Review van de Canon RF50mm f/1.8

de canon RF50mm f/1,8

Ik kreeg van Canon Nederland weer een paar mooie objectieven om te gebruiken. Een daarvan was een kleine en compacte RF 50mm. Dit kleine objectief heeft het helemaal in zich om de nieuwe plastic fantastic te worden. Voor Photofacts schreef ik een uitgebreide review. In dit artikel alvast het tipje van de sluiter over de review van de Canon RF50mm f/1.8.

Geschatte leestijd: 5 minuten

review van de canon RF50mm f/1,8
De Canon RF50mm f/1,8 STM is klein, licht, en niet eens zo duur. Maar is het zijn geld waard?

Wil je naar de uitgebreide review?
Kijk dan op de website van Photofacts.

De plastic fantastic van Canon is een beroemd objectief. Deze kleine EF 50mm f/1.8 kon je voor nog geen honderd euro tweedehands krijgen. Het objectief maakte veel geluid bij het scherpstellen, was niet bijster snel met scherpstellen, en alles was van plastic gemaakt. Vandaar de naam.

Later kwam er een nieuwe versie van uit. Niet veel duurder, maar wel verbeterd en met een moderne stappenmotor voor het scherpstellen. De STM motor, waarbij de toevoeging motor eigenlijk dubbelop is. Nu heeft Canon een variant voor het mirrorless systeem gemaakt, en hij lijkt als twee druppels water op de EF versie met stappenmotor. Voor Photofacts schreef ik een review van deze Canon RF50mm f/1.8.

De RF50mm f/1,8 in de hand
Op de camera gemonteerd, en in de hand gehouden, geeft pas een goed idee hoe klein en compact dit objectief is.

Mijn indruk van de Canon RF50mm f/1.8

Het objectief is klein en licht. Het is zo compact dat je het eenvoudig in de tas meeneemt, of in je jaszak. Maar het is veel mooier om het objectief op de camera te hebben. De stappenmotor stelt relatief snel, maar luidruchtig scherp. Een schakelaar maakt het mogelijk om de scherpstelring als control ring te gebruiken.

Het uiterlijk ligt helemaal in lijn met de Canon RF 85mm f/2 STM macro die ik onlangs van Canon Nederland voor een review gehad heb. Die review is ook te vinden op de site van Photofacts. Samen met de RF35mm f/1.8 STM is het een prachtig drieluik waarmee je bijna alle situaties aankan.

Wat beeldkwaliteit blijft dit kleine objectief achter op de grote en vooral dure Canon RF 50mm f/1.2L USM. Maar dat is niet zo vreemd. Dat objectief is een wereld apart en feit kun je beiden nauwelijks met elkaar vergelijken. Toch zal ik dit binnenkort doen en daarover zal zeker een blogbericht gepubliceerd worden.

Een reklame boodschap
battle of the 50mm lenzen
De Canon EF 50mm f/1,4, de RF 50mm f/1,8 en de RF 50mm f/1,2L naast elkaar. Welke zou jij het liefst gebruiken?

Prijs en kwaliteitverhouding

De kwaliteit van het beeld mag misschien niet perfect zijn, je moet het in perspectief zien. Tijdens deze review van de Canon RF50mm f/1.8 merkte ik dat dit objectief, dat iets meer dan 200 euro moet kosten, in feite heel goed presteert. Zeker voor een objectief dan waarschijnlijk het meest goedkope RF objectief is.

Wil je naar de uitgebreide review?
Kijk dan op de website van Photofacts.

Sterker nog, wanneer je de prijs/kwaliteit verhouding van de f/1.8 en de f/1.2 versie met elkaar vergelijkt, dan durf ik te zeggen dat je beter af bent met de RF 50mm f/1,8. Het objectief heeft zijn tekortkomingen, zeker vergeleken met de dure RF 50mm f/1.2, en die zal je dan wel voor lief moeten nemen.

Palais Ideal in de studio
Promotiefoto van de band Palais Ideal die ik met de RF50mm f/1,8 gemaakt heb. Het objectief lijdt aan onscherpte in de hoeken, maar met dit soort fotografie merk je daar helemaal niets van. In het centrum presteert de RF 50mm f/1,8 uitstekend.

De perfecte lens voor erbij?

Met deze review van de Canon RF50mm f/1.8 heb ik gemerkt dat het een ideaal objectief is om er gewoon bij te hebben. Hij is lichtgevoelig, klein en onopvallend, goedkoop, en met het standaard brandpunt voor heel veel fotografie geschikt. In dat opzicht is het misschien wel de perfecte lens voor erbij te hebben.

In feite is dat precies zoals dat ook voor de goede oude EF 50mm f/1.8 van vroeger was. De oorspronkelijke plastic fantastic. Deze RF versie is de ideale opvolger.

Bruc met de RF50mm f/1.8
Bruc, gefotografeerd met de Canon RF 50mm f/1.8.

Heb je interesse in dit objectief? Overweeg dan om deze via mijn affiliate link bij Cameraland.nl te kopen.

Wil je naar de uitgebreide review?
Kijk dan op de website van Photofacts.


Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties