Sandwich opnamen tijdens Welle:Erdball in Dynamo

Ik heb wat geëxperimenteerd met het samenvoegen van foto’s. Dit werd vroeger sandwich opnamen genoemd en was eenvoudig met dia’s door twee dia’s in één diaraampje te plaatsen. Digitaal kan het ook. In dit artikel vertel ik over sandwich opnamen tijdens Welle:Erdball in Dynamo.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Op donderdag 10 april 2014 speelde de Duitse band Welle:Erdball in Dynamo, Eindhoven. De band zou eigenlijk eind vorig jaar optreden maar dit was verzet. Welle:Erdball heb ik eerder al in Dynamo gefotografeerd. Het is een kleurrijke show waarbij de dames Plastique en Frl. Venus voor enige afleiding zorgen. Immers, de zanger Honey en toetsenist Alf staan er niet om bekend dat ze een flitsende podium presentatie hebben.

De dames zorgen niet alleen voor het visuele aspect, maar nemen ook een deel van de zang voor hun rekening. Plastique maakt echter geen deel meer uit van Welle:Erdball. Ze heeft plaats gemaakt voor Lady Lila die door zanger Honey wordt geïntroduceerd. Ze speelt voor het eerst in Nederland, zo vertelt hij. Maar of dit de waarheid is valt te betwisten.

Lady Lila van Welle:Erdball
Lady Lila van Welle:Erdball
Honey van Welle:Erdball
Zanger Honey van Welle:Erdball

Een review op Reflections of Darkness

Over de show valt veel te vertellen, waarvan het meeste te lezen is op de website van Reflections of Darkness. Eén ding is zeker: het optreden overtuigde niet. Het was een herhaling van eerdere optredens die ik gezien (en gefotografeerd) heb, met dezelfde elementen, dezelfde show en dezelfde trucjes.

Sterker nog, in plaats van enigszins synchroon te dansen zoals de vorige keer, gingen de twee dames nu elk vrijwel hun eigen gang. Maar het blijft er natuurlijk aantrekkelijk uitzien, met de kleding en het licht, dat heel goed was. Voor de fotografen onder ons: ISO 800 en zelfs ISO 400 was mogelijk.

Sandwich opnamen tijdens Welle:Erdball in Dynamo
Vlaggen, papieren vliegtuigjes en ballonnen bij Welle:Erdball

Met alle kleurrijke elementen op het podium bedacht ik me dat het een perfecte gelegenheid was om eens iets nieuws uit te proberen. De projecties op de schermen aan weerszijden van het podium brachten een leuke mogelijkheid mee: dubbelopnamen.

Een reklame boodschap

Sandwich opnamen maken

Dubbelopnamen is een optie die in mijn EOS 5Dmk3 ingebouwd zit. Twee (of meer) opnamen die over elkaar gelegd worden, door de camera zelf. Die twee opnamen vormen een eigen RAW bestand. Na de verplichte opnamen van de bandleden (na verloop van tijd gaan alle foto’s van zanger Honey en toetsenist Alf op elkaar lijken) ben ik gaan spelen met deze optie.

Sandwich opnamen tijdens Welle:Erdball in Dynamo
Sandwich opname van Welle:Erdball

In-camera meervoudige belichtingen

De band leent zich uitstekend voor deze techniek. De beelden die op de schermen geprojecteerd worden passen perfect als ‘voorgrond’ in deze dubbele opnamen. Maar het is opletten want het is niet simpelweg twee opnamen maken. De compositie van beiden moet op elkaar afgestemd worden om te voorkomen dat belangrijke delen teveel overlappen. Met name de gezichten moeten vrij blijven. Het is moeilijk, want het is noodzakelijk om na de eerste opname goed te onthouden hoe de foto in elkaar zit.

Sandwich opnamen tijdens Welle:Erdball in Dynamo
Twee opvolgende RAW opnamen die door de camera gecombineerd worden tot één enkel RAW bestand
Sandwich opnamen tijdens Welle:Erdball in Dynamo
De meest opvallende en succesvolle sandwich opname van de avond: Frl. Venus en een geprojecteerd patroon op het scherm

Ik hoor de kritiek al: dit kan toch ook achteraf in een fotobewerkingsprogramma. En ja, dat is inderdaad helemaal waar. Het enige verschil is de uitdaging om dit in-camera te doen. Bovendien is het een methode die geaccepteerd wordt als ‘geen fotobewerking.’

Tot slot

En de rest van de show? Na een korte pauze werd de keuze van het publiek gespeeld: een willekeurige trekking van papiertjes uit een bak waarop het publiek hun voorkeuren aangekruist hadden. Het is een leuke manier van spelen, maar het was wel jammer dat Welle:Erdball niet van enthousiasme overstroomde. Helaas.

Sandwich opnamen tijdens Welle:Erdball in Dynamo
Bijna alle leden in beeld: Alf met daarachter Honey en Frl. Venus op het scherm.
Lady Lila op haar best

De complete set foto’s van Welle:Erdball is te vinden op mijn website:
https://www.flickr.com/photos/nandoonline/albums/72157643948493263

De review van het concert is te vinden op Reflections of Darkness:
http://reflectionsofdarkness.com/…/14365-live-review-welle-erdball-eindhoven-2014

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan Huijbers
Jan Huijbers
10 jaren geleden

Over de optredens kan ik niet veel zeggen . . . maar het fotografisch aspect is weer prima verzorgd. Prachtige opnamen heb je weer weten te maken.
ook de gehele omschrijving is erg interessant en heeft een duidelijke meerwaarde.

Gr. Jan