Oververhitting EOS R5 en de oplossing

oververhitting canon eos r5

Heb jij een Canon EOS R5? Dan weet je misschien dat er bij deze camera een risico is voor oververhitting bij het filmen. Maar wat als je die waarschuwing krijgt bij het fotograferen? Ik kreeg deze waarschuwing bij een trouwreportage. Wat is de reden voor oververhitting van de EOS R5 en wat is de oplossing? Ik vertel het je in dit blogbericht.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Als er een minpunt aan de Canon EOS R5 is, dan is het wel het risico voor oververhitting bij het filmen. Vooral bij de hogere resoluties en frame rates wil de camera al redelijk snel te heet worden. Het gevreesde oververhitting icoontje verschijnt dan in de zoeker of op het scherm.

oververhitting canon eos r5
Het gevreesde icoontje dat verschijnt wanneer de Canon EOS R5 te heet wordt tijdens het filmen

Volgens diverse bronnen zal de Canon EOS R5 risico op oververhitting hebben bij video resoluties in 8K, 4K100p, 4K50p en 4K25p HQ. Er is verschil of je intern opneemt of extern, en of je geheugenkaartjes in de camera hebt bij extern opnemen, of niet. Natuurlijk heeft ook de omgevingstemperatuur invloed.

Niet filmen maar fotograferen

Gebruik je de Canon EOS R5 niet voor het filmen maar voor het fotograferen, dan heb je geen enkele last van dit probleem van oververhitting. Je kunt vrolijk blijven fotograferen, zelfs met hele hoge omgevingstemperaturen. Het fotograferen op een hete zomerse dag met temperaturen van 30°C of meer levert geen enkel probleem op voor de fotograaf.

huwelijk Seth en Alice
Bruiloft van Alice en Seth op vrijdag 17 juni 2022. Een dag dat het maar liefst 33°C werd.

Ondanks dat ik geen enkel moment gefilmd heb, of overschakelde naar de filmfunctie van mijn EOS R5, kreeg ik de gevreesde waarschuwing toch in het beeld tijdens een bruiloftsreportage. Het was een dag waarbij er een brandende zon aan de hemel stond en de temperatuur opliep tot 33°C. Waarom kreeg ik de melding voor oververhitting EOS R5 en wat is de oplossing voor deze waarschuwing?

Oververhitting canon eos r5
Daar is het icoontje. Een oververhitting waarschuwing in beeld terwijl ik helemaal niet aan het filmen ben. Wat nu?

Ik ben ondanks de oververhitting waarschuwing op mijn EOS R5 natuurlijk gewoon doorgegaan met fotograferen en dat leverde ook geen enkel probleem op. De camera bleef werken, ondanks het icoontje in beeld. Toch leverde het enige zorg op, want je wilt geen camera die ermee ophoudt tijdens zo’n dag.

Navraag onder andere bruidsfotografen leerde me dat de meesten deze waarschuwing helemaal niet krijgen. Zelfs degenen die dezelfde dag ook een bruiloft hadden gefotografeerd, onder vergelijkbare omstandigheden en met dezelfde camera. Wat was er dan bij mij aan de hand?

Wat het icoontje vertelt

oververhitting icoontje
Temperatuur waarschuwing voor film, niet voor foto

Het probleem is niet zo groot als het in eerste instantie lijkt. Wat vertelt het icoontje nu precies? Kijk je goed, dan zie je dat er een filmcamera aangeduid wordt, samen met een thermometer. Het is geen fotocamera icoontje.

Een reklame boodschap

De camera vertelt je in feite dat de interne temperatuur zo hoog is geworden, dat als je overschakelt naar de film functie er het risico van oververhitting zal zijn. Het heeft dus niets te maken met fotografie.

De reden zijn custom film instellingen

Waarom krijgen sommigen dan wel een waarschuwing in beeld tijdens het fotograferen, en anderen niet? Dat heeft alles te maken met de voorgeprogrammeerde custom instellingen voor film. Wanneer daarin een film modes staat die een verhoogd risico op oververhitting heeft, dan zal dit icoontje tijdens het fotograferen verschijnen.

custom film instellingen
Heb jij de C1, C2 en C3 geprogrammeerd voor filmen? Dan bepaald dat of je de waarschuwing oververhitting tijdens het fotograferen krijgt of niet.

Je weet dat je custom instellingen kunt programmeren. Dit zijn de C1, C2 en C3 modes. Die zijn er voor fotografie, maar ook voor film. Aangezien ik ook regelmatig filmopnamen moet maken, heb ik daar een aantal film modes in voorgeprogrammeerd. De C2 heb ik voor 4K50p, en de C3 knop voor 4K100p geprogrammeerd, en die zijn beiden gevoelig voor oververhitting.

oververhitting canon eos r5
Welke film instellingen heb jij onder de C1, C2 of C3 geprogrammeerd? Dit kan bepalend zijn voor het al dan niet verschijnen van het oververhittingsicoontje. Haal de hogere resoluties en frame rates uit de custom instellingen, en het icoontje zal niet meer verschijnen tijdens het fotograferen.

Film je nooit met een Canon EOS R5, dan heb je waarschijnlijk de C1, C2 en C3 voor film niet in gebruik. In dat geval zal er ook nooit een waarschuwing voor oververhitting bij de Canon EOS R5 bij het fotograferen zichtbaar worden. Dat is dus de reden waarom ik de waarschuwing voor oververhitting wel kreeg, en andere bruidsfotografen die dag niet.

De oplossing voor oververhitting waarschuwing bij het fotograferen

Heb jij wel een waarschuwing voor oververhitting van de EOS R5 tijdens het fotograferen en zoek je naar de oplossing? Wees dan in ieder geval niet bang dat de camera er mee ophoudt, want dat gebeurt niet. De waarschuwing verschijnt alleen om je te informeren dat er risico voor oververhitting is als je overschakelt naar de film functie.

Film modes waaruit je kunt kiezen
Kies een film instelling die geen risico heeft voor oververhitting als je gebruik maakt van C1, C2 of C3

Wil je die waarschuwing van oververhitting op je Canon EOS R5 niet hebben of zien, dan is de beste oplossing dat je de C1, C2 en C3 voor het filmen niet geprogrammeerd hebt voor die hogere resoluties en frame rates.

Dit kan lastig zijn als je vaak gebruik maakt van de custom programma mogelijkheden voor het filmen. Of je neemt de waarschuwing in je beeld tijdens het fotograferen voor lief, en je negeert het verder, of je moet de custom programmering elke keer weer opnieuw instellen.

Ik hoop dat Canon met een toekomstige firmware upgrade de mogelijkheid biedt om deze waarschuwing voor de fotograaf uit te schakelen. Want dat geeft in ieder geval meer rust tijdens het fotograferen.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tonnie
Tonnie
1 jaar geleden

Hoi Nando ik lees dit over de Eos r5 , ik denk dat het beter is om een aparte film kamera erbij te hebben, die is namelijk gemaakt om te filmen. Ik vind dat canon de plank daarmee heeft mis gestaan. Ze kunnen de kamera beter uitvoeren zonder film functie ,of alleen 4K filmen. Dan zou de kamera namelijk goedkoper kunnen worden, want hij is wel erg aan de prijs voor een kamera die niet goed functioneert.

Tonnie
Tonnie
Antwoord aan  Nando Harmsen
1 jaar geleden

Hoi Nando ik heb het niet over een kamera die niet functioneert, maar niet goed functioneert. Als je toch een kamera koopt voor die prijs mag je toch wel verwachten dat alles naar behoren werkt. Op het gebied van fotografie werkt deze naar behoren. Maar op het gebied van filmen is dit niet , dus dat is wel een minpuntje van canon. Te hoog gegrepen, dus daarom zullen veel mensen die aan landschap fotografie doen deze kamera niet kopen denk ik . Kunnen ze beter een kamera uitbrengen met 45 megapixel zonder 8K filmen. Dan zal deze betaalbaar worden. Groet… Lees verder »

fotomath
fotomath
1 jaar geleden

Dankjewel voor de info Nando. Ik film zelden, maar goed om te weten.

Richard Vermeulen
Richard Vermeulen
1 jaar geleden

Mooi dat je dat uitgevonden hebt Nando. Die customsettings gebruik ik idd ook. Nog nooit last van oververhitting gehad, maar nu ben ik er iig op voorbereid.