Portretten van Sanne in prachtig natuurlijk licht

portretten van sanne in prachtig natuurlijk licht

Met het testen van de Nikon Z 6 II camera was het nodig om het autofocus systeem goed te testen. Ik vroeg Sanne om model te staan op een zondagmiddag, aan het eind van de dag. Het weer was triest en bewolkt, maar net voor zonsondergang brak de zon door. Het gaf de gelegenheid om portretten van Sanne te maken, in prachtig natuurlijk licht.

Onlangs schreef ik over de foto’s die ik gemaakt heb van mijn dochter Madouc in mijn provisorische huiskamer studio. Het was een mooie gelegenheid om portretten met de Nikon Z 6 II te fotograferen, natuurlijk met de nodige studio verlichting.

Fotograferen in een studio omgeving levert een heel gecontroleerde situatie op. Maar wil je een autofocus testen dan het een grotere uitdaging wanneer je wisselende omstandigheden treft. Tijdens het maken van de portretten van Sanne kreeg ik die gelegenheid, met prachtig natuurlijk licht.

portretten van Sanne in prachtig natuurlijk licht
Sanne op weg naar de fotosessie. Het was droog, niet koud, en het licht nog egaal en vlak.

Toen brak de zon door…

We hadden op een zondag afgesproken, tegen het einde van de dag. Het weer was typisch voor een Nederlandse winterdag; druilerige, grijs en alles behalve koud. In feite werkt het egale licht van een zwaar bewolkte als een enorme softbox, waardoor schaduwen zacht zijn, of zelfs helemaal afwezig. Ik had geen rekening gehouden met geen prachtig natuurlijk licht Voor de foto’s die ik bedacht had, was dit helemaal geen probleem.

Zo begon de fotosessie, gewoon in het dorp. Gaandeweg verplaatsten we ons naar het nabijgelegen kanaal, waar we onverwachts geconfronteerd werden met het zonlicht dat vlak voor zonsondergang onverwachts door de bewolking heen brak. Zo werden de portretten van Sanne plotseling in prachtig natuurlijk licht gemaakt.

Een reklame boodschap
portretten van sanne in prachtig natuurlijk licht
Een klein beetje zon, vlak voor zonsondergang maakt een wereld van verschil in uitstraling vergeleken met een egaal bewolkte lucht.

De aantrekkingskracht van prachtig natuurlijk licht

Ik had rekening gehouden met egaal licht van een zwaar bewolkte lucht. De foto’s mochten de sombere, ietwat kille wintersfeer mogen hebben, die zo typisch is voor Nederland. Daarom had ik gevraagd om een warme das, die een belangrijke rol in de fotosessie mocht krijgen. Dit kleine element moest voor wat geborgenheid zorgen, waarin Sanne de nodige warmte kon vinden in die kille sfeer van de foto.

Een beetje warme tijdens een kille dag
De das speelde een belangrijke rol, en mocht het kleine beetje warme aan een kille foto geven.

Maar als het licht dan plotseling magisch wordt, en de lucht prachtig geel en rood kleurt tijdens de ondergaande zon, dan moet je daar natuurlijk gebruik van maken. De aantrekkingskracht daarvan is gewoon te groot om het te negeren.

Het resultaat

Het resultaat van deze fijne fotosessie met Sanne zijn portretten in prachtig natuurlijk licht. Het was een plezier om Sanne als model te hebben, en de das heeft toch nog een mooie rol kunnen spelen in deze geslaagde fotosessie.

Met dank aan Sanne voor het model staan.
Met dan aan Cameraland.nl voor het beschikbaar stellen van de Nikon Z 6 II


Gebruikte apparatuur

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ina kleiman
3 jaren geleden

Prachtige foto’s geworden!

Valere
Valere
3 jaren geleden
Valere
Valere
Antwoord aan  Nando Harmsen
3 jaren geleden

Mooie foto’s en mooi licht. Hoe beviel de Nikon Z6ii je ?
Prettig Eindejaar.