Review van de Haida M10 II filterhouder

Gebruik in de praktijk

Twee jaar geleden bracht Haida de M10 filterhouder uit. Een prachtige manier om je systeemfilters op je camera te gebruiken. Inmiddels heeft de fabrikant de tweede generatie op de markt gebracht, een versie met verbeteringen die door de gebruikers zijn voorgesteld. Dit is de review van de Haida M10 II filterhouder.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Ik was heel snel overtuigd van de Haida M10 filterhouder, die ik twee jaar geleden in handen kreeg. Het leidde tot een vruchtbare samenwerking met veel producten waarvoor ik gevraagd werd om ze te testen. Tijdens die twee jaar heb ik heel veel plezier gehad van de Haida M10 houder, die inmiddels mee is geweest naar Frankrijk, Noorwegen, IJsland, België en Duitsland.

Wil je meer weten over de Haida M10 filterhouder en de Red Diamond filters?
Lees dan mijn review door deze link te volgen

Nu is er de tweede generatie van deze fijne filterhouder: de Haida M10 II. Er zijn een aantal verbeteringen, toevoegingen en wijzigingen die het gebruik prettiger maken. Laat ik samen met jou de nieuwe filterhouder eens van dichtbij bekijken.

Het veranderingen van de Haida M10 II filterhouder

De meest opvallende verschillende met de eerste generatie filterhouder zijn de vergrendelingsknop en de manier hoe het filter geplaatst wordt. Die vergrendelingsknop zorgt ervoor dat je ervoor kunt zorgen dat het filter niet ongecontroleerd op de adapter ring draait. De manier hoe de filterhouder vastgeklemd wordt is helemaal veranderd. In de onderstaande video laat ik die verschillend zien.

Het zijn niet de enige wijzigingen die deze tweede generatie van de M10 filterhouder heeft gekregen. De filter slots zitten nu met een kliksysteem vast. Je hoeft niet langer met een horloge schroevendraaier die kleine schroefjes los te maken om van een twee-slot naar een drie-slot te gaan. Het is een kwestie van klikken.

Daarnaast zijn de filter slots verbeterd. Ze zijn kleiner van formaat, en het klemsysteem dat de filters op zijn plek houdt is verbetert.

Review van de Haida M10 II filterhouder
Een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de M10 II filterhouder
De filterslots
De nieuwe filter-slots maken het eenvoudiger om de filters te plaatsen. Ze zijn ook kleiner.
review haida M10 II filterhouder
De nieuwe manier van het vergrendelen en ontgrendelen van de Haida M10 II filterhouder

Haida heeft ook de bescherming tegen lichtlekkage aangepakt. Wie grijsfilters gebruikt weet dat er vaak foam gebruikt wordt om lichtlekkage tegen te gaan. Het sluit het grijsfilter af zodat er geen licht tussen houder en filter door kan. Die foam ring is veel breder gemaakt zodat de bescherming tegen lichtlekkage veel beter is geworden.

Nieuwe drop-in filters

Standaard wordt de Haida M10 II geleverd met een drop-in polarisatiefilter. Het viel mij bij de eerste generatie al op dat er een paar dingen beter konden. De tekst die op het filter staat is heel slecht leesbaar, zodat het niet zo duidelijk is welk filter je uit je tas pakt. Dit is verandert: nu is de aanduiding in duidelijk leesbare witte letters.

Review van de Haida M10 II filterhouder
De eerste en tweede generatie polarisatiefilter naast elkaar. De linker is de nieuwe versie.

Het drop-in filter is nu bovendien uitgevoerd in aluminium. Dat is zwaarder dan het plastic van de eerste generatie, en daardoor voelt het veel degelijker aan. Ik heb nooit problemen gehad met de plastic uitvoering, maar toch geeft het aluminium een gevoel van kwaliteit. De nokjes die het drop-in filter op zijn plek houden zijn ook van aluminium.

Een reklame boodschap

Als laatste wijziging is het rotatiewiel bovenop het filter vergroot. Daardoor is het eenvoudiger geworden om het polarisatiefilter te roteren wanneer het in de houder geplaatst is.

Review van de Haida M10 II filterhouder
De eerste en tweede generatie M10 filterhouder van Haida naast elkaar. De bovenste is de nieuwe versie.

Gebruik in de praktijk

Ik heb voor deze review de nieuwe Haida M10 II filterhouder meegenomen naar de Opaalkust. Daar heb ik het filter aan de kust ingezet om erachter te komen hoe het gebruik bevalt. De grootste aanpassing die ik zelf moest maken was het plaatsen en verwijderen van het filter. Zoals in de video te zien is, werkt de oude methode niet meer omdat ik nu de hendel in moet drukken, in plaats van uittrekken.

Bekijk het blogbericht over ons verblijf aan de Opaalkust
Panorama’s van de Opaalkust

Gebruik in de praktijk
Het gebruik van de Haida M10 II filterhouder aan de Opaalkust. Het was even wennen omdat het plaatsen van de filterhouder op de adapterring heel anders is geworden.

Tijdens deze review was het plaatsen van de Haida M10 II filterhouder de grootste en ingrijpendste verandering voor mij. De filterhouder kan nog steeds met één hand geplaatst worden, maar op een heel andere manier. Er was ook een zorg dat bij het lopen met het filter de ontgrendeling per ongeluk ingedrukt kan worden. Ik denk dat dit sneller gebeurd dan dat een hendel uittrekken per ongeluk gebeurd. Het is dus belangrijk om de rotatievergrendeling vast te zetten zodat je het filter niet per ongeluk los maakt. Het is nog beter om er gewoon niet mee te gaan lopen.

Mijn conclusie

Er is veel goeds aan de nieuwe filterhouder. Heel veel zelfs. Er is een flink verbeterd systeem voor de filter-slots: het is compacter, de filters zijn makkelijker te plaatsen, en je hebt geen schroevendraaier meer nodig om van een twee-slots naar een drie-slots (of andersom) te gaan. De bredere foam ring is een klein maar nuttige verbetering, en de vergrendeling voor de rotatie kan in sommige gevallen goed van pas komen.

panorama opaalkust Cap gris nez
De branding op de rotsen op het strand van Cap Gris Nez. Je kunt er een hele dag vertoeven en je geen moment vervelen.

De nieuwe polarisatie drop-in filter heeft ook een eenvoudige maar nuttige verbetering ondergaan. Dit betekent niet dat je de oude filters niet meer kunt gebruiken. In tegendeel, de oude drop-in filters en de gewone adapterringen zijn nog steeds te gebruiken. Er is dus geen reden om die te upgraden mocht je voor de nieuwe filterhouder kiezen.

De vergrendeling van de filterhouder op de adapterring is heel anders geworden. Van de ene kant is dat jammer, van de andere kant is het een kwestie van wennen. Het werkt in ieder geval goed.

Eindoordeel

Aan de hand van deze review van de Haida M10 II filterhouder kan de deze iedereen aanraden. Of een upgrade nodig is wanneer je de eerste generatie al hebt, dat kan je alleen zelf bepalen. Werkt de houder goed voor je, en mis je de vergrendeling tegen rotatie niet? Dan zou ik niet snel een upgrade adviseren. Maar desondanks is de Haida M10 II filterhouder een aanrader.


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michiel
Michiel
1 jaar geleden

Met veel filtersystemen kun je meerdere filters tegelijkertijd in de houder plaatsen. Echter, ik kwam er laatst achter dat met mijn Cokin-filters (ja, ik weet ‘t, daarom kijk ik nu verder 😉 ), als ik er enkele achter elkaar plaats, er een hinderlijke kleurzweem ontstaat. Met wat zoeken las ik dat dit inderdaad een euvel zou zijn met Cokin-filters. Hoe is dat met betere kwaliteit filtersystemen, krijg je dan ook kleurzweem als je meerdere filters in de houder plaatst? ––– En nog een vraag: Hoe makkelijk gaat het om de een grijsverloopfilter op en neer te schuiven totdat de juiste… Lees verder »

Erik
Erik
2 jaren geleden

Bedankt voor je interessante review. De houder staat me wel aan maar weet jij of Benro-filters 100×100 en 100×150 qua dikte van het glas, ook in de Haida-houder passen? En wat kun je zeggen over de kwaliteit van Haida CPL-drop-in filter? Alvast bedankt voor je reactie.