Over objectieven en brandpunten

Over objectieven en brandpunten

Ik heb heel lang een tweetal artikelen online gehad waarin ik iets vertel over brandpuntsafstanden en objectieven. Deze twee artikelen stonden op de nominatie om te herschrijven, zoals ik dat ook met flitsfotografie en sterrensporen heb gedaan. Maar dat herschrijven bleek geen makkelijke taak. Dat lag voornamelijk aan het feit dat ik niet goed wist wat ik nu eigenlijk wilde uitleggen. Het eerste idee was een soort adviserend artikel over welk objectief je bij bepaalde soort fotografie nu eigenlijk moet gebruiken. Maar dat werkte niet.

Canon EOS 1Dmk3 met EF70-200mm f/2,8L IS USM (5D041508)
Een populair zoom objectief dat vaak gebruikt wordt om je onderwerp ‘dichterbij te halen’. Maar kan het ook op een andere manier ingezet worden? In mijn artikel laat ik zien hoe.

Het heeft een paar pogingen gekost, maar uiteindelijk wist ik wat ik nu precies wilde vertellen. Het artikel dat ik online heb gezet gaat dan ook niet over de vraag: “welk objectief moet ik kopen,” maar over het laten zien hoe je gebruik kan maken van een brandpuntsafstand, om een onderwerp op een bepaalde manier in beeld te brengen. De opbouw van dit herschreven artikel over brandpunten is in basis hetzelfde als de oude artikelen, maar het gaat nu dieper op het gebruik van brandpunten in. Hoewel ik bewust geen advies over welk objectief voor welke soort fotografie heb gegeven, moet het met de informatie die ik gegeven heb mogelijk zijn een eigen inschatting te maken. Ik ben benieuwd hoe het artikel ervaren wordt. De link naar het uitgebreide artikel is te vinden in het menu onder de kop ‘Basistechniek.‘ Het artikel heet “Gebruik van brandpuntafstand” en de directe link is:

http://www.nandoonline.com/?page_id=4268

 

2 Replies to “Over objectieven en brandpunten”

Een (korte) reactie over wat je ervan vindt wordt op prijs gesteld :)

%d bloggers like this: