Portretten van Iris met een geplande lichtopstelling

portretten van Iris met een geplande lichtopstelling

Voor de opnamen van een cursus scherpstellen op Photofacts Academy heb ik een fotosessie met Iris in de studio gedaan. Een van de moeilijke dingen vind ik altijd de lichtopstelling. Er zijn zoveel soorten licht en lichtomvormers om uit te kiezen. Dus is het gezegde ‘door de bomen het bos niet meer zien’ heel toepasselijk. Nu heb ik het eens anders gedaan. Dit zijn de portretten van Iris met een geplande lichtopstelling.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Het opstellen van licht in een studio vind ik altijd een uitdaging. Het is moeilijk om iets te verzinnen. Hierdoor val ik al snel terug op vertrouwde en vaak eenvoudige lichtopstelling. Niet dat het altijd moeilijk moet zijn, want eenvoud siert. Toch is variatie op zijn tijd wel fijn.

Klaar voor met een geplande lichtopstelling voor de fotosessie van Iris
Alles wordt in gereedheid gebracht voor de portretsessie met Iris

Onlangs las ik een interessant artikel over Rembrandt verlichting. Dat is een simpele basis opstelling die vaak mooie resultaten oplevert. In dat artikel zag ik bovendien enkele mogelijkheden die je staat stellen om een virtuele lichtopstelling te maken, alvorens de studio in te gaan. Dat leek me wel interessant om dat dilemma van altijd dezelfde lichtopstelling te doorbreken.

Eén van die mogelijkheden is online op Lightingdiagrams.com te vinden. De andere is een programma met bijzonder uitgebreide opties: set.a.light.3D.

Mijn lichtopstelling ideeën voor de portretten van Iris

Ik heb set.a.light.3D geïnstalleerd en uitgeprobeerd om enkele lichtopstellingen te plannen. Deze zou ik mooi kunnen gebruiken voor tijdens de opnamen van de cursus. Het was niet mijn idee om direct hele complexe opstellingen te verzinnen. Een eenvoudige was voor dit doel voldoende, zeker omdat het in eerste instantie voor de video opnamen van een nieuwe cursus op Photofacts Academy zou zijn.

De lichtopstellingen

Het eerste waar ik aan dacht was natuurlijk een Rembrandt verlichting. Daarvoor koos ik voor een donkere achtergrond om een low-key uitstraling te krijgen, iets waarover ik onlangs in een blogartikel heel uitgebreid op ingedoken ben. Een enkele flitser in een parabool reflector zou voldoende zijn, met als optie een haarlichtje. De zwarte reflector voorkwam dat het licht van de flitser op de muur reflecteerde.

geplande lichtopstelling voor de fotosessie van Iris
De licht opstelling die ik gepland heb met set.a.light.3D. Een Rembrandt verlichting met een parabool reflector. Het is dan nog een kwestie van in de studio de juiste dingen op de juiste plek zetten.

Naast deze Rembrandt verlichting leek het me leuk om ook iets met een soort high-key lichtopstelling te gaan doen. Ik koos voor een beautydish en een reflectiescherm.

een high-key geplande lichtopstelling voor de fotosessie met Iris
Een high-key lichtopstelling, als ik dat zo mag noemen. Met een beautydish en een reflector. Je krijgt met het plannen in set.a.light.3D een aardig idee wat het resultaat kan worden.

Het voordeel van het maken van deze portretten van Iris met een geplande lichtopstelling is de snelheid waarmee je in de studio kunt werken. Immers, je weet wat nodig is en waar het moet staan.

Een reklame boodschap

Een geplande lichtopstelling in de praktijk

Het belangrijkste van deze fotosessie waren natuurlijk de video opnames voor de cursus. Ik moest de diverse scherpstelmogelijkheden uitleggen en laten zien. Daarvoor heb ik zowel een spiegelreflex als een mirrorless camera gebruikt.

Als eerste moest ik de uitleg voor de camera geven, instellingen laten zien, en wat foto’s maken. Vervolgens moesten instellingen gewijzigd worden, om vervolgens weer wat foto’s te maken. Daarna was het tijd om van camera te wisselen en opnieuw mijn verhaal te doen.

portretten van Iris met een geplande lichtopstelling
Een schermafbeelding van een opname voor de cursus op Photofacts Academy. Normaal gebruik ik geen statief voor dit soort fotosessies. Het gebruik van het statief was alleen voor de filmopnames.

Dit betekende dat er weinig tijd was voor het spelen met verlichting. Iris moest er in principe alleen maar zijn om model te staan voor de voorbeeldfoto’s. Dit was ook zo afgesproken. Er was om die reden geen moodboard gemaakt. Ondanks dat slaagden we erin om een leuke set foto’s te maken.

Het resultaat van de geplande lichtopstellingen

De meeste foto’s hebben we met de eerste lichtopstelling gemaakt; een Rembrandt verlichting met het licht in een parabool reflector. Vanwege de voorbereidingen was het licht in een handomdraai geplaatst en ingesteld. Dus, dat was perfect voor tijdens de opnames van een video cursus.

Het resultaat naar aanleiding van de geplande lichtopstelling voor de fotosessie van Iris
De opstelling met Rembrandt verlichting, exact volgens de geplande lichtopstelling

Daarna was het tijd voor de tweede lichtopstelling. Zoals gepland heb ik de parabool reflector vervangen voor de beautydish. De witte achtergrond verving de zwarte en de reflector was nodig om schaduwen op te lichten.

Doordat ik precies wist hoe het licht in de tweede set moest staan, was het veranderen van de lampen en de achtergrond in enkele minuten gebeurd. Op deze manier kon het opnemen van de filmbeelden ook soepel doorgaan.

Het resultaat naar aanleiding van de geplande lichtopstelling voor de fotosessie van Iris
De geplande lichtopstelling met Iris, met de Beautydish en een reflector

De portretten van Iris met een geplande lichtopstelling

Na de video opnamen heb ik met Iris gedurende twintig minuutjes wat extra foto’s gemaakt. Daarbij heb ik met kleine variaties in de plaatsing van de lampen gespeeld. We hebben een beetje moeten improviseren, maar niettemin heeft het een leuke set foto’s opgeleverd.


Met dank aan Iris voor het model staan in deze fotosessie.

Ter informatie:
De cursus Scherpstellen voor Gevorderden op Photofacts Academy, waarvoor deze fotosessie is gedaan, is nog niet gepubliceerd.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties