Perseïden meteorenregen 2012 vervolg

Om het maximum van de Perseïden te bekijken heb ik gekozen voor een plekje aan het Kiezelven op de Strabrechtse Heide. Of dit een goede keuze is bevalt te betwisten. De steden Geldrop, Eindhoven, Helmond en de plaatsen Mierlo, Someren en Leende liggen op steenworp afstand en geven een enorme lichtkoepel aan de horizon. Bovendien leek de hemel enigszins heiig te zijn. De Melkweg was echter wel redelijk zichtbaar. In dit bericht lees je over de Perseïden meteorenregen 2012, het vervolg.

Geschatte leestijd: 4 minuten

Gezien het aardige succes van een dag eerder (zie het vorige bericht) heb ik wederom gekozen voor dezelfde setup. Een EOS 5D met EF 15mm f/2,8 fisheye en een EOS 1Dmk3 met de 17-40mm f/4L. Beide camera’s waren ingesteld op ISO1600 met de maximale diafragma opening. Belichtingstijden lopen uiteen van 15 seconden op de 5D (met f/2,8) tot 25 seconden op de 1Dmk3 (met f/4). Stevig op statief heb ik beide camera’s op een deel van de hemel gericht en vervolgens continu opnamen laten maken. En dan maar wachten.

Een donkere locatie is wel nodig

Het maximum kan een kleine 100 meteoren per uur opleveren. Dit zijn echter niet alleen heldere meteoren, maar ook hele zwakke. En die laatste zijn in de meerderheid. Een donkere locatie is dus echt noodzakelijk om het aantal van 100 tijdens de Perseïden meteorenregen 2012 te kunnen halen, ook in dit vervolg op het vorige bericht.

In een stad is dat onmogelijk wegens de hoeveelheid lichtvervuiling. De Strabrechtse Heide is dicht genoeg bij de lichtvervuilende steden om er veel last van te hebben. Ondanks al die nadelige invloeden hebben we toch zeker tussen de 40 en 60 meteoren gezien, waarvan een tiental erg helder.

Een reklame boodschap

Het resultaat van een avond fotograferen

En heb ik meteoren op de foto gekregen? Jazeker. In totaal een achttal. Die staan op de onderstaande foto. Helaas zijn ze niet mooier over de beeld verdeeld, maar dat is iets wat je niet in de hand hebt.

Perseïden meteorenregen 2012 vervolg
Een compilatie van 8 opnamen, elk met een Perseïde

Die meteoren heb ik niet allemaal in één foto gevangen. Dit zijn dan ook evenveel foto’s als er meteoren op staan. Door die foto’s met meteoor te combineren tot een enkele foto krijg je een mooi beeld van een avond Perseïden meteorenregen in 2012.

Hoe moet je foto’s samenvoegen?

Hoe je de foto’s samenvoegt is heel simpel. Het is min of meer hetzelfde als dat gebeurt met sterrensporen maken. De foto’s komen als layers op elkaar. Door de layer vervolgens op blend-mode ‘lighten’ te zetten wordt deze ‘transparant’. Om te voorkomen dat de sterren er dan dubbel op komen moet ik met een masker alleen dat deel zichtbaar maken waar de meteoor op staat.

Leg ik niet alleen de foto’s met de meteoren op elkaar maar alle foto’s die gedurende het uur zijn gemaakt, dan krijg ik een sterrenspoor. Dat is iets wat ik in dit geval niet wil omdat de meteoren dan tussen die enorme hoeveelheid cirkels bijna niet meer zichtbaar zijn.

Dit jaar is zijn de Perseïden voor mij erg succesvol geweest. Ik mag met recht tevreden zijn. Op naar de volgende: de Orioniden in oktober.

Perseïden meteorenregen 2012 vervolg
Samen met Hetwie kijkend naar de Perseïden (waarvan er twee zichtbaar zijn)

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
7 jaren geleden

[…] Blogbericht: Perseïden meteorenregen 2012 vervolg […]

Geedebee
11 jaren geleden

Prachtige beelden !

trackback
11 jaren geleden

[…] helder uit. Of ik weer geluk heb en een bolide in beeld kan krijgen is afwachten: zie daarvoor mijn volgende bericht. Share this:E-mailPrintFacebookTwitterLinkedInPinterestVind ik leuk:LikeOne blogger likes this. […]