Review van de Sony A9markIII

De global shutter is vrijwel het enige waar het over gaat als de Sony A9 mark III ter sprake komt. Dat is niet voor niets. In mijn review van de Sony A9markIII komt dit natuurlijk ook ter sprake. Maar deze camera is zoveel meer dan alleen dan dat. Hoe is het om met deze camera te fotograferen? Ik heb dit uitgebreid uitgetest en in dit artikel vertel ik er meer over.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Het is niet vreemd dat bij elke review van de Sony A9markIII de global shutter uitgebreid aan bod komt. Het levert natuurlijk geen rolling shutter vertekening op bij het fotograferen bij snelle actie en panning. Het biedt ook voordeel op bij het flitsen, aangezien je geen last hebt van een flits-synchronisatietijd. De camera zelf wordt bijna over het hoofd gezien, en dat is jammer.

Review van de Sony A9markIII
De Sony A9 mark III met de global shutter.

De Sony A9 mark III is niet voor iedereen geschikt

Hoewel de global shutter natuurlijk grote voordelen zijn, biedt het in de praktijk geen verder voordeel. Het is vergeleken met de normale elektronische sluiter niets meer dan een andere techniek voor het uitlezen van de sensor. Doe je niets of heel weinig met flitsfotografie of actiefotografie? Kies op dit moment dan liever voor een meer gangbare camera.

Review van de Sony A9markIII
De Sony A9 mark III is heel geschikt voor actiefotografie. Maak 120 beelden per seconde zonder enig gevaar voor rolling shutter effecten.

Het nadeel van de global shutter is het verminderde dynamische bereik van de sensor en hogere ruisniveau’s. Vergeleken met andere Sony-camera’s blijft de A9 mark III duidelijk achter. Dit is echter ook relatief, want indien je geen noodzaak hebt voor extreme ISO-waarden of een groot dynamisch bereik is dat ook weer niet van belang.

Waar de Sony A9 mark III in uitblinkt

Wanneer de global shutter met alle voordelen en nadelen buiten beschouwing gelaten wordt, blijkt dat deze nieuwe camera een goed ontworpen camera is. Het is de eerste Sony-camera waarvan ik persoonlijk vind dat de ergonomie heel prettig is. Dit is natuurlijk met elk model van de afgelopen jaren beter geworden, maar dit ging mondjesmaat. Nu zijn we op het punt beland dat het bijna perfect aanvoelt.

Review van de Sony A9 mark III
De Sony A9 mark III met de FE 300mm f/2,8 GM OSS. Deze combinatie ligt bijna perfect in de hand.

De handgrip is goed vorm gegeven. De positie en oriëntering van de ontspanknop is verbetert. Het instelwiel eronder is beter bereikbaar. De knoppen hebben een goed drukpunt en hebben een fantastische feedback. Het dubbele instelwiel op de linkerschouder biedt een snelle en directe toegang tot de belangrijkste functies. Het LCD-kantelscherm kantelt niet alleen, het kan daarbij ook nog in alle richtingen bewegen.

Een reklame boodschap

Tijdens de review van de Sony A9markIII liep ik nog steeds tegen twee minpunten op. De eerste is het instelwiel op de achterzijde waarde vier knoppen in verwerkt zijn. Bij het roteren is het te eenvoudig om per ongeluk één van de knoppen in te drukken en daarmee onbedoeld een instelling te wijzigen. De tweede is het menu, nog steeds. Hoewel beter dan het oude is het niet altijd logisch en duidelijk. Bovendien zijn er hier en daar vreemde limieten ingesteld.

De Sony A9markIII
Een impressie van de camera. Sony heeft een goed ontwerp (eindelijk). Helaas is dat scrollwieltje op de achterkant nog steeds ondermaats.

Het gebruik van de camera

Het is simpel: de camera is heel erg prettig in het gebruik. Het vergt wel wat tijd, energie en moeite om alles goed ingesteld te krijgen – er zijn gewoon teveel diepgaande instelmogelijkheden. Misschien kan dat als een derde nadeel gezien worden. Heb je alles naar wens ingesteld, dan is het een plezier om ermee te werken. De camera is snel, nauwkeurig en het veranderen van instellingen is eenvoudig, mede dankzij het dubbele instelwiel.

Veel van de autofocus en tracking is overgenomen van de Sony A7R V. Er wordt gebruik gemaakt van een AI-learning-engine om tracking te optimaliseren. Ik verwacht dat dit voornamelijk gericht is op mensen onder gecontroleerde omstandigheden. In de praktijk wil het wel eens fout gaan en reageert de autofocus en tracking niet altijd zoals het zou moeten. Meer daarover lees je in de uitgebreide review op Cameraland.nl.

Is de Sony A9 mark III geschikt voor jou?

Ik ben ervan overtuigd dat de Sony A9 mark III niet voor iedereen geschikt is. De voordelen van de global shutter zijn voor misschien 70-90% gericht op de actiefotograaf en 10-30% op de fotograaf die wil flitsen met snelle sluitertijden. Wie geen van beiden gebruikt of beoefend, heeft geen direct voordeel van de global shutter.

Flitsfotografie met de Sony A9markIII
Voor studiofotografie heb je weinig aan flitsen met extreem snelle sluitertijden. Voor op locatie flitsen met vol zonlicht kan het wel nut hebben.

Begrijp me niet verkeerd, ik juich deze nieuwe techniek en het implementeren door Sony toe. Het is fantastisch dat dit nu mogelijk is. Maar het is slechts het begin en het kost tijd om het nadeel van de verminderde ISO-prestatie en dynamisch bereik op te lossen. Ik voorspel dat binnen enkele jaren camera’s met deze global shutter niet alleen beter worden, maar ook betaalbaarder.

Ben je echter een sportfotograaf of maak je foto’s met snelle actie? Dan kan het een interessante camera zijn, zeker wanneer je vaak last hebt van rolling shutter effecten. Ik beweer niet dat je de camera niet moet kopen, ik raad je alleen aan om het goed te overwegen.

De hele review lees je op de website van Cameraland.nl

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties