Review van de Profoto A1

Ik kreeg van Cameraland.nl de beschikking over de Profoto A1 reportageflitser. Deze flitser heeft een aantal voordelen over de flitsers die ik normaal gesproken gebruik. Het is echter geen goedkope flitser. In deze review van de Profoto A1 reportageflitser laat ik de voor en nadelen aan bod komen.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Wanneer strobist fotografie niet mogelijk is, en je toch eigen licht wil gebruiken dan komt je niet onder een het gebruik van een reportageflitser uit. Hoewel velen flitslicht uit dergelijke flitsers verfoeien is het toch mogelijk om een prachtig resultaat te bereiken. Door een reportageflitser op de goede manier in te zetten is het zelfs mogelijk om foto’s te maken waarin het lijkt dat er met natuurlijk licht gefotografeerd is. Hier gaat mijn lezing “Fotograferen met een reportageflitser” dan ook over.

Lees ook mijn tutorial over flitsfotografie
Deel 1 van dit tweeluik Fotograferen met een flitser – deel 1

Voor dit soort fotografie heb ik een tweetal Canon 600EX-RT flitsers in bezit, die eventueel ook nog als strobist flitser in te zetten zijn met de speciaal daarvoor verkrijgbare remote zender, de Canon ST E3-RT.

Het probleem van batterijen

Maak je veel en langdurig gebruik van een reportageflitser, dan is een set goede penlight batterijen van levensbelang. Wil je snel achter elkaar kunnen flitser, dan is een aparte accupack erg prettig. Kies je voor een originele accupack van Canon (de CP4-EN) dan heb je nog eens acht batterijen nodig. Dat maakt een totaal van 12 batterijen, of de Eneloop penlight accu’s. En het liefst heb je dan ook nog reserve batterijen in je tas, voor het geval dat.

Een alternatief zijn de accupacks van Godox, die ik naast de originele accupack van Canon gebruikt heb. Dit heeft zowel voordelen als nadelen, zoals je in mijn review kan lezen.

De Profoto A1 reportageflitser

In het najaar van 2017 kondigde Profoto een eigen reportageflitser aan; de Profoto A1. Een dure, die maar liefst €995 moet kosten. Cameraland.nl bood er een aan om te gaan reviewen en aangezien ik een jaar geleden al overstag ben gegaan voor het Profoto OCF systeem leek me dat een interessant plan. Zeker omdat deze nieuwe Profoto reportageflitser naadloos met dit systeem werkt.

De Profoto A1 in volle glorie
De Profoto A1 in volle glorie

Het opvallende aan deze flitser is de ronde flitskop en het enorme scherm op de achterzijde, maar toch vooral het gebruik van een accupack in plaats van penlights. Dit betekent meer vermogen, meer flitsen per lading, kortere laadtijd en een bijzonder snel en eenvoudige plaatsing van een reserve accu als dat nodig is.  Het is met deze flitser niet meer nodig om een losse accupack erbij te gebruiken.

Het gebruik in de praktijk

De Profoto A1 als losse flitser ingezet. Met de Air Remote TTL is dit mogelijk
De Profoto A1 als losse flitser ingezet. Met de Air Remote TTL is dit mogelijk

Ik heb de flitser gedurende een aantal fotoshoots en opdrachten kunnen gebruiken waardoor ik een vrij aardig beeld heb kunnen krijgen om deze review van de Profoto A1 te kunnen maken. De flitser wordt standaard geleverd met een dome en bounce card. Op de vraag hoe de flitser bevalt kan ik maar een ding zeggen: heel erg goed. Zeker de magnetische aansluiting en rotatiemogelijkheden van de bounce card op de flitskop is heerlijk in het gebruik.

Een reklame boodschap

Lees de complete review van de Profoto A1 flitser
Op de website van Cameraland.nl

Nadelen van de Profoto A1

Er zijn wel een paar nadelen aan de Profoto A1. Een reserve accupack is natuurlijk duur, maar ook onmisbaar als je er een hele dag mee fotografeert. Een ander probleem waar ik tegenaan ben gelopen is de stevigheid van de magnetische koppeling tussen de bounce card en de flitskop. Je moet opletten dat je deze niet verliest als je ergens tegenaan stoot.

Een laatste probleem is de soepelheid van het rotatiemechanisme van de flitskop. Die is te los, waardoor deze te gemakkelijk roteert. Gelukkig heeft Profoto een verbetert model uitgebracht, de Profoto A1X en de Profoto A10, die beiden dit probleem niet meer hebben.

Vergeleken met de Canon

Betekent dit dat de flitsers van Canon, die ik tot op heden gebruik, niet goed of minder goed zijn? Zeer zeker niet! Het flitssysteem van Canon bevalt me ook goed. Maar de Profoto A1 heeft een aantal voordelen ten opzichte van de Canon 600EX-RT waardoor het gebruik net iets praktischer is. Zeker omdat ik de A1 kan integreren in het strobist systeem van Profoto dat ik reeds in gebruik heb.

Het felle flitslicht is de Profoto A1, die hier naadloos samenwerkt met de Profoto B1 (rechts) en de B2 (rechts achterin).
Het felle flitslicht is de Profoto A1, die hier naadloos samenwerkt met de Profoto B1 (rechts) en de B2 (rechts achterin, net zichtbaar achter het voorste flitsstatief).

De Profoto A1 is niet goedkoop, dat is zeker. Maar dat is een Canon 600EX-RT flitser ook niet. Tel daarbij de verborgen kosten voor de accessoires bij op, zoals een batterijpack, penlite accu’s en een bouncecard, en je bereikt ongeveer hetzelfde bedrag als de Profoto reportageflitser. Wie deze bedragen sowieso niet kan of wil uitgeven, kan natuurlijk altijd voor de goedkopere alternatieven kiezen.

Lees de complete review van de Profoto A1 flitser
Op de website van Cameraland.nl

Gebruik van de Profoto A1 als reportageflitser, geflitst via de wand met een bijgeleverde bounce card als flag
Gebruik van de Profoto A1 als reportageflitser, geflitst via de wand met een bijgeleverde bounce card als flag
Een Canon en Nikon met de Profoto flitser
De Profoto A1 is er momenteel voor Canon en Nikon, maar er zullen ongetwijfeld meer merken volgen.

Met dank aan cameraland.nl voor het beschikbaar stellen van de flitser en een Nikon D810 met objectieven.

Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
5 jaren geleden

[…] mij een beetje volgt weet dat ik sinds enkele jaren gebruik maak van de flitsers van Profoto. De A1 reportage flitser heeft mijn Canon flitsers vervangen, waardoor ik nu naadloos kan schakelen tussen een (draadloze) […]

trackback
5 jaren geleden

[…] flitsers die ik heb zijn voor gebruik op Canon apparatuur, maar door handig gebruik te maken van de Profoto A1 in de X-sync als remote trigger, kon ik de Profoto B2 netjes op afstand aansturen. Daarbij verloor […]