Menu Sluiten

Review: Panasonic Lumix DC-S1 fullframe mirrorless camera

Ik heb vorig jaar de Panasonic Lumix G9 en de Lumix GX9 gereviewed, twee camera’s waar ik enthousiast over was, met voor mij als nadeel de kleine micro 4/3 sensor. Zo’n kleine sensor is mooi als je wildlife fotografie doet, waardoor een 400mm objectief plots twee maal zo lang lijkt te worden, maar wanneer je met minimale scherptediepte speelt is het niet langer de beste keuze. Ook de ruis niveaus zijn hoger dan bij de grotere sensoren.

Panasonic Lumix DC-G9

Nu heeft Panasonic de Lumix S1 en S1R op de markt gebracht. En jawel; dit zijn full frame mirrorless camera’s. In een wereld waar Sony domineert, en Canon samen met Nikon voorzichtig het fullframe-spiegelloze-tijdperk betreden, is er een geduchte vierde speler op de full frame markt.  Ik zeg met opzet “full frame” mirrorless, want de genoemde merken hebben al jaren ervaring met mirrorless crop-camera’s. Met andere woorden, het is voor hen geen nieuwe markt.

Advertisements
De full frame mirrorless Mulix DC-S1
De full frame mirrorless Lumix DC-S1

Via cameraland kreeg ik de beschikking over een Lumix S1, samen met een prachtig 24-105mm en 70-200mm objectief, om uitgebreid te gaan testen. Het eerste wat opvalt aan deze camera is het formaat en gewicht. De Lumix S1 is niet veel kleiner of lichter dan een EOS 5D mark IV. Met andere woorden, je merkt dat je een camera in het hand hebt. En wat voor camera; alle knoppen, draaiwieltjes, en instelringen zitten op de juiste plek, voelen perfect aan, en zijn blindelings te bedienen. Bovendien zijn werkelijk alle knoppen en wieltjes volledig naar wens in te stellen, en daarbij ook nog het gedrag van de knoppen. Geen enkele camera die ik tot op heden heb mogen testen kan zo uitgebreid ingesteld worden, zelfs niet de zo geroemde (veel te kleine) Sony camera’s.

Een goede layout van knoppen in instelwieltjes. Vanwege het formaat van de camera perfect en blindelings bereikbaar.
Een goede layout van knoppen in instelwieltjes. Vanwege het formaat van de camera perfect en blindelings bereikbaar.

 

Alle knoppen kunnen naar wens een functie krijgen.
Alle knoppen kunnen naar wens een functie krijgen.

Panasonic heeft eraan gedacht om een volledig functioneel touch screen te maken. Niet alleen om door je foto’s te bladeren, maar ook voor het bedienen van de camera en het menu. Zelfs een histogram kun je naar een gewenste plek op het scherm swipen.

Ik ga in dit artikelen al te diep in op alle details van de camera, daarvoor heb ik een hele uitgebreid artikel op de site van Cameraland.nl geschreven. Volg de link om alles te lezen over de Panasonic Lumix S1, en laat je verrassen. Wat ik echter nog wel wil laten zien is het dynamisch bereik. Ik denk dat deze tot de top behoord, en zelfs een beter resultaat behaald dan wat ik bij alle andere full frame camera’s gezien heb. En dat is toch wel een prestatie, vind ik.

Lees al mijn bevindingen over de Panasonic Lumix S1 op https://www.cameraland.nl/blog/review-panasonic-lumix-s1

Is dit dan de perfecte full frame mirrorless camera? Nou, om eerlijk te zeggen: nee. Er zijn een aantal minpunten, kleine ergernissen en enkele vervelende dingen. Maar die vallen bijna allemaal weg tegen de voordelen van deze camera. Hoe langer ik met de camera fotografeerde, hoe meer ik ervan ging genieten. Het was jammer om ‘m weer terug te moeten sturen.

Hoewel de vatting van de camera een Leica vatting is, en er ook Leica lenzen op gemonteerd kunnen worden, is het aanbod van Panasonic nog klein. Maar ja, dit is de eerste full frame mirrorless van Panasonic, dus ik verwacht dat er nog voldoende prachtige objectieven aan zullen komen. Ik vind het in ieder geval een geduchte concurrent (ik noem het woord dan toch maar) voor de Sony’s, Canons en Nikons.

De secundaire regenboog, laag aan de horizon in Brouwhuis park

 

Kelly en Merijn
Loveshoot in de Loonse en Drunense Duinen

 

Jeanneke en Tonny
Loveshoot in de Warande, Helmond

 

Super resolutie van de Lumix S1 – maak van 24mp maar liefst 96 mp

 

De super resolutie optie kan bewegingen in het beeld eruit filteren, of juist niet. Je hebt zelf de keuze

Deze pagina bevat affiliate links
Ben je van plan om een aankoop te doen, gebruik dan de links op deze pagina
naar Cameraland.nl.
Zo krijg ik een kleine vergoeding waarmee ik deze site kan bekostigen. Dank je wel

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
1 jaar geleden

[…] S1 mirrorless camera, welke ik tot een van de beste mirrorless camera’s beschouw (zie mijn review van deze camera om er meer over te weten te […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x