Sterrensporen fotograferen bij het Starven

 

Een heldere lucht. Reden om sterren te fotograferen. Omdat ik de afgelopen maanden zo vaak bij het Starven gefotografeerd heb was dat natuurlijk de uitgelezen plek. De ingang van de zomertijd maakt het plotseling wel een uur later donker. En dan gaat de avond snel voorbij.

Fotograferen van sterren: 182 seconden belicht bij ISO1600 en f/8

De gedachte was: een rustige avond, genieten van de rust en de geluiden van de natuur. Helaas werden deze geluiden ruw overstemd door een House-party in Someren, of daar ergens in de buurt. Met de wind in de rug een akelige verstoring van de rust.

130 foto van 15sec met ISO1600, en een voorgrond foto van 10 minuten met ISO200

Gewapend met twee camera’s, twee statieven en twee draadontspanner had ik verschillende ideeën in mijn hoofd. Maar ter plekke in het donker is en blijft het moeilijk om een goede compositie te nemen. Eén foto wilde ik sowieso maken: die ene boom aan het Starven, op dezelfde manier gefotografeerd als ik eerder al gedaan had. Maar nu met de sterren. Het resultaat lijkt op een regen van sterren, een foto die weer eens anders is dan al die andere sterrensporen foto’s.

184 foto’s van 15 seconden

En dan valt het oog op een mogelijk mooie compositie die eigenlijk zo voor de hand ligt dat het verbazend is dat ik het niet eerder gezien heb: de reflectie van sterren in het water.

Ik heb eerder de reflectie van sterren op de foto gezet. Ik heb ook eerder de reflectie van de lucht in het Starven op de foto gezet. Het uitzicht is wijds, zonder een voorgrond. De luchten die ik er in heb zien spiegelen kunnen abstract aandoen. Wanneer er een prachtige sterrenhemel te zien is, met de sterrenbeelden Orion, Gemini, Taurus en de heldere planeet Jupiter, valt het op hoe imposant dit uitzicht met de reflectie wordt.

Niet alle sterren hebben reflecties
182 foto’s van 15 seconden

En wat valt op: de heldere planeet Jupiter en de ster Sirius zijn helderder in het water dan in de lucht. De beweging van het water is daar de oorzaak van. Wat ik normaal een nadeel vind op de Strabrechtse Heide is het enorme strooilicht van Geldrop en Eindhoven. In deze foto veroorzaakt het echter een mooi silhouet aan de horizon, met een duidelijke weerspiegeling van die horizon in het water.

Het was weer een heerlijke avond fotograferen en genieten van de natuur, ondanks de verschrikkelijke geluiden van het feest dat over de Strabrechtse Heide te horen was. De volgende keer hoop ik toch dat het weer rustig is.


Ik heb bij alle foto’s 15 seconden belichting gekozen, omdat ik de ervaring heb dat bij 30 seconden er een gekarteld sterrenspoor kan ontstaan. En toch, ondanks deze voorzorgsmaatregel, zie ik bij enkele foto’s die gekartelde lijn terug komen. Een volgende keer ga ik experimenteren met langere belichtingstijden, om te zien hoe dat uitvalt.

135 foto’s van 15 seconden

11 Replies to “Sterrensporen fotograferen bij het Starven”

 1. Mooi foto’s Nando. ik vroeg me alleen af waar je de draadontspanners voor gebruikt, dat kun je toch ook doen mbv de time-lapse functie van je camera?

  1. Dit is geen time-lapse! Laat daar geen misverstand over ontstaan. Dit zijn allemaal foto’s die in serie achter elkaar aan zijn gefotografeerd. En wat is er dan makkelijker dan de camera op serie-opnamen zetten, en vervolgens de ontspanknop van de draadontspanner vergrendelen.
   🙂

   Time-lapse is iets anders: dat is om elke bepaalde tijdseenheid een foto maken, bijvoorbeeld elke 30 seconden, of elke minuut, of elk uur. Mijn camera’s hebben deze functie niet ingebouwd. Ik heb wel een draadontspanner met time-lapse optie. Daarmee heb ik overigs onlangs mee geëxperimenteerd (http://www.nandoonline.com/?p=1982). Sterrensporen zijn op deze manier niet te maken.

   1. Nando, zowel timelapse als startrails is in feite dezelfde techniek toch? Je maakt met een bepaalde interval een foto. Pas de nabewerking van al deze beelden levert een ‘multi layer’ foto of een timelapse video op. Waarom kan jij met jouw draadontspanner met timelapse functie geen startrails maken?

    1. Time-lapse is foto’s maken met interval. Ik gebruik geen interval.
     Als je de interval een seconde maakt, heb je inderdaad vrijwel aansluitende foto’s die gebruikt kunnen worden voor startrails te maken. Maar dan kan je net zo goed je draadontspanner vergrendelen met de camera op continu opnamen. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan, toch?

     1. Precies wat Willem zegt, een time-lapse gebruikt in wezen de zelfde techniek (alleen ander interval en meestal andere sluitertijd), ik wist alleen niet dat je geen time-lapse optie op jouw camera’s hebt. Ik heb geen draadontspanner (wel een remote maar die kun je niet vergrendelen) maar wel een time-lapse functie op mijn camera dus dan is dat makkelijker. 🙂

      Ik zal in de komende weken eens een poging wagen….ben benieuwd of het me lukt!

 2. Alweer prachtige sterrensporen met zeer geslaagde voorgrond.
  Vraagje: “Gewapend met twee…”, wat is de functie van de tweede set? Ik zie wel in de eerste twee foto’s een ‘verloren’ statief staan, alhoewel met een ‘lichtje’ op dat weerspiegelt.

  1. Dank je Willy,
   Twee camera’s zodat ik twee opnames tegelijkertijd kan maken. Op die manier heb ik 5 composities gemaakt terwijl er met één camera maar tijd was voor 2 composities.
   Dat verloren statief is voorzien van een van de camera’s dat aan het fotograferen is.

 3. Evenals van jouw tentoonstelling van Poolse stoomtreinen, blijf ik ook van jouw natuuropnames genieten. EN van jouw prachtige album van de Peel.
  Groeten,
  Loek

Een (korte) reactie over wat je ervan vindt wordt op prijs gesteld :)