Het was alweer een hele tijd geleden dat het helder was. Toen het dan eindelijk zover was heb ik me dik ingepakt tegen de kou en gewapend met twee camera’s ben ik erop uit getrokken om weer eens de sterrensporen vast te leggen. De lokatie? Lekker dichtbij in het Groot Goor op de rand van Helmond. Aan de horizon hing een dunne bewolking waardoor de lucht erg licht was.
Een tijd geleden heb ik op dezelfde lokatie nachtfoto’s gemaakt (eind november: de laatste keer dat het helder was, bedenk ik me nu) en daar wilde ik nu sterrensporen fotograferen. Dus: zo gezegd zo gedaan. Met een 17mm brandpunt heb ik mijn EOS 5D aan het werk gezet. Een totaal van 186 foto’s van 13 seconden later, iets meer dan 40 minuten, was het weer tijd om de camera uit te schakelen.
Zoals ik al zei: laag aan de horizon hing een dunne bewolking dat in de bovenstaande foto als de beige kleur onder in de lucht te zien is. Het geeft in ieder geval wel wat ‘kleur’ aan de foto.
Om een idee te hebben van de hoeveelheid lichtvervuiling heb ik ook een foto in de tegenovergestelde richting gemaakt. Deze foto kijkt in de richting van de Zuidkade in Helmond. Het sterrenbeeld Grote Beer (Ursa major) is nog te zien, maar voor de rest wordt de hemel overstraald door al het strooilicht van de stad.
Het helderste punt aan de hemel is het zenith (recht boven ons hoofd). Daar is niet alleen de atmosfeer het dunste waardoor we daar het minste last van hebben, we hebben daar ook minder last van strooilicht. Terwijl mijn EOS 5D hard aan het werk was heb ik daar ook een foto van gemaakt. Dit zijn 32 foto’s van 20 seconden, samengevoegd tot een enkele foto.
Natuurlijk heb ik voor beiden startrail foto’s handmatig één enkele darkframe gemaakt en deze softwarematig gebruikt om alle hotpixels eruit te filteren. Het is een vele snellere methode dan met een clone brush aan de slag gaan en ik ben blij dat ik heb uitgezocht hoe dit werkt. Wie dit gemist heeft en wil weten: kijk even in mijn korte handleiding daarover.
Voor wie het eens wil proberen om startrails te fotograferen heb ik nog een (oude) tutorial online staan waarin alles uitgelegd staat. De link is https://www.nandoonline.com/tutorials/tut_startrails.html
Ik ben blij dat het eindelijk weer eens helder weer was. De bewolking van de afgelopen maand(en) heeft ervoor gezorgd dat we een paar mooie sterrenregens gemist hebben. Hopelijk krijgen we de komende tijd nog veel (kraak)heldere nachten.
Dank u voor de uitleg
Hallo Nando,
Sterrensporen “doen” het altijd.
Toch een klein vraagje: hoe komt het dat de sporen boven en onder in de eerste foto in een tegengestelde richting buigen? De sterren draaien toch allemaal rond de Poolster (noordelijk halfrond), en die poolster is hier niet in beeld (zoals blijkbaar wel in de onderste foto).
De simpele verklaring is ‘onder’ en ‘boven’ de horizon. Naarmate je verder van de Poolster af komt zullen de sterren steeds wijdere cirkels vormen. Dan is er een punt richting het Zuiden dat de Hemelevenaar genoemd wordt: het punt waarbij de sterren recht boven de evenaar staan. Daaronder zullen de sterren niet langer om de Poolster draaien maar om het punt boven de Zuidpool.
Kijk maar eens op een sterrenkaart projectie. Daarop zal altijd de Hemelevenaar aangeduid worden. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Hemelevenaar)