Menu Sluiten

Review: De Profoto A1 reportageflitser

Wanneer strobist fotografie niet mogelijk is, en je toch eigen licht wil gebruiken, al dan niet in combinatie met het bestaande licht, komt je bijna niet onder een het gebruik van een reportageflitser uit. Hoewel velen flitslicht uit dergelijke flitsers verfoeien, is het toch mogelijk om een prachtig resultaat te bereiken. Door een reportageflitser op de goede manier in te zetten is het zelfs mogelijk om foto’s te maken waarin het lijkt dat er met natuurlijk licht gefotografeerd is. Hier gaat mijn lezing “Fotograferen met een reportageflitser” dan ook over.

Voor dit soort fotografie heb ik een tweetal Canon 600EX-RT flitsers in bezit, die eventueel ook nog als strobist flitser in te zetten zijn met de speciaal daarvoor verkrijgbare remote zender, de Canon ST E3-RT.

Advertisements

Maak je veel en langdurig gebruik van een reportageflitser, dan is een set goede penlight batterijen van levensbelang. Wil je snel achter elkaar kunnen flitser, dan is een aparte accupack erg prettig. Kies je voor een originele accupack van Canon (de CP4-EN) dan heb je nog eens acht batterijen nodig. Dat maakt een totaal van 12 batterijen, of de Eneloop penlight accu’s. En het liefst heb je dan ook nog reserve batterijen in je tas, voor het geval dat…

In het najaar van 2017 kondigde Profoto een eigen reportageflitser aan; de Profoto A1. Een dure, die maar liefst €995 moet kosten. Cameraland.nl bood er een aan om te gaan reviewen en aangezien ik een jaar geleden al overstag ben gegaan voor het Profoto OCF systeem leek me dat een interessant plan. Zeker omdat deze nieuwe Profoto reportageflitser naadloos met dit systeem werkt.

De Profoto A1 in volle glorie
De Profoto A1 in volle glorie

 

Het opvallende aan deze flitser is de ronde flitskop en het enorme scherm op de achterzijde, maar toch vooral het gebruik van een accupack in plaats van penlights. Dit betekent meer vermogen, meer flitsen per lading, kortere laadtijd en een bijzonder snel en eenvoudige plaatsing van een reserve accu als dat nodig is.  Het is met deze flitser niet meer nodig om een losse accupack erbij te gebruiken.

Ik heb de flitser gedurende een aantal fotoshoots en opdrachten kunnen gebruiken waardoor ik een vrij aardig beeld heb kunnen krijgen van deze reportageflitser, die standaard wordt geleverd met een dome en bounce card. Op de vraag hoe de flitser bevalt kan ik maar een ding zeggen: heel erg goed. Zeker de magnetische aansluiting en rotatiemogelijkheden van de bouncecard op de flitskop is perfect.

Betekent dit dat de flitsers van Canon, die ik tot op heden gebruik, niet goed of minder goed zijn? Zeer zeker niet! Het flits systeem van Canon bevalt me ook goed. Maar de Profoto A1 heeft een aantal voordelen ten opzichte van de Canon 600EX-RT waardoor het gebruik net iets praktischer is. Zeker omdat ik de A1 kan integreren in het strobist systeem van Profoto dat ik reeds in gebruik heb.

Het felle flitslicht is de Profoto A1, die hier naadloos samenwerkt met de Profoto B1 (rechts) en de B2 (rechts achterin).
Het felle flitslicht is de Profoto A1, die hier naadloos samenwerkt met de Profoto B1 (rechts) en de B2 (rechts achterin, net zichtbaar achter het voorste flitsstatief).

De Profoto A1 is niet goedkoop, dat is zeker. Maar dat is een Canon 600EX-RT flitser ook niet. Tel daarbij de verborgen kosten voor de accessoires bij op, zoals een batterijpack, penlite accu’s en een bouncecard, en je bereikt ongeveer hetzelfde bedrag als de Profoto reportageflitser. Wie deze bedragen sowieso niet kan of wil uitgeven, kan natuurlijk altijd voor de goedkopere alternatieven kiezen.

Op de website van cameraland.nl staat de uitgebreide review die ik van de Profoto A1 geschreven heb, met alle voordelen, nadelen, bijzonderheden en details in woord en natuurlijk bijbehorende foto’s. De link naar deze review is https://www.cameraland.nl/blog/review-profoto-a1

De Profoto A1 als losse flitser ingezet. Met de Air Remote TTL is dit mogelijk
De Profoto A1 als losse flitser ingezet. Met de Air Remote TTL is dit mogelijk

 

Gebruik van de Profoto A1 als reportageflitser, geflitst via de wand met een bijgeleverde bounce card als flag
Gebruik van de Profoto A1 als reportageflitser, geflitst via de wand met een bijgeleverde bounce card als flag

 

De Profoto A1 is er momenteel voor Canon en Nikon, maar er zullen ongetwijfeld meer merken volgen.
De Profoto A1 is er momenteel voor Canon en Nikon, maar er zullen ongetwijfeld meer merken volgen.

 


Met dank aan cameraland.nl voor het beschikbaar stellen van de flitser en een Nikon D810 met objectieven

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
2 jaren geleden

[…] mij een beetje volgt weet dat ik sinds enkele jaren gebruik maak van de flitsers van Profoto. De A1 reportage flitser heeft mijn Canon flitsers vervangen, waardoor ik nu naadloos kan schakelen tussen een (draadloze) […]

trackback
3 jaren geleden

[…] flitsers die ik heb zijn voor gebruik op Canon apparatuur, maar door handig gebruik te maken van de Profoto A1 in de X-sync als remote trigger, kon ik de Profoto B2 netjes op afstand aansturen. Daarbij verloor […]

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x