Slecht weer bestaat niet

slecht weer bestaat niet

Voor landschapsfotografie willen we meestal de ideale omstandigheden hebben. Een prachtige wolkenlucht met zonlicht zodat het landschap in fantastische kleuren wordt ondergedompeld. Zijn de weersvoorspellingen minder goed, of zelfs slecht, dan is er al snel de neiging om niet te gaan fotograferen. Maar slecht weer bestaat niet. Sterker nog, met zogenaamd slecht weer kun je vaak de mooiste foto’s maken.

Geschatte leestijd: 9 minuten

Mooi weer is natuurlijk erg fijn. Maar wat versta je onder mooi weer? Voor de landschapsfotograaf is dit bijvoorbeeld iets anders dan voor een zonaanbidder. Let daarom alleen op de voorspellingen om goed voorbereid op pad te gaan. Slecht weer bestaat niet voor de fotograaf, en dan speciaal de landschapsfotograaf.

Slecht weer bestaat niet
Storm en sneeuwbuien op Uttakleiv. Het zijn prachtige winterse omstandigheden.

Slecht weer op Lofoten

Ik kijk voor dit artikel speciaal terug naar de ervaringen op Lofoten 2022, een reis die ik in samenwerking met Fotografie-reizen.nl heb gedaan. Met een aantal groepen enthousiaste fotografen zijn we op de fantastische fotogenieke plekken van de Noorse eilanden op 68° noorderbreedte geweest. In de winter, in de sneeuw, in situaties die we normaal al snel als slecht weer zouden bestempelen.

Kijk ook naar mijn andere artikelen over de reis naar Lofoten 2022
Lofoten in de winter van 2022
De video van Lofoten 2022

Slecht weer bestaat niet
Woeste zee, donkere wolken, een beetje zon, een beetje regenboog, en te harde wind om met het statief aan de slag te gaan.

We hadden op Lofoten heel wisselende weersomstandigheden. Het varieerde van een heldere hemel tot zware sneeuwbuien en zelfs regen. In sommige gevallen was het zelfs zo erg, dat het fotograferen lastig werd. Maar dat was een uitzondering. In de meeste gevallen was het met een klein beetje aanpassen perfect om te fotograferen.

Slecht weer bestaat niet
Zonsopkomst vanaf het strand van Storsandnes, vlak voor een heftige sneeuwbui het zicht tot nul reduceerde. Ondanks de sneeuw zijn we vervolgens naar Reine/Hamnøy gereden.

Ga goed voorbereid op pad

Het kan op Lofoten heel vreemd gaan met de weersomstandigheden. Natuurlijk kan het de hele dag regenen of sneeuwen. Stormen kunnen meerdere dagen over de eilanden razen. Maar tegelijkertijd kan het weer in het ene fjord tekeer gaan, terwijl het fjord verderop juist heel mooi wordt. En dat juist vanwege die omstandigheden kun je met een gerust hart zeggen: slecht weer bestaat niet.

Een reklame boodschap
Slecht weer bestaat niet
Het zonnetje breekt door terwijl de sneeuw nog valt. Het licht hier op Sakrisøy, tussen Reine en Hamnøy in, wordt magisch en verandert met de minuut. Het is een utopie voor de landschapsfotograaf.

Ga goed voorbereid op pad. Dat is belangrijk. De juiste kleding, de juiste voorzorgsmaatregelen voor je apparatuur, en je kunt aan de slag. Hou er ook rekening mee dat er momenten zijn dat je misschien geen statief kunt gebruiken wegens harde wind. Dat betekent waarschijnlijk dat je niet die gewenste lange sluitertijd kunt gebruiken, maar je krijgt er een heel ander soort foto voor terug. Met andere woorden, speel in op de situaties.

Slecht weer bestaat niet
Vlak na de sneeuwbui breekt het zonnetje door en zet de beroemde rorbuer van Hamnøy in prachtig licht. Je ziet de sneeuw vanaf de berg Olstinden waaien, daar zijn de omstandigheden nog erg bar.

Een dagje afwisselend weer bij Reine/Hamnøy

Het meest bijzondere moment tijdens de twee weken Lofoten was misschien wel de dag in het Reine/Hamnøy gebied. Daar wisselden zich sneeuwbuien af met magisch licht. Soms betekende dat even wachten met fotograferen, en de bui uitzitten in de bus. Maar als de bui dan voorbij was werd het elke keer opnieuw fantastisch.

Kijk naar de onderstaande serie beelden, en zie hoe prachtig de omstandigheden waren. Zo zie je, slecht weer bestaat niet. Het is altijd fotogeniek weer.

Het is goed om te beseffen dat alle foto’s die ik hier van Reine, Hamnøy en Sakrisøy heb laten zien, allemaal op dezelfde dag zijn gemaakt. De beelden vanaf Reine zijn zelfs allemaal binnen een tijdsbestek van een uur gemaakt. Het geeft een prachtig beeld van de afwisselende omstandigheden die we kregen. Het was een dag dat je kon blijven fotograferen.

Laat je niet weerhouden door voorspellingen

Het kan even lastig zijn om er ook daadwerkelijk op uit te gaan als de voorspellingen niet zo gunstig lijken. En wie weet, misschien tref je inderdaad een situatie waarin het minder interessant is om te fotograferen. Maar als je niet gaat, dan mis je de momenten als het echt fantastische wordt.

Slecht weer bestaat niet
De sneeuwbui verdwijnt achter de bergen terwijl het zonnetje schijnt. Dit had je allemaal gemist wanneer je toch maar thuis gebleven was omdat het weer zo slecht zou worden.

De regel slecht weer bestaat niet geldt niet alleen voor Lofoten, natuurlijk. Dit is ook voor andere landen, en zelfs Nederland. Regent het? Ga dan toch op pad, zeker als de buien in vlagen overtrekken. Komt de zon door, dan kun je fantastische lichtomstandigheden treffen.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Vercauteren Freddy
Vercauteren Freddy
2 jaren geleden

Hallo Nando eens te meer prachtige opnamen van op de Lofoten. Minder mooi weer kan ook indrukwekkende foto’s geven.Ik stel vast dat fotograferen in de winter een echte uitdaging is. Ik heb er al meerdere keren geweest in de zomer, het is een plek waar ik altijd met plezier aan terugdenk. Ik hoop er nog eens naar terug te keren.
Mvg Freddy