Panorama’s van de Opaalkust

jaarwisseling opaalkust

We hebben de jaarwisseling doorgebracht in Frankrijk, ver van alle vuurwerk ellende in Nederland. Zonder geknal het oude jaar uit en het nieuwe jaar, op de boulevard van Wimereux. Dat was heerlijk. Tijdens deze dagen rond de jaarwisseling heb ik enkele panorama’s van de Opaalkust gemaakt. Die wil ik in dit blogbericht met je delen.

Geschatte leestijd: 9 minuten

Vuurwerk is prachtig om te zien. Ik kan genieten van mooi siervuurwerk. Maar in Nederland is het geen vuurwerk meer, maar een ongecontroleerd geknal dat al maanden aan de gang is en naar een echt hinderlijk niveau ging naarmate de jaarwisseling naderde. De opgeblazen prullenbakken in het park getuigen van regelrecht vandalisme. We besloten daarom om Nederland gewoon te ontvluchten en naar Frankrijk te gaan, waar we in alle rust met onze hond Bruc konden wandelen, en genieten van een jaarwisseling zonder al dat geknal.

jaarwisseling opaalkust
Samen op de boulevard van Wimereux toen 2022 nog maar 16 minuten en 24 seconden oud was.
Panorama uitsnede van een foto met de Fujifilm X100t

Met de drone boven de Opaalkust

Het is fantastisch om met de drone boven de rotsige kust te vliegen. Het levert een uniek uitzicht over dit prachtige gebied en je hoeft niet zo op de getijden te letten om van bijzondere plekken te fotograferen. Je hoeft immers niet altijd erg hoog te vliegen voor mooie drone fotografie. Als je dan ook panorama’s maakt van de Opaalkust, komt de weidsheid pas goed tot recht.

Ochtendrood opaalkust
De ochtend van 1 januari 2022. Een prachtige start van de dag en bovendien het nieuwe jaar. Met de drone kon ik boven het water komen voor een uniek uitzicht. Alleen die wind…
Samengesteld uit twee drone foto’s

Vliegen was een uitdaging. Er stond een stevige wind. Wanneer je dan zo langs de rotswanden vliegt, honderd meter of meer uit de kust boven water. kan het best eng zijn. De drone gaf continu waarschuwingen over harde wind en de extreme hoek waaronder de drone moest hangen om stabiel te blijven. Zelfs tot het moment dat de sensoren rondom uitgeschakeld werden.

Zeker als je hoog gaat vliegen kan de wind flink toenemen, terwijl het op de plek waar je staat mee kan vallen. Maar dat is de uitdaging. Het levert in ieder geval een prachtig en uniek beeld van deze kust op. Gelukkig is de drone stabiel genoeg om een serie foto’s voor de panorama’s van de Opaalkust te kunnen maken.

Panorama's van de Opaalkust
Het dorp Audresselles tijdens afgaand tij. Langzaam valt een enorm stuk land droog tot de laagste waterstand is bereikt. De vormen zijn een lust voor het oog vanaf een wat hoger standpunt.
Samengesteld uit twee drone foto’s.
Panorama's van de Opaalkust
Het zicht richting Cap Gris Nez, de grijze kaap, met Cap Blanc Nez als het kleine puntje dat uitsteekt, midden in de foto aan de horizon.
Samengesteld uit vier drone foto’s.

Panorama’s van Wimereux aan de Opaalkust

Ik heb in voorafgaande bezoeken aan de Opaalkust maar weinig foto’s en panorama’s gemaakt van de dorpen en stadjes die aan de Opaalkust verspreid liggen. We verbleven dit keer in Wimereux, op ongeveer 200 meter van het strand. Er was gelegenheid genoeg om onder verschillende omstandigheden de boulevard van dit dorp te fotograferen.

Een reklame boodschap
Panorama's aan de Opaalkust
De bekende boulevard van Wimereux, vanaf het strand bij eb. Het water zorgt voor een bijna perfecte spiegeling.
Panorama uitsnede van een opname met de Canon EOS R5.
Panorama's aan de Opaalkust
WImereux bij vloed, met een flinke wind die het water nog eens extra wild maakte. Een prachtige complementeerde de foto.
Samengesteld uit drie foto’s met de Fujifilm X100t
ochtend op 1 januari 2022
De ochtend van 1 januari 2022, met spectaculaire wolken boven Wimereux
Samengesteld uit 6 foto’s met de Canon EOS R5
Panorama's van de Opaalkust
Het blauwe uurtje in de avond, met het zicht op de boulevard van Wimereux tijdens eb.
Panorama uitsnede uit een foto met de Canon EOS R5
Wimereux in de nacht
De boulevard van Wimereux in de nacht, bij vloed.
Panorama uitsnede uit een foto met de Fujifilm X100t

Andere panorama’s rondom de Opaalkust

We hebben diverse weersomstandigheden gehad. Van regen tot zon, van dreigende wolken tot een grijze dag. Van rode zonsopkomsten tot bewolkte zonsondergangen. Al die omstandigheden leveren heel wisselende foto’s op, wat prachtig is.

De panorama’s die ik aan de Opaalkust gemaakt heb leveren een prettig weids zicht op, zodat je de uitgestrektheid van het landschap nog beter kan voelen. Maar het voorkomt bij een grijze lucht tevens dat er teveel van dat grijze op de foto verschijnt. Anders wordt het wel heel erg… grijs.

Zonsondergang
Zonsondergang boven Boulogne-sur-Mer, met de branding van het opkomend tij.
panorama uitsnede van een foto met de Canon EOS R5
mistig uitzicht
De dag van aankomst was gehuld in een waas die tussen mist en regen in zat. Zodoende was het dorp Ambleteuse met fort Mahon maar net in de verte zichtbaar, laat staan het dorp Audresselles daarachter.
Panorama uitsnede van een foto met de Canon EOS R5
Ambleteuse fort mahon
Storm en hoog water teistert fort Mahon in Ambleteuse. Een indrukwekkend moment toen het water op de hoogste stand was.
Panorama uitsnede van een foto met de Canon EOS R5
Audresselles
Er stond iemand ver weg te genieten en foto’s te maken. Met een tele objectief kon ik het verder weg gelegen Audresselles ook nog in beeld krijgen. Het tegenlicht gaf een prachtige waas over de foto.
Panorama van twee opnamen met de Canon EOS R5
panorama opaalkust Cap gris nez
De branding op de rotsen op het strand van Cap Gris Nez. Je kunt er een hele dag vertoeven en je geen moment vervelen.
Panorama uitsnede van een foto met de Canon EOS R5
panorama cap blanc nez
Het pad boven over de krijtrotsen van Cap Blanc Nez, die aan de horizon hoog boven de zee uitsteekt.
Panorama uitsnede uit een foto met de Fujifilm X100t

Te weinig tijd

Ondanks alles was er veel te weinig tijd om alles te bekijken. De andere dorpen, de uitzichtpunten, en enkele bijzondere plekjes op het strand hebben we niet gezien of bezocht. Maar het was dan ook geen echte fotografie reis om panorama’s van de Opaalkust te maken. Het was het ontvluchten van het vuurwerk geweld in Nederland, om samen, met onze hond Bruc, in alle rust te genieten van de jaarwisseling.

Ben je benieuwd naar de wereld van Bruc?
Er is een speciale webpagina op Facebook aangemaakt
Kom kijken naar Bruc’s Wereld
en volg zijn avonturen met zijn baasjes

Gebruikte apparatuur


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
irma de lange
irma de lange
2 jaren geleden

Wat een prachtige serie van Wimereux. Ben hier zelf ook meerdere keren geweest met mijn man en mooie foto’s kunnen maken. De drone beelden van de kustlijn zijn ook bijzonder mooi!

Marga Elberse
Marga Elberse
2 jaren geleden

Dit blijft een topfoto: fort Mahon in Ambleteuse
de ruigheid van het water rond het fort, erg mooi weergegeven

Roland
Roland
2 jaren geleden

prachtige beelden Nando en jullie hebben genoten zo te zien. Aantrekkelijke foto’s, moeten we ook echt een keer naartoe.