Portretsessie van Aillas in de huiskamer studio

Aillas in de huiskamer studio

Mijn zoon Aillas kwam op bezoek. Dat was een mooie gelegenheid om een fotosessie te doen, op die grauwe tweede kerstdag in 2020. Ik had de Nikon Z 6 II nog liggen voor de review, dus een aantal nieuwe portretten met deze camera kwam goed van pas. In dit bericht vertel ik over het maken van de portretsessie van Aillas in de huiskamer studio, en hoe ik daarmee te werk ben gegaan.

Heb je net als ik geen beschikking over een echte fotostudio? Dan kun je altijd je huiskamer tijdelijk ombouwen tot een studio. Ik noem het de huiskamer studio, en hoewel het de huiskamer even helemaal op z’n kop zet, geeft het wel veel mogelijkheden. Eerder maakte ik in dezelfde setting de gothic foto’s van Madouc.

Een bijna behind de scenes, met Aillas in ikzelf, door Hetwie gefotografeerd
Aillas in de huiskamer studio met ik heel vaag op de achtergrond. De foto is gemaakt door Hetwie

De benodigdheden voor de huiskamer studio fotosessie

Er zijn veel mogelijkheden om in een huiskamer een portretsessie te maken. Je kunt gebruik maken van het bestaande licht, en de inrichting van de huiskamer zelf als achtergrond gebruiken. Of je zorgt voor een achtergrond waarbij je geen enkel element van de huiskamer terug ziet. Dat heb ik hier voor deze sessie gedaan.

De achtergrond is een simpel geprint doek van een niet nader te noemen goedkope Chinese grootgrutter, of je probeert het ergens tweedehands op de kop te tikken. Het is op een afvoerpijp uit de doe-het-zelf zaak gerold, en met een veerklem vastgezet. Een stukje gaffertape kan ook. De afvoerpijp is via een Manfrotto superclamp op één enkel lampstatief bevestigd. Op deze manier is het eenvoudig in de juiste hoogte in te stellen.

superclamp en een afvoerbuis
Een superclamp om een afvoerbuis waar de achtergrond op zit, op een lampstatief te bevestigen.

Een huiskamer studio is natuurlijk geen studio zonder studioverlichting. Verlichting is sowieso een vereiste. In principe kun je ook een spotje gebruiken, of het bestaande licht dat door een raam naar binnen valt, maar een flitser heeft veel meer mogelijkheden. Ik gebruik zelf de Profoto B10 flitser met – voor deze gelegenheid – een 1×3″OCF striplight met een grid van 50°.

Het is natuurlijk mogelijk om elke soort studio flitser te gebruiken. Of je maakt gebruik van strobist flitsers, of reportageflitsers. Zo lang je controle hebt over het licht is het goed. Om de schaduwen op te lichten heb ik een eenvoudig wit reflectiescherm gebruikt. Op die manier voorkom je de noodzaak voor een tweede flitser.

De flitser en achtergrond plaatsen voor deze portretsessie van Aillas

De ruimte die ik heb is ongeveer zeven meter lang en twee meter breed. Ik stond op ongeveer drie meter afstand van Aillas, en voor de achtergrond heb ik ongeveer drie meter ruimte om deze te positioneren. Hoe dichter de achtergrond bij Aillas is, hoe meer licht deze zal ontvangen van de flitser. Het stelt me in staat om te spelen met de helderheid van de achtergrond. Ver weg is helemaal donker, dichtbij is gewoon verlicht.

Een reklame boodschap
De lichtopstelling die gebruikt is.
Aillas in de huiskamer studio, met een flitser, een softbox, en een achtergrond.

De flitser heb ik in dit geval links opgesteld (gezien van Aillas’ positie) en het reflectie scherm aan de andere zijde. De hoogte en afstand van de flitser en het reflectie is een kwestie van uitproberen.

Meer is er eigenlijk niet nodig. Ik heb verder ook weinig mogelijkheden, afgezien van de soorten softboxen die ik in bezit heb. Natuurlijk zijn er de beperkingen van hoogte van de huiskamer, en in mijn geval de breedte. Maar ook daar kan natuurlijk creatief mee omgegaan worden.

Kijk ook naar de foto’s die ik van Madouc heb gemaakt in dezelfde omstandigheden, maar met een andere lichtopstelling
Gothic fotosessie in de thuis studio

Het licht… en de foto’s

De portretsessie in de huiskamer studio van Aillas was in feite heel eenvoudig. Omdat ik geen omgevingslicht in de foto terug wil zien, heb ik de flits synchronisatietijd aangehouden, een diafragma voor de gewenste scherptediepte, en een lage ISO waarde. Dan is het een kwestie van de juiste flitssterkte te bepalen.

Met een flitslicht meter zou dit direct gemeten kunnen worden, maar die heb ik niet in bezit. Daarom doe ik dit met een paar testfoto’s waarbij ik de flitskracht aanpas, en het reflectiescherm naar wens plaats. Vervolgens is het een kwestie van foto’s maken.

Met dank aan Cameraland.nl voor het beschikbaar stellen van de Nikon Z6 II en objectieven.


Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ali
Ali
3 jaren geleden

Fijn om te lezen dat je ook zonder allerlei dure accessoires prima kan werken. Mooie tips.

Gina Heynze
3 jaren geleden

Goed idee met die achtergrond. Dank je voor het “kijkje in de keuken”.