Menu Sluiten

Perseïden 2013 boven de Adriatische kust

Vaak heb ik me verwonderd over de foto’s van een impossante Melkweg. Hoe ik ook probeerde, het is me in Nederland nog nooit gelukt om de Melkweg op die manier te fotograferen. Hoewel ik enige trucage verwachtte, werd me verteld dat op een donkere plek op Aarde de Melkweg op een dergelijke manier ook echt te zien is. Nederland geeft met alle lichtvervuiling die er is, deze mogelijkheid nooit en te nimmer.

De vakantie bracht ons dit jaar naar Biorad na Moru, een toeristisch klein dorpje aan de Adriatische Kust in Kroatië. Dat was een enorme eye-opener. Niet alleen viel de nacht na niet meer dan een half uur schemering (wat te verwachten is wanneer je dichter bij de evenaar komt, hoe weinig dan ook), maar de Melkweg was in ongekende helderheid aan de hemel te zien.

Advertisements
Onbewerkt uit RAW: 30 seconden | f/2,8 | ISO3200

Biorad na Moru is niet eens een heel donkere locatie. De plaatselijke boulevard produceert een hele hoop licht, net als het stadje op het tegenovergelegen Pasman eiland. Aan de horizon zijn lichtkoepels te zien van nabij gelegen dorpen en stadjes. Maar toch is de hoeveelheid lichtvervuiling maar een fractie van wat we in de donkerste plekken van Nederland aantreffen. De volgende foto heeft in Photoshop een flinke post-processing ondergaan en hoewel het resultaat niet helemaal overeenkomt met de indrukwekkende foto’s op internet, komt het aardig in de buurt.

De Melkweg (20seconden | f/2,8 | ISO1600)

Bij een nadere beschouwing moet ik wel een kanttekening plaatsen bij de bovenstaande foto. Het meest indrukwekkende stuk van de Melkweg ligt in het sterrenbeeld Sagittarius, wat betekent dat we direct in de richting van het centrum van de Melkweg kijken. Vanuit het Noordelijk halfrond ligt deze plaats in het meest gunstigste geval op de horizon en is dus zo goed als niet zichtbaar. Een één op een vergelijk met de sterrenhemel in Nederland is dus niet helemaal eerlijk: hoe verder Noordelijk hoe minder dicht de moleculaire wolken van de Melkweg zijn of lijken. De volgende foto is van de Melkweg richting Noord, het deel van wat wij in Nederland kunnen zien.

De Melkweg met de sterrenbeelden Casseiopeia, Perseus, Andromeda, en de Andromedanevel. Wie herkent ze? (30seconden | f/2,8 | ISO1600)

Het einde van de vakantie viel samen met het maximum van de Perseïden meteorenregen. Dat was wat planning betreft niet helemaal goed uitgekiend. Ik kon me het niet veroorloven om een hele nacht buiten te blijven. Een tweede vergissing was het thuis laten van mijn full-frame camera. De uren dat we buiten zaten om te kijken naar de vallende sterren heb ik er niet zo veel op de foto kunnen vangen: de meeste vielen buiten het beeld. Niettemin is het gelukt om een aantal vallende sterren op de foto te krijgen tijdens het maximum op de nacht van 12/13 augustus. Perseus stond heel erg laag aan de Noordelijke hemel waardoor we maar een deel van de meteorenregen hebben gezien: alles wat Noordelijker is gevallen lag verscholen onder de horizon. Van in totaal 3 uur fotograferen, met het radiant achter me, heb ik een collage van gefotografeerde Perseïden in één beeld gemaakt.

Perseïden 2013

Het is niet het resultaat waarop ik gehoopt heb, maar ik mag niet klagen. Een Melkweg zoals in deze foto is in Nederland niet te zien, wat toch een leuke eye-catcher in de foto is. Het wekt het verlangen om de sterrenregens die het komende half jaar zullen volgen in donkere plekken te gaan fotograferen waar de kans op wolken gering is.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
10 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
8 jaren geleden

[…] was de avond voor het maximum van de Perseïden, na een paar uur foto’s maken in de hoop enkele van die vallende sterren op de foto te […]

Erwin
Erwin
8 jaren geleden

Heel erg mooi Nando!
In welke richting zijn deze foto’s gemaakt? Zuid-zuidwest ongeveer?

Deshamer
8 jaren geleden

Mooie plaat Nando en goed om te zien dat het je gelukt is! Hier geen kans en dat lag niet aan de lichtvervuiling maar aan een paar wolken. 🙂

Willem.
Willem.
8 jaren geleden

Voor de liefhebber: http://www.blue-marble.de/nightlights/2012
Het midden van de afsluitdijk lijkt me een beetje de donkerste plek in NL.

Willem.
Willem.
8 jaren geleden

Nou, ik doe het er toch voor. 1D148127.JPG mag er echt wel zijn hoor !! De anderen zijn ook prima en de moeite waard.

Pim
Pim
8 jaren geleden

Wat is je volgende uitje dan, Nando? 🙂
Mooi hoor!

Willem.
Willem.
Antwoord aan  Pim
8 jaren geleden

Dat moet dan Afrika zijn: http://www.cynosura.nl/?p=8978 🙂

10
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x