Programmeer instellingen voor dierenfotografie

Elke soort fotografie vergt zijn eigen unieke instellingen. Sluitertijd, diafragma, ISO, autofocus, en wie weet wat nog meer. Zo stel ik mijn camera anders in voor dierenfotografie dan bij landschapsfotografie. Om het makkelijk te maken programmeer ik mijn instellingen voor dierenfotografie in de camera, zodat ik met één enkele handeling alles direct goed heb staan. Gebruik jij dat ook?

Geschatte leestijd: 7 minuten

Daar sta je dan, in een mooi landschap met de camera op statief. De zon staat laag aan de hemel en het dynamisch bereik is zo groot dat je een belichtingstrapje moet maken om te voorkomen dat de voorgrond te donker, en de lucht te licht wordt.

Een landschap aan zee, gemaakt met een belichtingstrapje.
Zonsondergang en een belichtingstrapje. Je camera heeft allerlei instellingen voor dit soort fotografie. Weet jij wat je aan instellingen moet wijzigen als je zo snel mogelijk naar dierenfotografie moet gaan? Als je even nadenkt weet je het, maar in de haast vergeet je dingen.

Alles is ingesteld en je hebt de foto gemaakt, als er een zeehond aan komt zwemmen. Je besluit dit dier op de foto te zetten en grijpt direct naar het teleobjectief. In tien tellen is het objectief geplaatst, en dan nog razendsnel de instellingen van je camera goed zetten. Weet jij wat je allemaal moet aanpassen voor je een geslaagde foto kunt maken?

Programmeer instellingen voor dierenfotografie, zodat je snel kunt schakelen
Net als je het landschap gefotografeerd hebt, zie je ‘m liggen. Snel het teleobjectief op je camera en de instellingen veranderen voordat de zeehond weg is. Maar hoe weet je dat je ook echt alle instellingen goed hebt? Voor een stil liggende zeehond zal het niet zo moeilijk zijn, maar voor een vliegende vogel is het heel wat lastiger.

Zorg ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan en lees mijn blogbericht
Jouw camera-instellingen staan verkeerd

Welke instellingen gebruik ik voor dierenfotografie?

Natuurlijk is niet één instelling de beste instelling. Het hangt ook af van wat voor dier je op de foto zet, in wat voor omgeving, en met welke camera en objectief. Ik kan alleen vertellen welke instellingen ik gebruik. En dat zijn onder andere de volgende dingen:

  • Sluitertijd voorkeuze met 1/1000 sec als startpunt
  • Auto-ISO
  • Continu opnamen (20 beelden per seconde)
  • Continu AF (servo-AF
  • Volledig beeld AF, auto tracking
  • Oog-AF voor dieren
  • AF instelling voor onderwerpen blijven volgen en obstakels negeren
  • Witbalans op daglicht
Programmeer instellingen voor dierenfotografie
Op het PSAM wiel staan meestal twee of drie programmeerbare custom instellingen. In dit voorbeeld van de Canon EOS R6 is dit C1, C2 en C3.

De sluitertijd pas ik aan naar wens. Een dier dat stil zit of niet veel beweegt zou ook met 1/500 sec gefotografeerd kunnen worden. Een vliegende vogel of rennend hert kan dan weer beter een snellere sluitertijd hebben, zoals 1/2000 seconde. Mocht de belichting niet helemaal correct door de camera ingesteld worden, dan gebruik ik belichtingscompensatie om dit te corrigeren. Gebruik je liever handmatige belichtingsinstelling, dan kan dat natuurlijk ook.

Programmeer instellingen voor dierenfotografie
Autofocus instellingen op de Canon EOS R3. Dit is natuurlijk voor elk merk en elke camera anders, maar vaak kun je tot op dit niveau de custom instellingen programmeren.

Programmeer instellingen voor dierenfotografie voor snelheid

Al deze instellingen moeten ingesteld worden, of gecontroleerd worden dat ze ook als dusdanig ingesteld staan. Dat kost tijd. Kans bestaat dat de vogel gevlogen is voordat alles goed staat. Dat is natuurlijk zonde.

Een reklame boodschap

Je kunt ook overwegen om het niet te controleren. Als dan een van de instellingen niet goed staat, bestaat het risico dat je foto mislukt. Een te lange sluitertijd door een verkeerde ISO waarde. De autofocus die op de ogen van mensen ingesteld staat, of helemaal niet. Enkel beeld opname in plaats van continu opnamen. Er kan heel wat verkeerd staan, zeker als je bezig was met een heel ander soort fotografie.

Programmeer instellingen voor dierenfotografie
Een papegaaiduiker in de vlucht. Zorg voor de juiste instellingen zodat de foto wordt zoals jij dat graag wilt.
Laat zo min mogelijk aan het toeval over.

De oplossing hiervoor is simpel. Programmeer instellingen voor dierenfotografie in je custom settings. Op Canon, Olympus en Panasonic is dit de C1, C2 en C3 instelling. Voor Nikon is dit de U1, U2 en U3 instelling, en voor Sony is dit simpelweg 1, 2 en 3.

Kom je vervolgens in een situatie waarin je snel moet schakelen, zoals in mijn voorbeeld van landschapsfotografie naar dierenfotografie, dan schakel je direct over op de custom instelling die je daarvoor geprogrammeerd hebt, en alles staat direct zoals het moet. Voor mij is dat de C3 instelling.

Deze papegaaiduiker zat redelijk stil. Toch is het verstandig om ook in deze omstandigheden de juiste instellingen te hebben. De mogelijkheid om snel te schakelen is dan erg handig.

Kijk ook eens naar mijn vogelfotografie
Vogelfotografie door Nando

Nooit meer te laat en toch de juiste instellingen

Programmeer instellingen voor dierenfotografie door gebruik te maken van de custom instelmogelijkheden op je camera. Je bent dan in staat om in een handomdraai de hele instelling van je camera volledig veranderen. Ik heb als voorbeeld dierenfotografie genomen, maar dat kan natuurlijk ook voor andere soorten fotografie.

Programmeer instellingen voor dierenfotografie
Een jonge reebok verscholen in het hoge gras. Ik was een landschap aan het fotograferen toen deze reebok achter me stond te kijken. Met de custom instelling kon ik snel schakelen. Had ik alles handmatig moeten aanpassen, dan had ik deze foto gemist.

Een andere toepassing zou trouwfotografie kunnen zijn. Je kunt op de C1 instellingen zetten voor buiten fotografie, en op C2 instellingen voor binnen fotografie met een reportageflitser, en de C3 voor weer een andere unieke situatie. Zo heb je alles onder de hand, en hoef je niet bang te zijn dat je iets mist vanwege een verkeerde instelling.

Over trouwfotografie gesproken, kijk ook eens naar mijn trouwfotografie op
www.trouwfotograafnando.com

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bas Berkhuijsen
1 jaar geleden

Goed idee Nando. Ik heb er nooit over nagedacht om de C instellingen op deze manier te gebruiken. Vanaf vandaag dus wel