Scènes uit de Groote Peel

Na het maken van het ‘Einde der tijden’  foto uit mijn vorige bericht, herinnerde ik me een foto die ik in januari 2011 gemaakt heb, maar waarmee ik verder weinig meer mee gedaan had. Die foto heb ik vandaag weer in mijn archief gevonden en verder bewerkt tot het volgende eindresultaat.

Die dag herinner ik me als een grijze, saaie, oninteressante dag voor te fotograferen. Met de foto’s die destijds gemaakt zijn heb ik niets kunnen beginnen. Ten minste, niet individueel. In januari 2011 was dat al snel duidelijk. In een verveeld moment ben ik begonnen met het samenvoegen van twee van de foto’s die ik gemaakt had tot een enkele foto: een landschap met een saaie oninteressante lucht en een foto van de lucht zelf met een vage zon die tussen de bewolking door schemerde.

 

Beide bovenstaande foto’s zijn onbewerkt uit de originele RAW bestanden gehaald. Er zijn geen verdere aanpassingen gemaakt en beide foto’s zijn ook op dezelfde dag en dezelfde plek gemaakt. Hoewel het bijna twee jaar geleden is geweest, kan ik me nu goed  voorstellen dat ik graag beide beelden in één foto gemaakt had willen hebben. Maar een beetje spelen in Photoshop maakt mogelijk wat ter plekken niet is gelukt.


Voor wie nu bang is dat al mijn foto’s op deze manier bewerkt zijn kan ik het volgende zeggen: bij samengestelde foto’s zoals deze zal ik altijd melden dat het een gemanipuleerde foto is. Daarover zal ik altijd eerlijk zijn.


 

Samenvoegen van deze twee foto’s kan op verschillende manieren. Ik ben aan de slag gegaan met de optie ‘darken blending’ waardoor het in een handomdraai redelijk samenkwam. Het feit dat beide foto’s wat kleur betreft al goed bij elkaar passen helpt hierbij.

Een reklame boodschap

Door vervolgens delen te maskeren en diverse aanpassingslagen over twee de samengevoegde foto’s te plaatsen is al snel een aardig resultaat behaald. Sommige delen heb ik vervaagd (blur layer) en uiteindelijk een texture toegevoegd om de foto wat extra mee te geven. De afbeelding van het lagenpakket is om een idee te geven hoe ik tot het (eind)resultaat ben gekomen.

En vervolgens heb ik de foto bijna twee jaar links laten liggen.

In het afgelopen jaar heb ik onder andere op Facebook veel gemanipuleerde foto’s voorbij zien komen. Sommigen zijn overduidelijk gemanipuleerd, anderen zo subtiel dat alleen een (goed) fotograaf het kan zien. De datum 21 december 2012 bracht bij mij het idee om een bestaande foto met enkele andere echte foto’s samen te voegen. Die andere echte foto’s heb ik van internet gehaald, maar het is natuurlijk het mooiste om dit met eigen foto’s te doen.

Vandaag heb ik die oude foto uit 2011 weer tevoorschijn behaald. Toen ik naar de bewerking keek bedacht ik me dat het mooi zou zijn om een aantal vogels in de lucht te hebben. Daarvoor ben ik eerst op internet gaan zoeken maar uiteindelijk heb ik mijn archief opengetrokken om daar een geschikte foto te vinden. Het is de onderstaande foto geworden, van een vlucht ganzen in de Groote Peel – want het leek me niets meer dan gepast om ‘in het gebied te blijven’

Het deel van de vogels die ik nodig had heb ik gekopiëerd (het deel dat in de foto gemarkeerd is). Met ‘darken blending’ is het eenvoudig om de silhouetten van deze ganzen in de foto op te laten gaan.

Tot slot heb ik de contrasten nog wat bijgeschaafd en de foto een kleurzweem meegegeven. Het eindresultaat is de foto waarmee ik dit bericht ben begonnen. Een gemanipuleerde opname die in de Groote Peel is gemaakt en die mijn inziens de sfeer van het gebied perfect weergeeft.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wi||em.
Wi||em.
11 jaren geleden

Less is more maar in dit geval pakt more ook erg mooi uit. Mooie foto van gemaakt en jij bent er altijd eerlijk in als het een samenstelling is, veel anderen zijn dat niet.

Jan Huijbers
Jan Huijbers
11 jaren geleden

Prachtig gedaan en uitgelegd !
Ook al is de uiteindelijke foto door deze samenvoegingen wat druk geworden, hierdoor geef je wel goed weer hoe je de Groote Peel kunt beleven.
Goed dat je nog even in je archief bent gedoken.

Jan