Schwarzblut @ Burgerweeshuis

De band Schwarzblut behoort al jaren tot een van mijn favorieten. Als ik de gelegenheid krijg om ze te gaan zien neem ik die kans graag waar. Het afgelopen half jaar is de band druk bezig geweest met het voltooien van hun derde studio album die de titel ‘Gebeyn aller Verdammten’ heeft meegekregen. Schwarzblut speelde onlangs een drietal shows waarvan twee als support van Clan of Xymox. Zaterdag 10 mei speelden ze echter de hoofdrol in het Burgerweeshuis van Deventer. Een thuiswedstrijd voor Schwarzblut, net als de vorige album release party die exact 2 jaar en één dag geleden plaats vond. En net als in 2012 was ik nu ook weer van de partij.

Schwarzblut @ Burgerweeshuis (5D329872)
Zeon van Schwarszblut in actie

Het voorprogramma voor Schwarzblut is Heliophile. De luchtige synthpop muziek is een aangename opwarmer voor de avond. Het is het eerste optreden voor Gijs van Ouwerkerk en zijn band. Dit is misschien alleen te merken door de statische podiumpresentatie, uitgezonderd door die van Ouwerkerk zelf. Hoewel hij aangeeft dat de spanning er zeker is, laat hij dit niet merken.

          

 

De foto’s van Heliophile zijn allemaal op de concertfotowebsite te vinden:
http://concerten.nandoonline.com/index.php?linkset=review&id=457

 

Schwarzblut is heel anders. De muziek is heel wat zwaarder, bombastischer. Het hele concept rondom het nieuwe werk ‘Gebeyn aller Verdammten’  is tot in de puntjes verzorgd. Niet alleen de muziek, maar ook de aankleding van de bandleden en het artwork voor het album. Geen verzamelde groep muzikanten, maar een band die als één geheel op het podium staat. Het spelen voor een publiek bij het thuisfront is anders. Misschien persoonlijker, intiemer, maar zeer zeker vertrouwd. Het Burgerweershuis is, hoewel gezellig en sfeervol, te klein. Niet zozeer voor de band, het publiek of de muziek, maar voor de uitstraling die Schwarzblut heeft. Wanneer Zeon met uitgestrekte armen het plafond kan raken, en even het gevaar ontstaat dat bij het springen het hoofd gestoten wordt, kan zeker gezegd worden dat er veel meer (hoofd)ruimte mag zijn. Het levert ook minder mooie foto’s op doordat de achtergrond veel duidelijker aanwezig is dan bij een hoog plafond.

Dit lage plafond leverde dus vanuit fotografisch standpunt enige frustraties op. Maar wat meer frustratie oplevert is de verlichting in de vorm van een (heel felle) spot recht voor de voeten van Zeon. Lelijke schaduwen van handen, microfoon en zelfs van zijn eigen gezichtscontouren maken het fotograferen er niet makkelijker op. Natuurlijk is dat de uitdaging voor de concertfotograaf, dus het was zoeken naar een work around. Maar uiteindelijk is het belangrijkste van de avond het optreden en de muziek. En daar was weinig op aan te merken. Misschien alleen dat het te snel eindigde.

      

Een reklame boodschap

Het was fijn om de band na een half jaar weer te zien optreden. Ik kijk verlangend uit naar een volgende kans om Schwarzblut te zien. Die zal ongetwijfeld wel komen. Ondertussen kunnen we genieten van de foto’s die ik gemaakt heb, en die te vinden zijn op mijn website:

http://concerten.nandoonline.com/index.php?linkset=review&id=458

Een uitgebreidere review van de avond en de optredens is te lezen op de site Reflections of Darkness:
http://www.reflectionsofdarkness.com/…/14562-live-review-schwarzblut-deventer-2014

       

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties