Planning maken voor sterrensporen

augmented reality in Photopills

Het fotograferen van sterrensporen is een leuke bezigheid. Ga je zonder plan op pad, dan kan het moeilijk zijn om in het donker een leuke plek te vinden. Een planning maken voor sterrensporen is dan aan te raden. Dat is heel eenvoudig te doen met een app zoals Photopills. Ik vertel er meer over in dit blogbericht.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Voor het fotograferen van sterrensporen is een voorgrond heel belangrijk. Alleen maar sterrensporen in beeld levert meestal een saaie foto op. Door een mooi onderwerp in de voorgrond te kiezen wordt de foto veel boeiender. De sterrensporen zijn dan de toegevoegde waarde. Het is zelfs mogelijk om sterrensporen in een stad te fotograferen.

Wil je meer weten over het fotograferen van sterrensporen?
Lees dan mijn tutorial Sterrensporen fotograferen – deel 1

Op pad voor sterrensporen

Je kunt natuurlijk gewoon op pad gaan en gaan fotograferen. In het donker kan het echter lastig zijn om een leuke compositie te vinden. Dat is eenvoudiger in het daglicht. Door vooraf een planning te maken voor sterrensporen krijg je meer controle over het eindresultaat. Het begint natuurlijk door een plek te zoeken waar je wilt fotograferen. Noteer alle plekken die interessant zijn.

Planning maken voor sterrensporen
De locatie waar ik mijn sterrensporen wil fotograferen. Maar in welke richting draaien de sterren op deze plek.
Om dat te weten te komen kun je Photopills gebruiken. En je hoeft niet eens te wachten op een heldere hemel of tot het donker wordt.

De richting van de sterrensporen is belangrijk. Wil je cirkels, een boog, of misschien schuine lijnen. Om daarvoor een planning te maken moet je weten waar het Noorden is en hoe de sterrensporen aan de hemel eruit zien. Je moet daarvoor een goed gevoel van richting hebt, en weet hoe de sterren aan de hemel draaien. Vind je dat moeilijk, dan ben je niet de enige.

Plannen met Photopills

Met de app Photopills is het heel eenvoudig om dit te visualiseren. Die app geeft de mogelijkheid om augmented reality te gebruiken, waarbij een sterrenhemel over het beeld op je smartphone wordt geprojecteerd. Zo kun je perfect zien hoe de sterren bewegen, en hoe je sterrenspoor eruit gaat zien.

Een reklame boodschap
augmented reality in Photopills
De augmented reality in Photopills projecteert de beweging van de sterren over het beeld. De blauwe lijnen zijn de sporen, de witte puntjes op de lijnen bewegen in dit beeld en duiden de richting van de beweging van de sterren aan.

Heb je een mooie voorgrond gevonden, dan kun je de juiste positie ten opzichte van je onderwerp zoeken om je sterrenspoor naar wens te krijgen. Wat mogelijk is hangt natuurlijk af van de vrijheid die je hebt om rond je onderwerp te lopen. Soms zijn er beperkingen. Afgezien van dat kan je perfect de planning maken voor de gewenste sterrensporen.

De planning

Heb je de plek waar je wilt gaan staan gevonden? Zet die dan als een pin in Google Maps, of een andere kaart zodat je de plek met GPS in het donker kunt vinden. Wacht op een heldere hemel, en ga op pad. Het gebruik van de diverse apps maakt het allemaal heel eenvoudig. Je bent er al geweest voor de planning van de sterrensporen, dus weet je ook al welk brandpunt je moet gaat gebruiken. Voor mij was dit ongeveer 20mm brandpunt.

Fotograferen op de geplande plek
Er zijn nog wat wolken, maar wanneer die weg zijn kan het fotograferen beginnen. De camera is ingesteld en staat al te fotograferen.

Door een planning te maken voor sterrensporen wist ik heel goed waar ik heen moest op de avond dat het helder zou worden. Ik had geen keuzestress, ik wist hoe ik bij de plek moest komen, hoe lang ik onderweg zou zijn, en welke apparatuur ik nodig had.

De eerste beschikbare nacht die helder bleek er een te zijn met volle maan. Hoewel hierdoor niet zoveel sterren zichtbaar zullen zijn, kan dit toch goede resultaten opleveren. Het licht van de volle maan zorgde bovendien voor een mooie verlichting van de voorgrond.

Het resultaat

Dankzij de planning was het geen verrassing hoe de sterrensporen in beeld zouden verschijnen. De app Photopills had het al laten zien met augmented reality. Het was een kwestie van de camera opzetten, belichting instellen, scherpstellen, de camera aanzetten, en wachten.

Om een idee te hebben van de instellingen, ik heb ISO 1.600 gebruikt, f/5,6 en vervolgens 134 foto’s van elk 30 seconden gemaakt. Het brandpunt dat ik gebruikt heb blijkt 18mm te zijn, aardig in de buurt van de verwachtte 20mm. Het is een sterrenspoor geworden van 1 uur en 7 minuten bij het licht van de volle maan.

Planning maken voor sterrensporen en het resultaat
Het eindresultaat van het sterrensporen fotograferen bij volle maan. Dit zijn 134 foto’s van 30 seconden samengevoegd in Photoshop.

Wil jij ook sterrensporen fotograferen? Lees dan mijn tutorial Sterrensporen fotograferen – deel 1
In de loop van 2023 zal ook een uitgebreid e-book verschijnen met nog veel meer praktische informatie

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Emile Verhijden
1 jaar geleden

Mooi hoor!