Sterrensporen samenvoegen in Photoshop met een action

Vroeger moesten alle foto’s voor sterrensporen handmatig samengevoegd worden. Er waren enkele programma’s beschikbaar, gratis stukjes software die de taak voor je deden, maar die waren heel gelimiteerd. Maar ze deden wat ze moesten doen. Inmiddels is er StarStaX, een heel geschikt programma dat ook veel mogelijkheden biedt. Voor dat er was, deed ik het gewoon in Photoshop. Sterrensporen samenvoegen in Photoshop met een action.

Inmiddels hoor ik vaak dat fotografen vanuit Lightroom alle foto’s in lagen openen in Photoshop, of ze doen dit direct vanuit Photoshop. Dat kan, natuurlijk, maar het vergt veel geheugen, computervermogen, en het kan ertoe leiden dat Photoshop, of zelfs je computer, helemaal vast loopt.

Sterrensporen samenvoegen in Photoshop met een action - de beste manier
Een foto bestaande uit meer dan 140 foto’s. Die wil je niet allemaal als lagen in Photoshop open hebben staan. Daar wordt alles wel heel traag door, zelfs met een snelle computer.

Samenvoegen in kleinere hoeveelheden is een alternatief. Dus niet honderd foto’s tegelijkertijd, maar vijf keer twintig foto’s, of tien keer tien foto’s, en die tien resultaten dan uiteindelijk samenvoegen tot het eindresultaat.

De makkelijke methode; sterrensporen samenvoegen in Photoshop met een action.

Het kan ook makkelijker. Een action in Photoshop. Dit is in feite het programmeren in van Photoshop om een bepaalde handeling automatisch uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden voor het verscherpen van een foto, waarbij alle handelingen automatisch gedaan worden. Of om sterrensporen samen te voegen.

Het is namelijk mogelijk om een action op een hele batch foto’s uit te voeren. Schrijf je de action op zo’n manier dat de foto’s één voor een samengevoegd worden, dan zijn er hooguit twee lagen tegelijkertijd open, ongeacht of je sterrensporen uit vijftig, honderd, of zelfs duizend foto’s bestaan. In plaats van dit stap voor stap uit te leggen via tekst, heb ik dit voorgedaan in de onderstaande video.

Een reklame boodschap
Sterrensporen samenvoegen in Photoshop met een action

Alles stap voor stap

Ik herhaal alles even, gewoon voor de handigheid.

  1. Open twee foto’s uit de reeks sterrensporen in Photoshop (afzonderlijke bestanden, niet in lagen)
  2. Kies de tweede foto
  3. Start een action en geef deze een herkenbare naam
  4. Selecteer de hele foto via ctrl-a (command-a op de Mac)
  5. Kopieer de foto naar je klembord via ctrl-c (command-c op de Mac)
  6. Sluit de foto zonder op te slaan (zodat je alleen nog de eerste foto open hebt)
  7. Plak je klembord via ctrl-v (command-v op de Mac)
  8. Zet de blending optie (overvloeimodus) van de laag op “Lichter” of “Lighten”
  9. Voeg de lagen samen via ctrl-e (command-e op de Mac)
  10. Stop je action

Dat is alles. Daarna kun je een batch opstarten met deze action van de sterrenspoor foto’s die je in een folder hebt staan (als JPEG). Het is een kwestie van wachten tot alles is samengevoegd.

Niet via Photoshop maar via StarStaX samenvoegen

Wil je toch liever gebruik maken van StarStaX? Kijk dan ook naar mijn video over het samenvoegen via deze manier. Dit is te vinden op mijn site via deze link: Bewerken van Sterrensporen. Of lees mijn uitgebreide tutorial over sterrensporen maken.

Ik ben benieuwd hoe jij sterrensporen altijd samen voegt, of samen hebt gevoegd. Zou je overwegen om dit via Photoshop via deze action te doen, of blijf je bij je eigen methode. Ik vind het leuk als je dit in een onderstaande reactie laat weten.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties