Reparatie van de autofocus

Onlangs heb ik mijn Canon materiaal aangeboden bij de firma DSP (Digital Service Point) in Weert om alles een keer goed te laten reinigen, controleren en afstellen. Deze service is inbegrepen bij een lidmaatschap van Canon Professional Network (CPN).

Behalve een paar bekende ‘defecten’ aan mijn EOS 1Dmk3 en de EF 24-70mm f/2,8L bleek de AF module van de EF 70-200mm f/2,8L defect te zijn.

Dit kwam niet helemaal als een verrassing omdat ik wist dat de AF van dit objectief niet zo snel was dan dat deze hoort te zijn. Ik had gehoopt dat dit een kwestie van afstellen was, maar dat was het dus niet.

Een reklame boodschap

Vandaag heb ik de defecten aan mijn apparatuur laten repareren, waaronder ook de defecte AF module. En wat blijkt: het objectief heeft nog nooit zo snel en geruisloos gewerkt als nu!

Vanaf het moment dat ik de EF70-200L in mijn bezit had kon ik horen dat er scherpgesteld werd. Een zacht maar duidelijk geruis of ‘geschaaf’ van de motor dat stopte als mijn onderwerp scherp in beeld was. Nu hoor ik de motor niet eens. Eén druk op de knop en dat wat ik scherp wil hebben is op slag scherp, zonder enig geluid.

Maar wat nog opvallender is, is de geruisloze beeld stabilisatie. Ook dit was voorheen duidelijk te horen, en zelfs te voelen. Als de IS in werking trad gaf het beeld een klein schokje: iets wat ik altijd als normaal bevonden heb.
Met de nieuwe AF module hoor ik de IS helemaal niet meer en begin ik zelfs te twijfelen of deze wel werkt. Enkele snelle testen geven de indruk dat de beeld stabilisatie toch wel inschakelt.

Het is me nu duidelijk dat ik vanaf het begin af aan een EF 70-200mm f/2,8L heb gehad die een defecte AF module had. Helaas heb ik me dit nooit gerealiseerd. Gelukkig is het nu gerepareerd.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
11 jaren geleden

[…] ik in mijn vorige post al schreef, was de autofucus module defect. Deze werkte wel, maar niet optimaal zodat de […]

Stefan van der Spek
11 jaren geleden

Hey Nando,

Komt mij bekend wat betreft jouw autofocus probleem!
Is het een duur geintje om de AF module te vervangen?

Hoor het graag van je! en mooi dat je nu met een snelle en geruisloze autofocus werkt…!

Succes verder!

Stefan van der Spek
Antwoord aan  Nando Harmsen
11 jaren geleden

Hartelijk dank voor je antwoord Nando!!!!

Zal m even laten nakijken!

Met vriendelijke groet,

Stefan