De MAX is de nieuwe 360° actie camera van GoPro. Het is de lang verwachte opvolger van de Fusion, en ik mocht deze camera uitgebreid uitproberen. Dit is de review van de GoPro MAX
Voor mijn vastgoedfotografie is het tegenwoordig nodig om 360° graden foto’s te kunnen maken. Niet altijd, maar soms wel. Daar een hele mooie setup voor, van Really Right Stuff, waarmee je perfecte panorama’s kunt maken van hoge kwaliteit. Alleen kost dat wel een serie van 2x zes foto’s rondom, samen met een nadir en een zenith foto.
Die moeten samengevoegd worden tot een enkele foto. Is het nodig om HDR te maken, dan kan dit aantal foto’s drie tot vijf keer zo groot worden, afhankelijk van hoeveel belichtingen je HDR samengesteld wordt. Dat is in het ‘slechtste’ geval dus 50 foto’s voor één enkele HDR 360° foto. Stel je voor, dat je zes van dit soort foto’s in een huis moet maken…
Lees meer over 360° foto’s met de RRS nodal setup: https://www.nandoonline.com/het-maken-van-een-360-panorama/
Wat als je nu die 360° foto in een enkele opname kan maken? En dat kan, met de speciale 360° camera’s die de laatste jaren op de markt zijn gekomen. Voorbeelden daarvan zijn de Insta 360 One en de Ricoh Theta V, kleine handzame camera’s met twee objectieven die geheel automatisch een 360° foto maken.
Echter, dit zijn consumenten camera’s, die meer gericht zijn op 360° video’s dan op foto’s. Je kunt die foto’s wel maken, maar de kwaliteit is niet voldoende om het een professionele foto te noemen. Dat ligt voornamelijk aan de beperkingen in dynamisch bereik, maar ook scherpte en de kwaliteit van het samenvoegen van de foto’s tot één enkel beeld.
Professionele 360° camera’s
Er zijn ook professionele 360° camera’s, met meerdere objectieven, die een hoog kwalitatief resultaat produceren, maar de prijzen zijn ook professioneel te noemen.
Gelukkig is er een middenweg, in de vorm van de Ricoh Theta Z1, met een 1″ sensor en de mogelijkheid tot het fotograferen in raw bestandsformaat. Helaas bleek deze zo slecht leverbaar, dat Cameraland aanbood om tijdelijk de spiksplinternieuwe GoPro MAX te gebruiken. In deze review van de GoPro MAX schrijf ik over mijn bevindingen.
Het uiterlijk van de GoPro MAX
GoPro staat bekend om zijn succesvolle en kwalitatief goede action camera’s. Ze worden gebruikt op veel verschillende manieren en in veel verschillende disciplines. Je ziet ze achter de voorruit van auto’s, op helmen van motorrijders gemonteerd. Agenten gebruiken ze als body camera, en mountainbikers of wielrenners zetten ze op het stuur van hun vervoersmiddel. Wandelaars filmen er hun wandelingen mee, en duikers nemen ze mee onder water.
Het kleine formaat, en het geringe gewicht maakt ze ideaal voor dit soort doeleinden. Ze zijn primair om te filmen, maar foto’s kun je er ook mee maken. Filmbeelden zijn in 2K of 4K kwaliteit, met tot maar liefst 240 fps, zodat prachtige slow motion beelden mogelijk gemaakt worden. De GoPro MAX is de opvolger van de GoPro Fusion, voor het maken van 360° video’s.
De vormgeving van de MAX is typisch voor een GoPro camera’s, maar dan uitgevoerd met twee fisheye lenzen, aan elke kant van de camera eentje. Een klein kleurenscherm met touchscreen functionaliteit bevindt zich op de achterkant. De enige knoppen zijn een eenvoudige aan/uit/functie knop aan de zijkant, en een ontspanknop aan de bovenzijde.
Uiteraard heeft de GoPro MAX de typische aansluiting die we kennen van alle GoPro modellen. Helaas is er geen gewone statief aansluiting mogelijk. Je moet daardoor altijd een of meerdere accessoires erbij kopen, tenzij je vooruit kunt met het standaard geleverde voetje met dubbelzijdige kleefband.
Verborgen aansluitingen
Achter een stroef openend klepje is de batterij, het slot voor de geheugenkaart, en de aansluiting voor het opladen geplaatst. Je bent dus altijd verplicht om de klep te openen om de accu op te laden, of om de MAX aan een computer te hangen. Dit moet overigens met een USB-C kabel.
Hoewel het onhandig is, is het ook begrijpelijk dat de aansluitingen achter het klepje zitten. Dit garandeert dat er geen water in de camera komt. De MAX kan daardoor zonder problemen tot 5 meter diepte gaan. Niettemin raadt GoPro aan om toch een onderwaterbehuizing te gebruiken mocht je de camera onder water willen gebruiken.
De twee kunststof beschermkapjes, die over de lens gezet kunnen worden, zijn echter niet voor onder water. Ze zijn puur ter bescherming van de kwetsbare lenzen. Deze kapjes zijn van goedkoop plastic en zullen waarschijnlijk snel krassen. Je kunt ze natuurlijk altijd los als accessoire kunt kopen mocht er een beschadigd raken.
Het touchscreen
De bediening van de GoPro MAX gaat via het touchscreen of een app. Dat touchscreen is klein, en de bediening kan lastig zijn als je grote vingers hebt. Maar het werkt, en je kunt de instellingen van de camera daarin aanpassen, en foto’s terugkijken. Het geeft je ook de mogelijkheid om de communicatie instellingen aan te passen, zodat je de MAX via een app kunt bedienen.
Helaas is het niet mogelijk om echte 360° beelden te bekijken. Het scherm laat alleen het beeld van de voorste camera zien bij het filmen, of een plat 360° beeld bij foto’s.
De GoPro app
Ondanks het touchscreen, is de GoPro MAX veel eenvoudiger te bedienen via een app op je smartphone of je tablet. Het geeft een duidelijker overzicht van de mogelijkheden, en je kunt de 360° beelden via de swipe functie ronddraaien. Dat kan zowel met video als bij foto’s. Tel daarbij het grotere scherm op, en je hebt een veel prettigere gebruikservaring.
De app geeft bovendien de mogelijkheid om van je 360° video bestanden een mooi filmpje te genereren. Het bevat namelijk een heel laagdrempelig editing mogelijkheid die verrassend goed werkt.
Monteren van een video, zoals in het bovenstaande voorbeeld, is bijzonder eenvoudig, maar het vergt wel een redelijk snelle smartphone of tablet. Ook het renderen van je uiteindelijke video kost de nodige tijd, zeker als je een wat langere film hebt. Voor zes minuten video had mijn iPad mini 4, met IOS 13.1.1, ruim een uur tijd nodig. Gelukkig hoef je er niet bij te blijven…
Filmen met de GoPro MAX
Het is heel bijzonder om te filmen met een 360° camera. Je hoeft niet te richten, of de camera het onderwerp te laten volgen. Alles staat erop, ook jij als filmer. Je kunt de camera dus gewoon stil houden, of ergens neerzetten.
De MAX filmt met beide lenzen in 2K kwaliteit, en voegt dat samen tot een enkele 5,6K resolutie 360° beeld. Je hebt de GoPro app nodig om de beelden te bekijken of monteren. Hoogstwaarschijnlijk zullen er wel programma’s in omloop zijn die dit bestandsformaat wel aan kunnen, of dat in de toekomst kunnen.
Hou er rekening mee, dat de video’s wel in je smartphone of tablet opgeslagen moeten worden, voor je ze bewerkt. Dat kan aardig wat geheugen gebruiken.
Filmen gaat heel makkelijk, en de beelden zien er goed uit. De MAX laat een mooi dynamisch bereik zien, en over de kwaliteit van de beelden kan ik niet klagen.
Nu heb ik weinig verstand van filmen, en filmbeelden. Dat betekent dat ik alles vanuit mijn perspectief bekijk. Een doorwinterde filmer zal hierover ongetwijfeld een beter en onderbouwd oordeel over kunnen geven.
De GoPro MAX heeft “hypersmooth” beeldstabilisatie wat heel stabiele beelden oplevert. Ik heb met de MAX gerend, waarbij de camera aan het uiteinde van een anderhalf meter lange monopod gemonteerd zat, en het beeld is bijzonder stabiel. Dit is is in de bovenstaande video duidelijk te zien.
De GoPro in HERO mode
In de HERO mode, waarbij alleen de voorste camera gebruikt wordt, ben je beperkt tot maximaal 2K en 60 fps. Wil je de GoPro voornamelijk in HERO mode gebruiken, dan kun je beter kiezen voor een gewone GoPro HERO 8, die wel in 4K filmt, of 2K met 240 fps voor echte slowmotion. De GoPRo MAX is dus echt bestemd voor de 360° video.
Fotograferen met de GoPro MAX
Fotograferen, daar ging het mij in eerste instantie om. Het is de eigenlijke reden waarom ik de GoPro MAX in handen kreeg, en met name binnen; het vastleggen van een interieur in 360°.
Binnen fotograferen met de GoPro MAX
Het voordeel van een enkele camera met twee fisheye lenzen, is de snelheid waarmee een 360° foto gemaakt kan worden. Er is niet langer een serie beelden nodig, maar slechts een enkele druk op een knop. Bovendien hoef je niet een hele setup te bouwen en uit te lijnen.
Helaas biedt de MAX alleen maar de mogelijkheid tot het maken van JPEG afbeeldingen. Er is geen mogelijkheid tot raw, of HDR. Dit betekent dat als je HDR wilt maken, je dat handmatig moet doen door middel van de de 2 stops belichtingscompensatie die je ter beschikking hebt. Er is geen mogelijkheid om de belichting handmatig in te stellen.
De kwaliteit van de JPEG foto’s valt tegen. Het dynamisch bereik is erg beperkt waardoor je al snel overbelichte, of onderbelichte delen in de foto hebt. Probeer je de donkere delen te corrigeren in een fotobewerkingsprogramma, dan wordt de ruis direct zichtbaar en storend. De overbelichte delen zijn natuurlijk helemaal niet te redden.
Ik heb geprobeerd om drie foto’s te maken, door middel van de belichtingscompensatie die de MAX biedt, en deze vervolgens als HDR samen te voegen. Ik heb gemerkt dat dit wel wat verbetering oplevert, maar niet in de mate die je zou willen zien. De beelden zijn absoluut niet acceptabel voor vastgoedfotografie, of andere professionele doeleinden.
Helaas kon ik geen gebruik maken van een geschikt eenbeenstatief, zodat er veel van het balhoofd van mijn reisstatief in de foto zichtbaar blijft. Maar ook het standaard voetje blijft zichtbaar in de foto. Het is dus belangrijk om voor een minder opvallend voetje te kiezen.
Buiten fotograferen met de GoPro MAX
Is de GoPro MAX dan ongeschikt voor fotografie? Om dat te proberen heb ik een paar foto’s in normaal daglicht gemaakt, buiten, op een zonnige dag. Dat werkt redelijk goed en die beelden zijn acceptabel.
Het eerste wat opviel, was het beperkte dynamische bereik in vergelijk met video. Met dat laatste heb je nog redelijk goede doortekening in de donkere delen, iets wat met de foto volledig verdwijnt. Doordat de MAX geen HDR functionaliteit heeft, zijn er situaties dat een moderne smartphone betere resultaten geeft. Alleen zijn die dan niet in 360°.
Samengevat
De GoPro MAX 360 is een mooie 360° camera die geschikt is voor het maken van 360° video’s en time-lapses. Het beeld ziet er goed uit, zo lang er voldoende licht aanwezig is. De mogelijkheden voor het maken van bijzondere video’s is eenvoudig met de GoPro app.
De HERO functie, die van de GoPro MAX 360 een normale action camera maakt, laat helaas geen filmbeelden in 4K toe, en bestaat er geen mogelijkheid tot hogere frame rates. Maak je voornamelijk dat soort beelden, dan is het verstandiger om een GoPro HERO 8 of vergelijkbaar te kiezen.
Ga je met de MAX fotograferen, dan is een enkele foto onder goede lichtomstandigheden is geen enkel probleem. Maar wanneer er grote contrasten zijn, merk je dat de kwaliteit eronder lijdt. Er is geen mogelijkheid tot een RAW bestandsformaat, en het gebrek aan een HDR functie benadrukt de ondergeschikte rol voor foto’s.
Pluspunten
- Klein, compact, en licht van gewicht
- Weerbestendig
- Eenvoudig te bedienen
- Bediening mogelijk vanaf het touchscreen
- Beeldstabilisatie werkt heel goed
- Goed geluid
- Transparante plastic kapjes voor bescherming van de lenzen
- Filmbeeld ziet er goed uit (vanuit mijn perspectief als fotograaf)
- GoPro app werkt eenvoudig
- De 360° video’s zijn handig te monteren via de Aps (maar je hebt wel een snelle smartphone nodig)
Minpunten
- Filmbeelden op scherm zijn slechts van één enkele lens en je kunt niet rond kijken
- Lenzen zijn erg kwetsbaar
- HERO mode maximaal 2K en 30 fps
- Alleen 2x slow-motion
- Niet geschikt voor 360° fotografie (slecht dynamisch bereik, alleen JPEG, geen HDR)
- Geen universele statiefaansluiting aanwezig
- Standaard voet is altijd zichtbaar in 360° beelden
- Connectie met GoPro app is niet altijd stabiel
- Voor het opladen moet het batterijklepje geopend worden
Conclusie
De GoPro MAX is een prachtige 360° filmcamera die mooie filmbeelden maakt. De beelden zijn met de GoPro app eenvoudig te bewerken tot verbluffende resultaten. Ik kan deze camera dan ook aanraden voor iedereen die graag met 360° wil filmen.
Voor de action filmer die geen 360° wil, maar gewoon in een normaal 16:9 beeld wil filmen, kan beter naar een alternatief kiezen, zoals de GoPro HERO 8. De MAX kan nu eenmaal niet in 4K filmen of echte slowmotion beelden maken.
De fotograaf zal teleurgesteld zijn over de kwaliteit van de foto’s. Het is duidelijk dat fotograferen slechts een optie is, waarbij alleen onder goede lichtomstandigheden een redelijk beeld geproduceerd kan worden.