Voor reportages en het fotograferen van modellen gebruik ik heel vaak de externe flitser. Ik heb een aantal keren gebruik gemaakt van studioverlichting, met paraplu en softbox, maar ik geef toch erg de voorkeur voor een losse reportage flitser op de camera. Het grote voordeel van een reportage flitser is de flexibiliteit en het niet afhankelijk zijn van een stopcontact of grote dure accu. En dat is meteen ook het nadeel: een flitser maakt gebruik van penlights en die zijn zo leeg.
De reportage flitser die ik gebruik is een Canon Speedlight 580EX. Het wisselen van (oplaadbare) batterijen tijdens een reportage is vervelend, tijdrovend en het komt altijd op het verkeerde moment. Batterijen worden steeds zwakker waardoor de oplaadtijd te lang wordt terwijl ze nog niet helemaal leeg zijn. Het resultaat is dan altijd een stapel half lege batterijen waar je weinig meer mee kunt doen. Een alternatief is de oplaadbare batterijen, maar ook daar blijft het probleem van ‘wisselen’ bestaan.
Enkele jaren geleden heb ik de externe CP-E4 Batterypack van Canon gekocht om meer – en vooral langer – met flits te kunnen fotograferen voordat ik batterijen moet wisselen. Het levert gedurende lange tijd voldoende spanning om korte oplaadtijden te houden (korter dan met alleen de vier penlights in de flitser). De CP-E4 heeft maar liefst acht penlights nodig die een aanvulling zijn op de bestaande vier in de externe flitser. En dat werkt perfect.
Nou, niet geheel perfect. Ik blijf zitten met massa’s batterijen en dat is niet erg economisch en handig. Uiteindelijk ben ik beland bij de Godox Propac 820: een externe accu die rechtstreeks uit het lichtnet opgeladen kan worden (of via de auto) en voldoende spanning levert voor een oplaadtijd van 1 seconde gedurende maar liefst 320 flitsen op volle kracht. Ideaal.
Uiterlijk
De Godox Propac 820 is een redelijk forse accu. De afmetingen zijn 15x10x3,5 cm en het gewicht is ongeveer 475 gram. Godox heeft gezorgd voor mooi afgeronde hoeken. Ik heb gekozen voor het exemplaar in het zwart, maar het is ook mogelijk om de Propac in appeltjesgroen te krijgen. Persoonlijk vind ik het nogal schreeuwerig en opvallend (iets wat ik niet wil), maar het speelt aardig in op het topic mens en milieu: het is groen.
Er wordt een draagriem bij geleverd die er ook deels af gehaald kan worden. Een nadeel is dat het restant van de riem er dan aan hangt. De achterzijde is voorzien van een brede clip om de Propac aan een broekriem te bevestigen. Er wordt geen etui of hoesje bij geleverd.
Bovenop de Propac vinden we één enkele aansluiting voor zowel de flitserkabel en laadkabel, een signalering voor het vermogen van door middel van een aantal groene ledjes, en de aan- en uitknop.
Het gebruik
Ik heb de Godox Propac 820 nu een drietal keer gebruikt. Twee keer voor een huwelijk en een keer voor een fotoshoot. Het opladen uit het lichtnet gaat snel. Volgens de opgave bedraagt de oplaadtijd maximaal 2 uur, zowel van lichtnet als in de auto. Dat dit zo is geloof ik wel; het is me nog niet gelukt om de accu’s volledig uit te putten. En dan te bedenken dat ik toch zeker honderden foto’s met flits heb gemaakt, zowel op laag vermogen als op hoog vermogen.
De laadtijd tussen de flitsen is erg snel en blijft erg snel, en dat werkt prettig. Na een flits op vol vermogen duurt het amper een seconde voordat de flitser weer is opgeladen. Dit is 3x zo snel dan met batterijen. Dit is ook sneller dan met het CP-E4 Batterypack.
Een kleine test met de camera op serie opnamen leert dat het niet mogelijk is om 3 of 5 foto’s per seconde te flitsen, zeker niet met vol vermogen. Hiervoor is de Propac niet geschikt. In de praktijk is het ook niet of nauwelijks noodzakelijk om zo snel te kunnen flitsen.
De (spiraal)kabel voor de aansluiting op de flitser wordt eenvoudig in de Propac gestoken. En daar zien we dan hèt grote nadeel: er is geen borging waardoor er het risico is dat de stekker los komt te zitten. Dit is dan ook een paar keer in de praktijk gebeurd, bijvoorbeeld toen de spiraalkabel een flink eind werd uitgetrokken.
De kabel wordt niet bij de Propac geleverd en moet apart worden aangeschaft. Dit is logisch omdat elk merk een andere aansluiting heeft. Op deze manier hoeft Godex niet een heel scala aan kabels mee te leveren. Wie een weathersealed aansluiting op de flitser verwacht (voor de 580EX II) wordt teleurgesteld. De CP-E4 Batterypack van Canon heeft dit wel.
De Propac moet aangezet worden. Met het originele Batterypack CP-E4 van Canon is dat niet nodig: de flitser aanzetten is voldoende om het batterypack ook te activeren. Dit ben ik gewend waardoor het even goed nadenken is. Ik betrapte me er dan ook op dat de eerste keer dat ik de Propac gebruikte, deze niet elke keer aan had staan.
Conclusie
Voor wie veel moet flitsen is een extern accupack bijna noodzakelijk. De Godox Propac 820 een uitstekend alternatief voor de Batterypack CP-E4 van Canon. Ik durf te zeggen: veel beter. Er zijn geen probleem meer met losse (oplaadbare) penlights en er is een constante snelle herlaadtijd van ongeveer 1 seconde.
Hoewel er wat nadelen aan de Propac kleven kan ik het iedereen die veel gebruik maakt van een flitser aanraden.
Voordelen
- geen losse (oplaadbare) batterijen
- snelle herlaadtijd
- voldoende capaciteit voor een hele dag flitsen
- opladen ook in de auto mogelijk
- prijs is aantrekkelijk
Nadelen
- flitskabel raakt makkelijk los omdat deze niet vergrendeld kan worden
- flitskabel is niet weathersealed aan te sluiten op een 580 EX II
- moet aangezet worden en schakelt niet automatisch met de flitser aan
- Geen 3/4″schroef voor bevestiging aan de statief mount van de camera
Meer informatie is te vinden op de website van Godex
Een uitstekend filmpje met het verschil in laadtijden is te vinden op youtube
Hoi collegafotograaf, Ik heb ook een Propac Godox. Heel fijn om zo’n accu bij me te hebben. Nu heb ik het idee dat mijn batterijen in de flitser meer gebruikt worden dan de Propac. Het rode lampje dat aangeeft dat de batterijen leger worden branden geregeld op de flitser. Ik heb het idee dat de accu niet werkt om de batterijen te ontlasten. De accu (Propac) wordt niet minder. De ledjes blijven op 4 groene lichtjes en 1 rood lichtje staan. Kan je me helpen? Moet ik nu eerst de Propac aandoen en dan de flitser of eerst de flitser… Lees verder »
Dank je voor je bericht, Marie-Suzanne,
Kijk eens naar de custom instellingen van je flitser (als de flitser deze heeft). Je kunt sommige flitsers namelijk instellen hoe ze omgaan met een externe accu. Anders moet je de kabel controleren, of alles goed aangesloten zit. Of het uitmaakt wat je eerst inschakelt, de flitser of het accupack, moet volgens mij niets uitmaken. Indien dat wel zo is, zou de gebruiksaanwijzing dat kunnen vertellen.
Succes
[…] Maar met alleen het aansturen van de flitser kom je er niet. Of beter, gezegd: niet helemaal. Daarom heb ik voor een Lastolite EZbox hotshoe softbox van 54x54cm gekozen. Dit is een softbox die speciaal voor reportageflitsers bestemd is en in een handomdraai bevestigd kan worden. Het voordeel boven een normale softbox met studioverlichting is, het niet afhankelijk zijn van een stopcontact of grote 220VAC accu. Ideaal voor fotografie op locatie dus, èn bovendien goed te gebruiken bij bruidsreportages. Voor de vereiste stroom heb ik mooi gebruik kunnen maken van de Godox propack 820 accu. […]