Sterrensporen fotograferen bij het Starven

Een heldere lucht. Dat is genoeg reden om sterren te gaan fotograferen. Omdat ik al zo vaak bij het Starven gefotografeerd heb was dat natuurlijk een uitgelezen plek. Sterrensporen fotograferen bij het Starven zou een mooie aanvulling op die serie foto’s zijn. De start van de zomertijd maakt het plotseling wel een uur later donker. En dan gaat de avond snel voorbij.

Geschatte leestijd: 4 minuten

De gedachte was om er een rustige avond van te maken en te genieten van de rust en de geluiden van de natuur. Helaas werden deze geluiden ruw overstemd door een feest in Someren, of daar ergens in de buurt. Dat was een akelige verstoring van de rust.

Fotograferen van sterren: 182 seconden belicht bij ISO1600 en f/8
Fotograferen van sterren: 182 seconden belicht bij ISO1600 en f/8
130 foto van 15sec met ISO1600, en een voorgrond foto van 10 minuten met ISO200
130 foto van 15sec met ISO1600, en een voorgrond foto van 10 minuten met ISO200

Een goede plek vinden

Gewapend met twee camera’s, twee statieven en twee draadontspanner had ik verschillende ideeën in mijn hoofd. Maar ter plekke in het donker is en blijft het moeilijk om een goede compositie te vinden.

Eén foto wilde ik sowieso maken, met die ene boom aan het Starven. Het moest dezelfde foto worden als ik eerder gemaakt had. Maar nu met de sterren. Het resultaat lijkt op een regen van sterren, een foto die weer eens anders is dan al die andere sterrensporen foto’s.

Een reklame boodschap
Sterrensporen fotograferen bij het Starven
184 foto’s van 15 seconden

Wil jij ook sterrensporen fotograferen? Lees dan mijn tutorial Sterrensporen fotograferen – deel 1
In de loop van 2023 zal ook een uitgebreid e-book verschijnen met nog veel meer praktische informatie

Met een reflectie

En dan valt het oog op een mogelijk mooie compositie die eigenlijk zo voor de hand ligt dat het verbazend is dat ik het niet eerder gezien heb. De reflectie van sterren in het water. Hiervoor leverde het sterrensporen fotograferen aan het Starven een uitgelezen kans op een uniek beeld.

Sterrensporen fotograferen bij het Starven
Niet alle sterren hebben reflecties
182 foto’s van 15 seconden

Ik heb eerder de reflectie van sterren op de foto gezet. Ik heb ook eerder de reflectie van de lucht in het Starven op de foto gezet. Het uitzicht is wijds, zonder een voorgrond. De luchten die ik er in heb zien spiegelen kunnen abstract aandoen. Wanneer er een prachtige sterrenhemel te zien is, met de sterrenbeelden Orion, Gemini, Taurus en de heldere planeet Jupiter, valt het op hoe imposant dit uitzicht met de reflectie wordt.

En wat valt op: de heldere planeet Jupiter en de ster Sirius zijn helderder in het water dan in de lucht. De beweging van het water is daar de oorzaak van. Wat ik normaal een nadeel vind op de Strabrechtse Heide is het enorme strooilicht van Geldrop en Eindhoven. In deze foto veroorzaakt het echter een mooi silhouet aan de horizon, met een duidelijke weerspiegeling van die horizon in het water.

Sterrensporen fotograferen bij het Starven
135 foto’s van 15 seconden

Het was weer een heerlijke avond fotograferen en genieten van de natuur, ondanks de verschrikkelijke geluiden van het feest dat over de Strabrechtse Heide te horen was. De volgende keer hoop ik toch dat het weer rustig is.


Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

11 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Willem.
Willem.
11 jaren geleden

Ze zijn weer fraai Nando.

@Deshamer
De 5D heeft geen timelapse functie en de 1D die Nando heeft volgens mij ook niet.
Voor de 5DmkII is er firmware die heeeel veel extra’s geeft zoals geluidstrigger en timelapse.opnames. (http://magiclantern.wikia.com/wiki/Magic_Lantern_Firmware_Wiki)

Deshamer
11 jaren geleden

Mooi foto’s Nando. ik vroeg me alleen af waar je de draadontspanners voor gebruikt, dat kun je toch ook doen mbv de time-lapse functie van je camera?

Willem.
Willem.
Antwoord aan  Nando Harmsen
11 jaren geleden

Nando, zowel timelapse als startrails is in feite dezelfde techniek toch? Je maakt met een bepaalde interval een foto. Pas de nabewerking van al deze beelden levert een ‘multi layer’ foto of een timelapse video op. Waarom kan jij met jouw draadontspanner met timelapse functie geen startrails maken?

Deshamer
Antwoord aan  Nando Harmsen
11 jaren geleden

Precies wat Willem zegt, een time-lapse gebruikt in wezen de zelfde techniek (alleen ander interval en meestal andere sluitertijd), ik wist alleen niet dat je geen time-lapse optie op jouw camera’s hebt. Ik heb geen draadontspanner (wel een remote maar die kun je niet vergrendelen) maar wel een time-lapse functie op mijn camera dus dan is dat makkelijker. 🙂

Ik zal in de komende weken eens een poging wagen….ben benieuwd of het me lukt!

Willy Vankeirsbilck
Willy Vankeirsbilck
11 jaren geleden

Alweer prachtige sterrensporen met zeer geslaagde voorgrond.
Vraagje: “Gewapend met twee…”, wat is de functie van de tweede set? Ik zie wel in de eerste twee foto’s een ‘verloren’ statief staan, alhoewel met een ‘lichtje’ op dat weerspiegelt.

Loek Baede
Loek Baede
11 jaren geleden

Evenals van jouw tentoonstelling van Poolse stoomtreinen, blijf ik ook van jouw natuuropnames genieten. EN van jouw prachtige album van de Peel.
Groeten,
Loek