Review van de Canon EOS R3

Review van de Canon EOS R3

Canon Nederland vroeg me om een review van de Canon EOS R3 te maken. Ik kreeg deze nieuwe camera maar een paar dagen ter beschikking, want er is een hele wachtrij aan geïnteresseerden. Tijdens deze dagen ben ik zo veel mogelijk gaan fotograferen, gericht op actie fotografie. Want daar is deze camera heel geschikt voor.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Na de lancering van de Canon EOS R5 en EOS R6 werd er al halsreikend uitgekeken naar een mirrorless versie van de fantastische Canon EOS 1Dx mark III, die ongetwijfeld de naam EOS R1 zou krijgen. In plaats daarvan werd het de Canon EOS R3, een camera die wat uiterlijk op een EOS 1Dx gebaseerd is, maar waarschijnlijk nog niet het top-of-the-line model zal zijn. Desalniettemin is het een indrukwekkende camera geworden.

Review van de Canon EOS R3
De Canon EOS R3, een fantastische camera gericht op de snelle actie.

Een huwelijk tussen de EOS R5 en de EOS 1Dx mark III

Het uiterlijk van de EOS R3 heeft veel overeenkomsten met zowel de EOS R5 als de EOS 1Dx mark III. Kenmerkend is de ingebouwde grip en de dubbele bediening om de camera in zowel de horizontale als verticale richting hetzelfde te kunnen vasthouden en bedienen. De knoppen en instelwieltjes komen overeen met de EOS R5, met het vierkante scherm bovenop de camera en de typerende mode-knop om de PASM keuze te maken.

review van de canon eos r3
Een overzicht van de knoppen op de Canon EOS R3. De camera heeft ook de sensor op de AF-ON knop gekregen.

De Canon EOS R3 heeft het volledig beweegbare scherm van de EOS R5 gekregen, met een heel ruime uitsparing om het scherm uit de ingeklapte stand te halen. Er is de control sensor in de AF-ON knop, die ik eerder op de EOS 1Dx mark III zag. De camera heeft ook de knop/schakelaar voor de filmfuncties gekregen.

Review van de canon eos r3
De Canon EOS R3 ligt fantastisch in de hand, en voelt ondanks de 1014 gram niet al te zwaar.

Lees mijn volledige review van de Canon EOS R3.
Je vindt deze op de website van Photofacts.

De autofocus mogelijkheden van de Canon EOS R3

Tijdens deze review van de Canon EOS R3 heb ik natuurlijk de oogsturing van de camera uitgebreid getest. Hiermee is het mogelijk om het AF-punt op het punt te houden waar je in de zoeker naar kijkt. Dit werkt beter dan ik verwachtte, maar het betekent niet dat er dan ook direct op dat punt scherp gesteld wordt. Je moet de AF nog wel activeren. Met andere woorden, je wijst met je oog de plek aan waarop je gaat scherpstellen.

De review van de Canon EOS R3
Bij het gebruik van de camera valt pas op hoe goed doordacht het ontwerp is. De AF mogelijkheden zijn fantastisch.

Heel uitgebreide autofocus mogelijkheden

De camera biedt behalve de oogsturing AF ook de mogelijkheid om met de joystick het AF-punt te plaatsen, of via de fantastische sensor op de AF-ON knop. Bovendien is het mogelijk om het AF-punt op het touchscreen te swipen. Kies welke je het prettigste vindt, of gebruik ze door elkaar.

Natuurlijk kun je ook de camera laten kiezen met de oog-, hoofd, en lichaams-AF. Bij de review van de EOS R5 was al duidelijk dat dit bijzonder goed, snel en nauwkeurig werkt. Oog-Af werkt voor dieren en mensen, en er is ook voertuigdetectie aan de lijst toegevoegd. Wordt het onderwerp dat je uit deze drie geselecteerd hebt niet gevonden, is het systeem slim genoeg om automatisch een van de andere te kiezen als die in beeld komen. Met andere woorden, je stelt alleen de prioriteit in.

Een reklame boodschap
Bruc in het zonlicht
Bruc in het zonnetje, en als model voor het uitproberen van de vele functies van de Canon EOS R3
Mountainbiken in het bos
Snelle actie van een mountainbiker in het bos. Kies een van de vele AF mogelijkheden om dit zo goed mogelijk vast te leggen.
Voetbalwedstrijd
Een voetbalwedstrijd fotograferen met de Canon EOS R3. Het AF systeem is zo betrouwbaar dat je je volledig kunt concentreren op de actie.

Lees mijn volledige review van de Canon EOS R3.
Je vindt deze op de website van Photofacts.

Hoge ISO waarden zijn geen probleem

In de donkere dagen voor kerst kan het lastig zijn om de snelle sluitertijden te gebruiken die nodig zijn om actie te bevriezen. Zelfs met een objectief met een lensopening van f/2,8 zijn vaak hoge ISO waarden nodig. Tijdens de review van de Canon EOS R3 heb ik gebruik gemaakt van de auto-ISO stand die een maximum ingestelde waarde van ISO 25.600 had. Zelfs met die hoge ISO waarden is de kwaliteit en het ruisniveau van de beelden heel goed onder controle.

review van de canon eos r3
Voor deze foto had ik ISO 16.000 nodig. De kwaliteit en ruisniveau’s zijn heel goed onder controle.

Soms is het ook nodig om de donkere delen van een foto op te halen. Zeker met tegenlicht kunnen er ongewild silhouetten ontstaan. Voor deze review van de Canon EOS R3 heb ik ook te donkere foto’s gemaakt en in de nabewerking lichter gemaakt. Het laat zien dat je veel speelruimte hebt om de foto te corrigeren, indien nodig.

review van de canon EOS R3review van de canon EOS R3

De foto is gemaakt met ISO 640, en met de nabewerking in Lightroom Classic bewerkt. De hoeveelheid ruis is uitstekend onder controle.

Mijn mening na deze review van de Canon EOS R3

Ik kan heel kort zijn over wat mijn mening over de Canon EOS R3 is. Ik ben heel erg onder de indruk. Zowel de bediening als de mogelijkheden zijn indrukwekkend. Met 30 beelden per seconde is geen actie je te snel af, en de autofocus houdt je onderwerp perfect scherp. De oogsturing is een handige optie die goed gebruikt kan worden zoals ik bij de voetbalwedstrijd gemerkt heb.

Review van de Canon EOS R3
De Canon EOS R3 met de objectieven die ik van Canon Nederland ter beschikking heb gekregen.

Lees mijn volledige review van de Canon EOS R3.
Je vindt deze op de website van Photofacts.

Na deze review van de Canon EOS R3 kan ik de camera iedereen aanraden die graag sport en actie fotografeert. Maar ook voor andere fotografie onderwerpen is deze uitstekend geschikt. Heb je interesse in deze camera, overweeg dan de aankoop bij Cameraland.nl via de affiliate links op deze pagina.

Met dank aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van deze prachtige nieuwe Canon EOS R3.


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties