Review van de Sony A9

Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar de Sony full frame camera’s. Maar in plaats van één uit de bekende A7-serie kreeg ik de nieuwste Sony A9 in handen, het snelheidsmonster dat alle andere camera’s op het gebied van snelheid ver achter zich zou laten. Dit is de review van de Sony A9; een haas in een wereld van schildpadden die Nikon en Canon heet.

Geschatte leestijd: 8 minuten

De Sony A9; een camera voor snelle actiefotografie, zonder het enorme formaat van de concurrentie
De Sony A9; een camera voor snelle actiefotografie, zonder het enorme formaat van de concurrentie

Ik ben heel eerlijk; ik ben geen actiefotografie. Bij sportwedstrijden ben ik niet te vinden en andere dingen waar snelheid een grote rol speelt fotografeer ik maar mondjesmaat. Misschien een keer de hond als deze aan het rennen is, maar daar blijft het vaak wel bij. 

Een review voor Cameraland.nl

In zeker opzicht is de Sony A9 zeker geen camera voor mij. Als landschapsfotograaf zou de Sony A7R II een betere keuze zijn. Echter, het fotograferen met deze nieuwste Sony full frame camera geeft wel een hele goede indruk hoe het is om met dit type camera’s aan de slag te zijn aangezien ze qua uiterlijk zoveel overeenkomen. Bovendien is het mogelijk om met een eenvoudige adapter de bestaande Canon objectieven gewoon te blijven gebruiken. Is dat niet ideaal? Waarschijnlijk wel, want er zijn menig fotografen die mede daarom de overstap wagen.

De Sony A9, samen met de FE16-35mm en de FE100-400mm. Beschikbaar gesteld door Cameraland.nl
De Sony A9, samen met de FE16-35mm en de FE100-400mm. Beschikbaar gesteld door Cameraland.nl

Cameraland.nl stelde de Sony A9 ter beschikking voor een uitgebreide review. Ik heb mijn bevinden beschreven in een verslag over een maand lang fotograferen met deze camera. Ik had er een tweetal objectieven bij gekregen en een adapter zodat de Canon objectieven ook gebruikt konden worden.

Gedurende de maand met de Sony A9 heb ik veel mooie landschapsfoto’s gemaakt, maar geen die ik ook niet met een andere camera had kunnen maken. Sony, Canon, Nikon, Fujifilm… het maakt allemaal niets uit, mits je de juiste objectieven en brandpunten maar gebruikt. Ik denk dat iedereen dit kan bevestigen.

Wat wel uitmaakt is hoe de camera aanvoelt en bediend kan worden. Kortom, hoe ervaart het om met een mirrorless camera van deze afmetingen te fotograferen?

Landschapsfotografie in Oostenrijk met de Sony A9, waarbij de camera veel tijd door brengt op statief.
Landschapsfotografie in Oostenrijk met de Sony A9, waarbij de camera veel tijd door brengt op statief.

Bekijk de volledige review van de Sony A9
op de website van Cameraland.nl

Het formaat van de Sony A9

Voor landschapsfotografie zal het formaat weinig uitmaken, aangezien er vaak gebruik gemaakt wordt van een statief. De camera brengt relatief weinig tijd door in de hand. Het werken met een mirrorless is daarin ook niet zoveel anders aangezien ik ook veel gebruik maak van liveview op mijn Canon EOS 5D mark IV.

Het is wel zo dat ik met een spiegelreflex makkelijk door de zoeker kan kijken voor een compositie zonder de camera aan te zetten, iets wat met een mirrorless camera niet mogelijk is zonder de camera aan te zetten. Maar daar valt mee te werken, zeker met de zeer goede levensduur die de accu van de Sony A9 heeft. Dit is mijn inziens een van de meest belangrijke verbeteringen van de Sony A9 ten opzichte van de oudere A7R II. Een aantal van de landschapsfoto’s zijn in een eerder blog al verschenen.

Een reklame boodschap

De ergonomie

Het gevoel dat de Sony A9 geeft bij het fotograferen uit de hand is door mijzelf minder positief ervaren; ik vind de camera te klein, te minuscuul. De bediening is daardoor niet prettig. Oh jazeker, de camera is door het geringe formaat en gewicht makkelijker mee te nemen. Maar een paar honderd gram maakt niet zoveel uit, lijkt me. Zeker niet aangezien de objectieven niet bepaald lichter zijn dan die van een spiegelreflex camera.

Aan het werk, zowel vanaf statief als uit de hand. De camera is misschien wel klein en licht, maar de objectieven niet. Het vasthouden en bedienen van de camera is minder prettig dan een grotere camera (foto's door Hetwie)
Aan het werk, zowel vanaf statief als uit de hand. De camera is misschien wel klein en licht, maar de objectieven niet. Het vasthouden en bedienen van de camera is minder prettig dan een grotere camera (foto’s door Hetwie)

Actiefotografie met de Sony A9

Natuurlijk heb ik ook de nodige actiefotografie gedaan, dat moet wel met een camera als dit. Met 20 beelden per seconde lijkt het wel alsof je een film aan het opnemen bent, zo snel gaat het. De nieuwste technieken maken enkele bijzondere dingen mogelijk, zoals ook te lezen is in mijn review op de site van Cameraland.nl.

Toch is het gebruik niet zo simpel als bij een loodzware Canon EOS 1Dx, de camera die ik als vergelijk heb gebruikt. Ook is het vasthouden en hanteren van die kleine minuscule camera het “probleem”. De noodzaak voor een hele kleine en lichte camera zie ik ook niet. Tenminste, niet in dit soort fotografie waar toch vaak enorme tele objectieven gebruikt worden of moeten worden. Ergonomie is daarin veel belangrijker dan een kilo’tje meer of minder.

Voor actiefotografie vind ik ergonomie erg belangrijk. De ergonomie is bij de Sony A9 niet optimaal
Voor actiefotografie vind ik ergonomie erg belangrijk. De ergonomie is bij de Sony A9 niet optimaal

Dit is natuurlijk een heel persoonlijke mening waar ongetwijfeld niet iedereen het mee eens zal zijn of eens moet zijn. Het is ook niet dat ik tegen de nieuwste techniek op het gebied van mirrorless camera’s ben. Geenszins. Ik ben van mening dat die ontwikkeling goed is. Maar ik denk ook dat het verder moet gaan dan alleen miniaturisatie. Het moet functioneel zijn.

In het geval van Sony is het een camera die techniek in zich heeft die misschien wel baanbrekend genoemd mag worden, maar ook een camera die qua vormgeving niet ontworpen is voor de soort fotografie waarin die techniek uitgebuit kan worden: snelle actiefotografie.

and... action: 20 beelden per seconde in volledige stilte met een autofocus die als lijm blijft plakken. Dit zijn slechts 3 foto's uit een serie van bijna 100 foto's die slechts in een vijftal seconden zijn gemaakt.
and… action: 20 beelden per seconde in volledige stilte met een autofocus die als lijm blijft plakken. Dit zijn slechts 3 foto’s uit een serie van bijna 100 foto’s die slechts in een vijftal seconden zijn gemaakt.

Een voorzichtige conclusie

Alles bij elkaar opgeteld vind ik de Sony A9 een heel fantastische camera, maar het is zeker geen perfecte camera. Als ik actiefotograaf zou zijn, dan wegen de voordelen voor mij niet op tegen de nadelen. Lees zeker de review op Cameraland.nl, waarin al mijn ervaringen, zowel voor- als nadelen, tegen elkaar afgewogen zijn. Ik ben benieuwd naar jullie mening na het lezen van de review.

Bekijk de volledige review van de Sony A9
op de website van Cameraland.nl

De knopjes en instelwieltjes van de Sony A9 zitten allemaal op de juiste plek, maar wel heel dicht op elkaar vanwege de kleine camerabody
De knopjes en instelwieltjes van de Sony A9 zitten allemaal op de juiste plek, maar wel heel dicht op elkaar vanwege de kleine camerabody
Actie camera's naast elkaar. de Sony A9 is weliswaar kleiner van formaat, de objectieven blijven even groot.
Actie camera’s naast elkaar. de Sony A9 is weliswaar kleiner van formaat, de objectieven blijven even groot.
Een van de vele opnames uit een serie actiefoto's (A9 + FE100-400mm | ISO1600 | f/5,6 | 1/2000sec)
Een van de vele opnames uit een serie actiefoto’s (A9 + FE100-400mm @ 200mm | ISO1600 | f/5,6 | 1/2000sec)
Capture the moment; met 20 beelden per seconde gaat dat zeker lukken (A9 + FE100-400 @ 324mm | ISO800 | f/7,1 | 1/2000sec)
Capture the moment; met 20 beelden per seconde gaat dat zeker lukken (A9 + FE100-400mm @ 324mm | ISO800 | f/7,1 | 1/2000sec)
Een snelle en nauwkeurige autofocus houdt het onderwerp goed scherp ( A9 + FE100-400mm @ 232mm | ISO640 | f/5,6 | 1/2000sec)
Een snelle en nauwkeurige autofocus houdt het onderwerp goed scherp ( A9 + FE100-400mm @ 232mm | ISO640 | f/5,6 | 1/2000sec)

Ben je op zoek naar fotografie apparatuur? Overweeg dan om de aanschaf via mijn site bij Cameraland.nl te doen. Ik krijg daarvoor een kleine commissie waarmee ik mijn website kan bekostigen.
http://www.cameraland.nl

Overweeg je om filters te kopen, kies dan bij voorkeur voor het merk Haida. Je kunt deze filters via deze website verkrijgen in mijn webwinkel. De filters worden geleverd via de importeur Omnifoto.nl
Ga direct naar de webwinkel voor Haida filters

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
S.V. Groeneveld
S.V. Groeneveld
6 jaren geleden

Ik heb de hele review wederom geboeid zitten lezen, erg interessant om te lezen waar een professioneel fotograaf zoal op let. Ook de eerlijke conclusie kan ik erg waarderen. Prachtige foto’s ook weer, en fijn dat je er bij vermeldt welke belichtingsinstellingen gebruikt zijn. Volgens mij hoort de eerste foto onder de kop “Instellen en configureren” er niet bij. De foto zelf is gelijk aan de vorige, en het bijschrijft lijkt te horen bij de volgende. Ik blijf me verbazen over de prijs van deze camera; je moet snelheid wel heel belangrijk vinden om dat ervoor over te hebben. Persoonlijk… Lees verder »