Over objectieven en brandpunten

Ik heb heel lang een tweetal artikelen online gehad waarin ik iets vertel over brandpuntsafstanden en objectieven. Deze twee artikelen stonden op de nominatie om te herschrijven, zoals ik dat ook met flitsfotografie en sterrensporen heb gedaan. Maar dat herschrijven bleek geen makkelijke taak. Dat lag voornamelijk aan het feit dat ik niet goed wist wat ik nu eigenlijk wilde uitleggen. Het eerste idee was een soort adviserend artikel over welk objectief je bij bepaalde soort fotografie nu eigenlijk moet gebruiken. Maar dat werkte niet. Nu heb ik een goed artikel over objectieven en brandpunten.

Geschatte leestijd: 2 minuten

Over objectieven en brandpunten
Een populair zoom objectief dat vaak gebruikt wordt om je onderwerp ‘dichterbij te halen’. Maar kan het ook op een andere manier ingezet worden? In mijn artikel laat ik zien hoe.

Het heeft een paar pogingen gekost, maar uiteindelijk wist ik wat ik nu precies wilde vertellen. Het artikel dat ik online heb gezet gaat dan ook niet over de vraag: “welk objectief moet ik kopen,” maar over het laten zien hoe je gebruik kan maken van een brandpuntsafstand, om een onderwerp op een bepaalde manier in beeld te brengen.

De opbouw van dit herschreven artikel over brandpunten is in basis hetzelfde als de oude artikelen, maar het gaat nu dieper op het gebruik van brandpunten in. Hoewel ik bewust geen advies over welk objectief voor welke soort fotografie heb gegeven, moet het met de informatie die ik gegeven heb mogelijk zijn een eigen inschatting te maken.

Een reklame boodschap

Ik ben benieuwd hoe het artikel ervaren wordt. De link is natuurlijk onder tutorials te vinden, net als zoveel andere artikelen. Maar ik geef je hier ook de directe link, dat is wel zo makkelijk.

Het nieuwe artikel over objectieven en brandpunten heet
“Gebruik van brandpuntafstand”
Gebruik deze link om het te lezen.

Je vindt meer artikelen over brandpuntgebruik door de zoekfunctie op mijn website te gebruiken.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
3 jaren geleden

[…] niets te maken met hoeveel je op de foto krijgt. Dit komt omdat het diafragma de opening is die in het brandpunt van het objectief zit. Wanneer een diafragma dichtgedraaid wordt, heeft dit dus alleen invloed op de hoeveelheid […]

trackback
3 jaren geleden

[…] Lees meer over brandpunten in mijn artikel Over objectieven en brandpunten […]

trackback
4 jaren geleden

[…] niets te maken met hoeveel je op de foto krijgt. Dit komt omdat het diafragma de opening is die in het brandpunt van het objectief zit. Wanneer een diafragma dichtgedraaid wordt, heeft dit dus alleen invloed op de hoeveelheid […]

trackback
6 jaren geleden

[…] nauwelijks contrastverschillen over het beeld laten zien. Bovendien wil ik graag spelen met de verhouding tussen onderwerp en achtergrond, zodat ik graag een langer brandpunt gebruik. Met tele objectieven is het bovendien mogelijk om […]

trackback
7 jaren geleden

[…] leuk, zeker omdat de bloemen zo dicht op elkaar staan dat het groothoek effect niet nadelig werkt Groothoek trekt immers afstanden uit elkaar. Maar na een paar verschillende opnamen heb ik het veld wel op de foto staan en is er niet veel […]