Het begon met een poging om water en licht te combineren. Het eindigde met het fotograferen van ontbrandende lucifers. Een eenvoudig onderwerp dat ideaal is om een avond mee te vullen. En het leuke is, meer dan het licht van een enkele vlam is er niet voor nodig. Dit blog bericht gaat over spelen met vuur. Letterlijk.
Het was een idee van Hetwie om de verveling op een zaterdagavond te verjagen. Het spelen met een eenvoudig onderwerp kan uitmonden in een uitdaging met resultaten die erg mooi uitvallen. In dit geval was het met niets meer dan een lucifer
De eerste gedachte was: het moet donker zijn om die vlammen zo mooi mogelijk te laten uitkomen. Maar als ik kijk naar de instellingen die gebruikt zijn, is het zelfs mogelijk om dit tijdens daglicht te fotograferen. Met de camera op ISO200 en diafragma f/4 levert die ene vlam een sluitertijd op van 1/160 seconde. Maar wat als ik nog dichterbij kom?
Macrofotografie van een vlam
Ik heb gebruik gemaakt van een Canon EF100mm f/2,8 macro objectief met een 25mm tussenring om mooi dichtbij te komen. Met de camera op ISO1600 kan ik met niets meer dan het licht van de vlam zelf de sluitertijd opschroeven naar 1/1000 seconde.
Als achtergrond heb ik een zwart karton gebruikt om te voorkomen dat het licht van de vlam tegen de muur weerkaatst. Hiermee ben ik aan de slag gegaan om het ontbranden van de lucifer in beeld te brengen.
En wat bleek? De belichtingstijd was te lang. Ik had de keuze om de ISO waarde omlaag te zetten, of de sluitertijd te verkorten. Natuurlijk heb ik direct voor de laatste optie gekozen, wetende dat het ontbranden van een lucifer erg snel gaat. Met een sluitertijd van 1/8000 seconde is het niet mogelijk om met mijn camera nog sneller te gaan. Tel daarbij de 10 foto’s per seconde van mijn Canon EOS 1Dmk3, wat garant staat voor een hele hoop foto’s van een heel kort moment.
Dichtbij, maar niet te dichtbij
Het is natuurlijk nodig om erg dicht bij de vlam te komen. Met de minimale scherpstelafstand van 31 centimeter is dit op een geruststellende afstand. Ik heb ook de beschikking over een omkeerring; een ideale manier om nog dichter bij de luciferkop te komen teneinde bovenop het ontvlammen te komen. Een combinatie van de EF 35mm f/1,4L met een omkeerring heeft de consequentie dat ik nog maar op ongeveer 10 centimeter afstand van de vlam zat… erg dichtbij.
Het fotograferen van deze ontbrandende lucifers leveren continu verrassende beelden op. Geen enkele lucifer brand hetzelfde. Ook het merk en kleur van de zwavelkop levert andere ontbranding op. Soms langzaam (de gele kop), soms erg snel (de bruine kop). Welke lucifer ook gebruikt wordt, het staat garant voor een leuke avond fotograferen.
De complete set foto’s is te vinden op flick-r:
Leuk gedaan met mooie foto’s als eind resultaat.