Review van de Haida Mist Black filter

Black mist filter haida

Ik kreeg van Haida de beschikking over het Haida NanoPro Mist Black 1/4 filter. Met dit filter krijg je een subtiel softfocus effect waarbij de donkere delen minder sterk beïnvloed worden dan de lichte delen. In deze review van de Haida Mist Black filter vertel ik alles over dit filter en laat ik zien wat voor resultaten in behaald heb met het fotograferen.

Geschatte leestijd: 9 minuten

Een Black Mist filter, of een Mist Black filter zoals het bij Haida genoemd wordt, is in feite een soort softfocus filter. Het geeft een bijzonder effect aan je foto, waarbij de donkere tinten beschermd blijven tegen dit effect. In feite lijkt het een beetje op het Orton effect, dat bekend is door Michael Orton die dit in zijn fotografie gebruikt.

Review van de Haida Mist Black filter
Het Haida NanoPro Mit Black 1/4 filter.

Wat doet een black mist filter?

Het filter lijkt in eerste oogopslag een normaal helder glas. Wanneer je het heel wat nauwkeuriger gaat bekijken zie je hoe het glas diffuus is, met daarin kleine donkere of zwarte puntjes. Deze puntjes zijn verantwoordelijk voor het behouden van het contrast terwijl het de hoge lichten diffuus maakt.

Haida Mist Black filter
Door het licht onder een vlakke hoek op het filter te laten schijnen, wordt de fijne structuur van het glas zichtbaar.
Deze structuur veroorzaakt het subtiele effect van het Black Mist filter.

De black mist filters werden in eerste instantie veel door de filmindustrie gebruikt, maar inmiddels heeft het filter ook zijn weg naar de fotografie gevonden. Ik heb het filter gebruikt voor landschapsfotografie, enkele portretten en tijdens een huwelijksreportage. De aanduiding 1/4 geeft de mate van diffusie aan. Een 1/2 is bijvoorbeeld nog sterker, en een 1/8 minder sterk. Het Haida Mist Black 1/4 filter zit dus tussen deze twee in.

Het effect van het black mist filter is heel subtiel, en het hangt af van de hoeveelheid hoge lichten in je foto. Heb je een heel egaal licht, dan merk je er relatief weinig van. Maar hoe meer felle lichtbronnen je in beeld krijgt, hoe beter het effect wordt. Het is als een soort heiigheid die over de foto komt te liggen, zonder dat het de scherpte van de foto aantast.

wilde orchis met haida black mist
Een wilde orchidee bij ondergaande zon, en gebruik van het Haida Mist Black filter.

Invloed van het Haida Mist Black filter

Tijdens het fotograferen met het Haida Black Mist filter merkte ik hoe het gekozen diafragma invloed had op het effect van het filter. Om dit te laten zien heb ik voor deze review van de Haida Mist Black 1/4 filter enkele foto’s gemaakt met het filter op een Canon RF 50mm f/1,2L objectief, met foto’s gemaakt met mijn Canon EOS R5.

Het verschil met en zonder filter

Als eerste wilde ik het effect van het filter zien door een foto met, en zonder filter naast elkaar te maken. Het gekozen diafragma was f/2,8. Het eerste wat opviel bij het gebruik van het filter is de grote ringvormige flare die ontstaat.

zonder Black Mist Haidamet Black Mist Haida

Links is zonder het Haida Black Mist 1/4 filter, rechts met het filter.
Beide foto’s zijn gemaakt met f/2,8

Het effect van het diafragma

Vervolgens heb ik een serie foto’s gemaakt met diverse diafragma’s. Het was opvallend dat het heiige effect in bij elk diafragma weliswaar aanwezig is, maar de flare alleen bij f/2,8 en f/4 aanwezig lijkt te zijn.

Een reklame boodschap

Het effect van het filter is subtiel. Het effect wordt niet snel overheersend, wat ik positief vind. De foto krijgt er een mooie glans door, maar het doorbreekt niet de grens waarbij het overduidelijk wordt dat er een soft focus effect is bereikt. Ik denk dat dit ook het grote verschil is met een normaal soft focus effect.

Mijn foto’s met het Haida Mist Black filter

Ik heb voor deze review onder verschillende omstandigheden met het Haida Mist Black filter gefotografeerd. Het was opvallend hoe het aanwezige licht invloed heeft op het effect dat ontstaat. Met felle lichten, zoals bij de foto’s van Ilke op de kermis is het een echt soft glow effect. Wanneer het licht in de foto rond je onderwerp of model aanwezig is, zoals bij de foto’s van Sanne tussen de klaprozen, krijgt het beeld een meer dromerig effect. Naar mijn idee komt het filter in het laatste geval het beste tot zijn recht.

Ilke Park Hilaria
Ilke op Park Hilaria in Eindhoven
Sanne tussen de klaprozen
Sanne tussen de klaprozen

Tijdens de bruiloft van Brian en Lindsay heb ik het filter ook gebruikt. In tegenstelling tot de foto’s van Ilke en Sanne was het licht gedurende deze dag egaal door een zwaar bewolkte lucht. Er was dus geen duidelijke of felle lichtbron aanwezig. Het effect van het filter is dan ook nauwelijks merkbaar. Maar toch, wanneer het filter niet geplaatst was werden de foto’s minder zacht van uiterlijk.

Brian en Lindsay huwelijk
Het huwelijk van Brian en Lindsay

Conclusie

Het effect van het Haida Mist Black 1/4 filter is heel subtiel. Ik vind het effect in veel gevallen bijdragen aan de uitstraling van de foto’s. Ik zou dit filter niet snel gebruiken in een studio omgeving, maar voor foto’s op locatie kan het meerwaarde geven. Je foto’s worden minder hard, zowel met als zonder flitslicht. Zo lang het omgevingslicht maar een rol mag spelen.

Vooral met tegenlichtfotografie is het effect van het Haida Mist Black 1/4 filter het sterkste. Heb je geen of weinig opvallende lichtbronnen in je beeld, dan zal het effect nauwelijks te zien zijn. Althans, niet bewust. Je moet wel van het effect dat dit filter geeft houden, en ik denk dan ook dat dit filter niet voor iedereen geschikt is.

Haida Black mist filter
Het Haida Mist Black 1/4 filter op de Canon RF 50mm f/1,2L.

Voor wie is het dan wel geschikt? Ik denk voor de fotograaf die graag een wat zachter effect wil verkrijgen. Voor de portret of model fotograaf is het goed bruikbaar in een strobist fotosessie, maar minder in een studio – hoewel dit natuurlijk geen regel is die in beton gegoten is. Ook een landschapsfotograaf of natuurfotograaf die van wat meer sfeervolle, dromerige beelden houdt, kan profijt hebben van dit filter.

Het Haida Mist Black 1/4 filter is verkrijgbaar bij www.omnifoto.nl.


Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties