recht komen. Een ander voorstel was, om de raw beelden beschikbaar te stellen om te vragen deze te bewerken. Dat heb ik gedaan, en een paar lezers hebben gebruik gemaakt van het aanbod.
Ingezonden bewerkingen
Zelf heb ik de twee beelden samengevoegd tot een HDR, en deze vervolgens bewerkt. Er was immers een belichting voor de voorgrond, en een voor de lucht.
Opvallend is, dat sommigen de twee foto’s onafhankelijk van elkaar bewerkt hebben en niet samengevoegd tot een HDR foto. Dat is natuurlijk een keuze en ik vind het mooi om te zien hoe anders een foto tot een eindresultaat wordt bewerkt.
Gudrun van den Bunder
Gudrun heeft twee losse foto’s ingezonden, elk met een unieke uitstraling. Er is verder geen informatie gegeven over wat voor bewerkingen zijn uitgevoerd. De foto’s moeten voor zichzelf spreken.
Marga Elberse
Net als Gudrun heeft Marga ervoor gekozen om beide foto’s afzonderlijk te bewerken. Hoe deze bewerking is uitgevoerd is niet vermeld.
Gerbert Kannekens
Gerbert heeft van de twee losse beelden een HDR samengesteld, precies zoals ik dat met mijn foto ook gedaan heb. Een uitgebreide beschrijving van zijn bewerking kwam samen met zijn ingezonden foto. Gerbert schreef het volgende:
- Bewerkt in Lightroom classic.
- Samengevoegd tot HDR.
- Uitsnede veranderd omdat de negatieve ruimte rechts naar mijn idee te groot was
- Eerst met een preset gekeken wat het beste past
- Nadruk op de complementaire kleuren (blauw / oranje)
- Lokale aanpassingen met helderheid belichting en textuur om onderwerpen er meer uit te lichten
- In de HSL wat finetunen om niet te ver door te slaan in bewerking…
Ieder zet zijn eigen stempel
Het is mooi om te zien hoe iedereen de foto op een eigen unieke manier bekijkt en bewerkt. Ik weet niet of er gezocht is naar extremen, of dat het hier om de normale bewerkingen gaat die ieder ook op zijn of haar eigen foto’s zou uitvoeren.
Ik wil jullie bedanken voor het inzenden. Mocht je nog extra aanvullingen hebben of willen geven, wees welkom om deze in een reactie onder dit bericht te zetten.
Opnieuw bewerken of toch niet?
Dan blijft de vraag of het zinvol is om een foto opnieuw te bewerken, of toch niet? Het antwoord zal in elke situatie anders zijn. Denk je dat het nodig is, of dat het een verbetering geeft? Waarom zou je het dan niet doen? Kijk dus gerust in je archief en bewerk elke foto waarvan dat je denkt dat het nodig is opnieuw.
Ik geloof wel dat als je opnieuw bewerkt, je niet de oude en nieuwe bewerking naast elkaar moet plaatsen. Want dan gaan de kijkers vergelijken. Nee, dat moet je dus niet doen. Geef een nieuwe bewerking een geheel eigen podium, en laat het niet de strijd aangaan met wat ooit was.