Paarse heide op de Strabrechtse Heide

Rond augustus staat de heide in bloei. Het kan heel het landschap in een paarse kleur hullen waardoor het een bijzonder schouwspel oplevert. Bekend is de Veluwezoom, waar in het heuvelachtige landschap prachtige vergezichten te fotograferen zijn. Maar er is ook paarse heide op de Strabrechtse Heide.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Dit jaar (2014) staat de heide vroeg in bloei, zoals alles dit jaar vroeg is. Ik heb de heide wat dichterbij bezocht en heb vrijwel alleen op de Strabrechtse heide gefotografeerd. De plek die ik vorig jaar ‘ontdekt’ heb bleek nu geen enkel heideplantje in bloei te bevatten. Helaas, maar elders kleurt het mooi paars.

De heide in een zonnige regenbui, achter het Beuven Zuid
De heide in een zonnige regenbui, achter het Beuven Zuid

Landschappen van de heide, vergelijkbaar met de bovenstaande foto, verschijnen overal op fora en sociale media. Een prachtig paars tapijt in mooi ochtend- of avondlicht. Inmiddels zien we zoveel van dit soort foto’s dat het bijzondere er bijna vanaf is. Hoewel toch heel mooi, stiekem lijkt het allemaal toch wel heel veel op elkaar.

Heide met de macro lens

Misschien is het tijd om even van echte landschapsfotografie af te stappen en de paarse heide op de Strabrechtse Heide van wat dichterbij te bekijken. Juist met die reden heb ik het macro objectief gebruikt om wat meer detail vast te leggen. Niet de gewone macro-opname van een heide bloemetje, maar sfeervolle foto’s van de plant in het licht van de ondergaande zon. Natuurlijk met een hele kleine scherptediepte, en tegenlicht.

Tegenlicht en een kleine scherptediepte

dromerige sfeer van heide in het avondlicht
Dromerige sfeer van heide in het avondlicht
met de zon in beeld

Door maximaal gebruik te maken van de mooie bokeh die het objectief (Canon EF 100mm f/2,8 macro) bij kleine scherptediepte heeft, in combinatie met speels door de heide heen fotograferen en het tegenlicht, levert elke nieuwe compositie een ander licht en sfeer op. Je hebt niet meer nodig dan vier vierkante meter heide en een laagstaande zon.

Een reklame boodschap

Mijn Tim Burton Boom

Je kunt altijd dezelfde soort foto’s maken, maar afwisseling is nodig om het interessant te houden. Met alle regenbuien van dramatische wolkenluchten van de afgelopen weken was het aantrekkelijk om de heide in combinatie met deze luchten op de foto te zetten. Mijn keuze viel op mijn Tim Burton Boom die ergens op de Strabrechtse Heide te vinden is (en die inmiddels ook wel gekscherend Nando’s boom genoemd).

Natuurlijk hoopte ik op een prachtige paarse heide rond deze grillige boom. Daarin werd ik helaas wat teleurgesteld. Ondanks dat er wel heide te vinden was, bloeide deze niet in overdaad. Maar de lucht beloofde wel de kans op mooie foto’s. Een prachtige wolkenlucht, een ondergaande zon en hier en daar de heide gaf voldoende kansen om een serie foto’s te maken waarover ik tevreden mag zijn.

Een mooie combinatie van paarse heide, blauwe lucht en een gele zonsondergan
Een mooie combinatie van paarse heide, blauwe lucht en een gele zonsondergang
Dramatisch landschap bij een ondergaande zon
Met een 0,9ND + 1,2ND hard grad filter is geen bracketing noodzakelijk. Vrijwel direct uit de camera

Een regenboog

Niet alleen met een macro objectief is het mooi met een kleine scherptediepte te spelen. Een telelens leent zicht daar ook perfect voor. Een mooie pluk heide is zo gevonden, maar dan wel een waar het licht precies op valt. Het contrast tussen het verlichte heideplantje en de rest van de omgeving in de schaduw laat het mooi opvallen. De boom op de achtergrond en de kleine scherptediepte doet de rest.

Door de laagstaande zon valt er licht en schaduw. Dan is het een kwestie van de juiste positie te zoeken (70mm, f/2,8)
Door de laagstaande zon valt er licht en schaduw. Dan is het een kwestie van de juiste positie te zoeken (70mm, f/2,8), natuurlijk mèt tegenlicht

Juist toen ik dacht dat er niet veel meer ging gebeuren verscheen de regenboog aan de hemel. Ik had al het idee gekregen om de heide mèt regenboog op de foto te zetten, mocht die boog verschijnen. Helaas was de intensiteit van de regenboog niet voldoende naar mijn zin, en het ontbreken van een mooie pol heide maakte het moeilijk om de foto te maken die ik voor ogen had.

Niettemin heb ik een poging genomen om de regenboog als achtergrond te gebruiken. Echt tevreden ben ik niet over deze foto, maar tegelijkertijd ben ik er blij mee. De groothoek foto van de paarse heide op de Strabrechtse Heide met de regenboog is een veel beter geslaagde foto geworden.

De heide en de regenboog
Heide en de regenboog, mèt telelens
De heide met de regenboog, met groothoek
Een regenboog boven de heide
De regenboog (NH007365)
De heide rond ‘mijn boom’, niet overdadig in bloei, maar wel met een regenboog
De schemering met een spoor kleur in de hemel
De schemering met een spoor kleur in de hemel

Tot na zonsondergang

Ik ben gebleven tot de zon onder was. De avondschemering bleek minder spectaculair dan gehoopt, maar ondanks dat blijft het genieten. Onderweg werd ik vergezeld door verschillende nachtzwaluwen die ik helaas niet goed op de foto kon krijgen. Het was al aardig donker en zelfs ISO 25.600 was uiteindelijk niet voldoende.

Samen met de ganzen, die schreeuwend op weg gingen naar hun slaapplaats, ben ik op weg naar mijn eigen slaapplaats gegaan. Die was natuurlijk thuis, waar ik met deze foto’s weer kon nagenieten van een heerlijke avond.

Ganzen in de schemering, op weg naar een slaapplaats
Luidruchtige ganzen in de schemering, op weg naar een slaapplaats

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Es
Es
8 jaren geleden

Prachtige foto´s, om jaloers op te worden! Ik wil zelf dit weekend naar de Strabrechtse heide gaan, waar kun je mooie foto´s maken en met de auto komen aangezien mijn dochtertje mee gaat.

Bert Kamerman
Bert Kamerman
9 jaren geleden

Nando, ik vind dit geweldig mooie foto’s. Ik leer weer van de camerainstellingen.