Sterrensporen in de stad fotograferen

Wil je de sterren goed kunnen zien of fotograferen? Ga dan zo ver mogelijk van de stad vandaan waar het zo donker mogelijk is. Voor sterrensporen is dat anders, die kan je ook in de stad fotograferen. Ik laat je zien wat het verschil is of kan zijn. Wat je het mooiste vindt is natuurlijk een kwestie van smaak.

Geschatte leestijd: 9 minuten

Een sterrenhemel kan betoverend zijn. Ga je naar een donkere locatie, dan is het mogelijk om de Melkweg te fotograferen. Of om vallende sterren te zien en vast te leggen. Natuurlijk kan je op die donkere plek ook de beweging van de sterren aan de hemelkoepel in beeld krijgen. Je gaat dan lang belichten. Het wordt nog veel uitdagender wanneer je sterrensporen midden in de stad gaat fotograferen.

Sterrensporen op een donkere locatie

Op een plek waar weinig licht is zijn er wel duizend sterren te zien. Kies een mooi silhouet als voorgrond, en je krijgt een hemel vol met sterrensporen. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe meer sterren je vastlegt.

Sterrensporen op een donkere plek
Sterrensporen op een donkere plek. Deze is samengesteld uit 23 foto’s van 5 minuten elk met ISO 800 en f/4.

In tegenstelling tot sterrensporen in de stad fotograferen is het ook mogelijk om een lagere ISO-waarde te kiezen en langer te belichten. Je kan zelfs op de donkerste plekken in de lichtvervuilde Benelux tot vijf minuten belichtingstijd halen. Maak 24 van die belichtingen achter elkaar en je heb twee uur aan sterrensporen (24 * 5 min = 120 min). Dat scheelt in de nabewerking.

Een reklame boodschap
Sterrensporen op een donkere locatie met een hele hoge ISO-waarde. Dit is maar liefst met ISO 6.400

Sterrensporen in de stad fotograferen

In plaats van een silhouet is het ook mogelijk om een verlicht onderwerp te kiezen. Dat kan een verlichte molen of een monumentaal gebouw zijn. Je kan er ook voor kiezen om sterrensporen in de stad te fotograferen. Dat kan zelfs midden in de stad, waar je met het blote oog bijna geen ster kan bekennen.

Sterrensporen boven een fietsbrug. De straatverlichting zorgt voor een interessant patroon op de brug. Dit is bijna een uur belichten, aan de rand van de stad.

Door een leuke locatie in een stad uit te zoeken wordt het mogelijk om een heel ander soort avondfoto te maken. Of een heel ander soort sterrensporenfoto. De sterrensporen die je in de stad gaat fotograferen zijn dan niet het onderwerp, maar het extraatje op de achtergrond. Hou er rekening mee dat het wel een stuk moeilijker is dan op een donkere locatie.

Sterrensporen in de stad fotograferen
Hartje Eindhoven, meer dan één uur en tien minuten belicht via Live-composite met een Olympus, ISO1600 en f/4.

Kies je instellingen verstandig

Omdat er veel licht is, zal het nodig zijn om hogere ISO-waarden te gebruiken waarmee je de sterren in beeld kunt krijgen. Dat heeft als consequentie dat je geen lange belichtingstijden kan gebruiken. Het gevolg is, dat er heel veel foto’s gemaakt moeten worden om bijvoorbeeld een sterrenspoor van twee uur te maken. De maximale belichtingstijd kan zelfs gelimiteerd zijn tot vijf seconden, waardoor je maar liefst 1440 foto’s moet maken (120 min * 60 sec = 7200 sec. Deel dit door 5 sec en je hebt 1440 beelden). Stel je voor dat je maar 2 seconden belicht per foto.

Sterrensporen in de stad fotograferen
Het Evoluon tijdens een lichtfestival. De grote schijnwerper sprong halverwege aan. Dit zijn meer dan 1950 foto’s met ISO1600 en f/4 en 2 seconden elk.

Kies wat jij mooi vindt

De plek waar je sterrensporen gaat fotograferen hangt natuurlijk van je voorkeuren af. Wat vind jij mooi? Is het een donkere omgeving met veel sterren, dan doe je dat. Laat je echter er niet van weerhouden om sterrensporen in de stad te fotograferen. Want dat kan ook. Het vergt wat meer werk, je moet opletten voor felle lichtbronnen, maar het kan bijzonder resultaten opleveren.

Wil jij ook sterrensporen fotograferen? Lees dan mijn tutorial Sterrensporen fotograferen – deel 1
In de loop van 2023 zal ook een uitgebreid e-book verschijnen met nog veel meer praktische informatie

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bas Berkhuijsen
Bas Berkhuijsen
5 maanden geleden

Leuk idee Nando. Normaal denk je al gauw om alleen op donkere plakken zoals je ook laat zien te fotograferen. Ik ga het zeker eens op een mooie heldere nacht uitproberen.