Review van het Haida M10 filtersysteem

Haida M10 fillterhouder

Tijdens de fotoreis Winter op Lofoten heb ik niet alleen met een Fujifilm GFX100 gefotografeerd, maar ook met het nieuwe Haida M10 filtersysteem, samen met de filters uit de Haida Red Diamond reeks. Het is niet de eerste keer dat ik filters van dit merk heb gebruikt, maar zoals uit deze review van het Haida M10 filtersysteem zal blijken, beloofd dit systeem veel goeds.

Geschatte leestijd: 13 minuten

Het was eind 2015 toen ik voor het eerst in aanraking kwam met het filtermerk Haida. Ik kreeg toen de beschikking over de Haida 100 series, met houder en een selectie Pro II systeem filters.

Het Haida 100 systeem, de voorganger van de Haida M10
Haida 100 system en de Pro II filters uit 2015

Dit systeem ben ik uitgebreid gaan gebruiken, naast de Lee filters die ik toen al bijna vijf jaar lang gebruikte. Hoewel het geen slecht systeem was, zaten er wel een aantal nadelen aan. Uiteindelijk heb ik deze filters terzijde gelegd, en ben ik overgestapt op het merk Kase, waarover ik eerder al een artikel over heb geschreven.

De Haida M10, een waardige opvolger van de 100 series

Het nieuwe Haida M10 filtersysteem
De Haida M10 houder met het Red DIamond 0,9 medium GND filter

Vier jaar na mijn eerste ervaring met de filters van Haida ben ik opnieuw benaderd. Deze keer kreeg ik de kans om een review van het Haida M10 filtersysteem te doen. In eerste instantie was ik terughoudend aangezien ik met grote tevredenheid het Kase systeem omarmd had.

Na enig product onderzoek op internet was ik heel nieuwsgierig geworden, en besloot ik in te gaan op het aanbod. Via de Nederlandse distributeur http://www.omnifoto.nl kreeg ik de beschikking over een mooie set filters die ik geschikt vond voor het gebruik tijdens mijn fotoreis Winter op Lofoten.

Het Haida filtersysteem met deze filters tijdens Winter op Lofoten
De Red Diamond filters van Haida op een rij. Een ND1000, ND64, ND16, en 0,9 medium GND, en een ND8, CPL/ND64 en CPL drop-in filter. Perfect voor Lofoten

De Haida M10 filterhouder

De nieuwe M10 filterhouder van Haida verschilt dag en nacht ten opzichte van het oude systeem. Het gaat dan ook veel verder dan een opvolger; het is een volledig nieuw ontworpen systeem dat niet alleen voor 100x100mm en 100x150mm systeemfilters geschikt is, maar ook drop-in filters accepteert.

De M10 houder wordt zoals elk ander filtersysteem op een adapter ring geklemd. Een geveerde rode hendel zorgt voor een veilige bevestiging. De houder zit echter niet gefixeerd, in die zin dat de houder altijd vrij op de adapterring kan roteren. Gevaar dat de houder onbedoeld los komt is er echter niet.

Review van het Haida M10 filtersysteem - de houder op de adapterring
Een rode geveerde klem zorgt voor en goede bevestiging van de houder. De houder kan wel blijven roteren op de adapterring.

Aan de bovenzijde van de filterhouder kunnen drop-in filters geplaatst worden. De M10 houder wordt geleverd met een circulair polarisatiefilter dat, wanneer geplaatst, geroteerd kan worden door middel van een klein wieltje boven op het drop-in filter. Filters in de houder hoeven daarvoor niet verwijderd te worden.

Het Haida M10 drop-in filter wordt geplaatst. In dit geval is dit het CPL filter.
Het Haida M10 drop-in filter wordt geplaatst. In dit geval is dit het CPL filter.

Voor de fotograaf die een donker grijsfilter in de houder zelf wil plaatsen, zal het foam op het filter moeten verwijderen indien dit aanwezig is. Aan de binnenzijde van de houder is namelijk reeds een smalle rand foam aangebracht die ervoor zorgt dat er geen lichtlekkage ontstaat. De Haida grijsfilters van de Red Diamond serie worden wel met foam geleverd, maar dit zit niet op het filter bevestigd.

De foam rand in de M10 filterhouder van Haida
De smalle rand foam laag van de Haida M10 houder

De Haida M10 filterhouder wordt geleverd in een ruim bemeten, maar stevig filter tasje met ruimte voor de “light-barrier” en het CPL filter. Een karabijn geeft de mogelijkheid om het tasje aan je fototas te hangen.

De Red Diamond filters

Behalve de nieuwe M10 houder heeft Haida de Red Diamond filters. Deze filterlijn is van speciaal gehard glas dat beschermd tegen krassen, tegen een stootje kan, en zelfs een val moet kunnen overleven. De coating zorgt dat water, olie en vingerafdrukken makkelijk verwijderd kunnen worden.

De afwerking van het Red Diamond filter van Haida
Afwerking van het Haida Red Diamond grijsfilter

De filters voelen bijzonder stevig aan, met afgeronde hoeken. Omdat ze van glas zijn, hebben ze een prettig gewicht. Dit geeft een heerlijk gevoel van zekerheid. De grijsfilters hebben de duidelijk herkenbare coating die moeten zorgen voor een neutraal resultaat zonder enige kleurzweem.

Elk filter wordt geleverd in een metalen doosje dat het filter perfect tegen de elementen beschermd. Bij de zware grijsfilters wordt een foam ring meegeleverd, die desgewenst op het filter geplakt kan worden. Dit is echter niet nodig wanneer de filters in de M10 houder gebruikt worden.

Review van het Haida M10 filtersysteem - de red Diamond filters
De Haida Red Diamond filters in de metalen doosjes.

De drop-in filters

Bij de M10 houders wordt een circulair polarisatiefilter (CPL) geleverd dat als drop-in filter geplaatst kan worden. Behalve een CPL filter zijn er ook grijsfilters als drop-in filters te verkrijgen, of grijsfilters die gecombineerd zijn met polarisatie.

Het CPL filter in de M10 houder van Haida
Het CPL drop-in filter wordt perfect op de plek gehouden met de nokjes.

De drop-in filters passen in een uitsparing in de M10 filterhouder en worden perfect op de plaats gehouden met twee nokjes. Het plaatsen van deze filters is heel eenvoudig; je laat ze gewoon in de uitsparing vallen, eventueel door ze zachtjes aan te drukken.

Een reklame boodschap

Een wieltje bovenop het filter geeft de mogelijkheid om dit filter te roteren zonder dat de houder zelf geroteerd hoeft te worden. Dit is natuurlijk voor CPL filter in de juiste hoek te plaatsen.

Het drop-in filter kan gewoon vervangen worden zonder een ander filter te verwijderen.
Wanneer een filter geplaatst is, kan een drop-in filter nog steeds eenvoudig vervangen of verwijderd worden. Of je roteert het CPL filter in de gewenste hoek

Behalve een polarisatie filter heeft Haida een selectie drop-in filters ter beschikking, waaronder de donkere grijsfilters en een nachtfilter. Maar ook grijsfilters die gecombineerd zijn met een polarisatie zijn beschikbaar. Het voordeel van dit drop-in filter is, dat er helemaal geen gevaar is voor lichtlekkage. Dit is natuurlijk ideaal voor het gebruik van de donkere 6, 10 en 15 stops filters. Mocht je geen drop-in filter willen gebruiken, dan kun je de meegeleverde “light-barrier” plaatsen.

Lees ook de
Review van het Haida Clear Night nachtfilter

Review van het Haida M10 filtersysteem: in de praktijk tijdens Winter op Lofoten

Review van het Haida M10 filtersysteem
De Haida M10 houder op de Fuijifilm GFX100 tijden de Winter op Lofoten fotoreis

Hoe presteert het Haida M10 filter systeem in de praktijk? Tijdens de week Winter op Lofoten heb ik de filters gebruikt wanneer het nodig was, of mogelijk was. De weersomstandigheden waren niet altijd even gunstig voor het gebruik van filters, het was soms zelfs onmogelijk om zelfs te fotograferen.

Plaatsen van de houder

Het plaatsen van de houder bleek kinderlijk eenvoudig en snel te zijn. Met handschoenen aan kon de houder zonder problemen aan de adapter ring gehaakt worden, of verwijderd. Er is maar één hand voor nodig. De geveerde hendel houdt de filterhouder perfect op zijn plek, terwijl het geen probleem is om de hoek van de houder, en dus het filter, te veranderen.

de Haida M10 filterhouder is makkelijk te plaatsen
Door de houder aan de hendel vast te pakken, en aan de adapterring te haken, valt de M10 houder bijna vanzelf op zijn plek.

Plaatsen van filters

De 100x100mm en 100x150mm filters schuiven goed in de houder. Het eerste slot is in principe bestemd voor grijsfilters, want daar zit de foam ring die lichtlekkage moet voorkomen.

De filters zitten niet te los, en er is geen risico dat ze eruit schuiven en vallen. Maar ze zitten ook niet te strak, waardoor het verwijderen van de filters geen probleem is.

het fotograferen met het Hiada M10 filtersysteem, met een CPL gecombineerd met een grijsfilter, en een grijsverloopfilter
Het fotograferen van een stroompje naar zee op Lofoten, met een CPL/grijsfilter en een GND filter

De drop-in filters zijn ook makkelijk in het gebruik. Ze moeten soms met een lichte druk in de uitsparing geplaatst worden, maar ze zitten met behulp van de nokjes onwrikbaar vast. Het kleine wieltje bovenop het CPL filter maakt het mogelijk om het filter te roteren.

Om het CPL filter goed te roteren, was het nodig om de handschoenen uit te doen, zodat er voldoende grip was. Het is dan ook opletten dat je met een vinger niet tegen een filter komt. Dat is natuurlijk geen ramp, maar het is iets wat je liever niet doet.

De prestaties van het Haida M10 systeem en de Red Diamond filters

Ik was aangenaam verrast door het gebruiksgemak van het systeem. De filterhouder is bijzonder makkelijk geplaatst en flexibel in het gebruik. Ook met handschoenen bleek het geen probleem te zijn om het systeem te plaatsen of gebruiken. De houder is netjes afgewerkt en past perfect op de adapter ringen.

Review van het Haida M10 filtersysteem tijdens winter op lofoten
Een lange sluitertijd met een combinatie van een 6 en 10 stops grijsfilter laat absoluut geen kleurzweem zien. (Fujifilm GFX100 + GF63mm | ISO100 | f/11 | 480s | Haida CPL/ND64 + ND1000)

De Red Diamond filters presteren heel erg goed en ik heb geen enkele kleurzweem kunnen ontdekken. Met name de zware grijsfilters geven een bijzonder goed en neutraal beeld zonder een zichtbare achteruitgang in kwaliteit.

Ik heb ook meerdere grijsfilters tegelijkertijd geplaatst, wat geen enkel probleem oplevert wat kleur betreft. Er was ook geen lichtlekkage bij het stacken van grijsfilters, zelfs niet bij acht minuten belichtingstijd.

Alles op een rij

Ik ben heel erg blij dat ik het aanbod van Haida om deze filters te gebruiken heb geaccepteerd. Het was een plezier om met deze filters te werken. Ook de houder, hoewel groter dan ik gewend ben, blijkt het meest prettige dat ik tot op heden heb gebruikt. Met één hand plaats je de houder, en verwijder je deze weer. Zelfs met handschoenen en barre weersomstandigheden was het gebruik van dit systeem geen enkel probleem.

Er zijn handige plastic lensdoppen beschikbaar die op de adapter ringen geplaatst kunnen worden. Zodoende is het niet nodig om de ringen elke keer weer te verwijderen. Ik kan deze doppen zeker aanraden.

winter op lofoten
Fotograferen op Lofoten met een Fujifilm GFX100 en de Haida M10 filters. De omstandigheden waren niet altijd even geschikt voor het gebruik van filters (foto’s door Annette)

Net als alle filter systemen die ik tot op heden gebruikt en gezien heb, is ook het Haida systeem niet perfect. Er zijn kleine dingen die ik graag anders gezien had. Denk aan het vrij roteren van de houder op de adapter ring, en het kleine wieltje voor het roteren van het CPL filter. Maar dit zijn kleine dingen die het plezier van werken met dit systeem niet in de weg ligt.

Positieve punten

 • M10 filterhouder wordt makkelijk en snel geplaatst
 • M10 filterhouder blijf stevig op de plaats zitten
 • Mooie afwerking van de houder
 • Drop-in filters met een perfect afscherming tegen lichtlekkage
 • Filters zijn van opvallend hoogwaardige kwaliteit
 • Filters zijn beschermt tegen krassen en vallen (volgens leverancier)
 • Drop-in filters kunnen geplaatst worden zonder de andere filters te verwijderen
 • Drop-in filters ook verkrijgbaar in combinatie van CPL en ND filter
 • CPL filter kan geroteerd worden zonder andere filters te verwijderen
 • Geen enkele kleurzweem bij ND1000 en ND64 filters, ook niet gestacked

Minder positieve punten

 • M10 filterhouder moet ook geplaatst worden wanneer alleen het CPL filter gebruikt wordt
 • Notatie van type drop-in filter is moeilijk te lezen
 • Nokjes van het drop-in filter van plastic (duurzaamheid?)
 • Rotatiewiel CPL filter is klein
 • Rotatiewiel CPL kan moeilijker te roteren zijn bij een GND filter in plaats
 • M10 filterhouder kan niet vastgezet worden; deze is altijd vrij te roteren
Het CPL filter roteren kan wat moeilijker worden als een 100x150mm filter geplaatst is

Tot slot

Ik ben heel erg tevreden over het Haida M10 filtersysteem, en de Red Diamond filters. Ik kan ze iedereen adviseren. Het systeem heeft in 2021 een upgrade gekregen. Dit is het Haida M10 II (2e generatie) systeem. Van deze nieuwe tweede generatie heb ik ook een review gemaakt.Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

7 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ellen
Ellen
3 jaren geleden

Nando, zou je switchen naar Haida of blijf je toch liever bij Kase?

Ellen
Ellen
Antwoord aan  Nando Harmsen
3 jaren geleden

Bedankt Nando en de beste wensen. 😉
Nog een vraag, NDG filter: soft, medium of hard? En 0.6 of 0.9? 😉
Voor 20mm in eerste instantie, niet voor tele. Ik twijfel tussen medium of hard en ik neig naar 0.9 om mee te beginnen.
Gr. Ellen

trackback
3 jaren geleden

[…] Haida M10 filterhouder met CPL en 0,9GND medium […]

trackback
3 jaren geleden

[…] Ik maak gebruik van het Haida M10 filtersysteem, met de Red Diamond filters. Lees meer over deze fantastische filters in mijn review:https://www.nandoonline.com/review-van-het-haida-m10-filtersysteem/ […]

trackback
3 jaren geleden

[…] Haida M10 filtersysteem […]

trackback
4 jaren geleden

[…] Lees over mijn ervaring met het Haida M10 filtersysteem en de Red Diamond filtersReview van het Haida M10 filtersysteem […]