Stoomtrein depot in Wolsztyn

Tijdens ons verblijf in Polen voor de expositie Vol op Stoom was het evident dat we wederom een bezoek brachten aan het stoomtrein depot in Wolsztyn. Dit jaar hadden we minder tijd beschikbaar waardoor we de dagelijkse werkzaamheden aan de locomotief op stoom niet konden bijwonen. 

Geschatte leestijd: 7 minuten

Stoomtrein depot in Wolsztyn

Ik heb keer op keer verteld dat de foto’s van de expositie Vol op Stoom tijdloze beelden zijn, alsof de tijd al decennia lang stil staat. De eerste indruk van het depot is dat de tijd inderdaad stil is blijven staan. Alles ziet er nog hetzelfde uit als precies één jaar geleden.

Het lijkt nog steeds alsof je een stap in het verleden zet. Het is oud, versleten en vuil. Dat wat kapot was is gerepareerd, keer op keer en altijd provisorisch. Alles is gebouwd op duurzaamheid. Het moet jaren mee gaan. Juist dat geeft de heerlijke sfeer van die omgeving, de tijdloze indruk.

Station
Stoomtrein depot in Wolsztyn

    

Stoomtrein depot in Wolsztyn

De rails

De veranderingen in een jaar tijd

Is er werkelijk niets veranderd in het stoomtrein depot in Wolsztyn? Ja, toch wel. Overal tiert het onkruid welig. Het staat hoger en werkelijk overal. Niet alleen aan de zijkanten, maar ook tussen de rails en tegen de roestige locomotieven. Het kan natuurlijk aan de weersomstandigheden liggen, dat het nog hoog en groen is door het zachte herfstweer.

Langs de spoorrails staan, net als vorig jaar, een aantal oude, verwaarloosde stoomlocomotieven. Het zijn de machines die wachten tot ze gerenoveerd worden. Als dat nog ooit gaat gebeuren want geldgebrek is ook hier een nijpend probleem. Ondertussen zijn die oude locomotieven een mooi onderwerp om te fotograferen. Er zijn verschrikkelijk veel details die een foto waard zijn. Helaas is het niet toegestaan om ze te beklimmen.

Oud en verweerd

Stoomtrein depot in Wolsztyn

Een reklame boodschap

Schone Helena

Piękna Helena (Schone Helena) is de locomotief die vorig jaar onderwerp van mijn foto’s is geweest. Deze locomotief was toen op stoom en draaide dienst op het traject tussen Wolsztyn en Poznań. Dit jaar staat de Piękna Helena stil op het stoomtrein depot in Wolsztyn omdat er geen geld is voor onderhoud.

Om deze locomotief weer op stoom te brengen is 200.000 Złoty’s (ongerekend ongeveer 50.000 euro) nodig. Het lijkt er dus op dat er steeds minder van deze imposante locomotieven in bedrijf zijn en de stoom locomotief die nu op stoom is hebben we helaas gemist.

Stoomtrein depot in Wolsztyn
Stoomtrein depot in Wolsztyn

    

Reflectie van het spoorweghuisje

Stoomtrein depot in Wolsztyn in de avond

De foto’s uit de expositie laten het werk op het stoomtrein depot zien. Ik had het idee gekregen om dit werk in de avond vast te leggen, bij het schaarse licht van de lampen. Hiervoor hadden we de laatste avond in Wolsztyn uitgekozen, maar het zat helaas niet mee. De trein die ik gehoopt had te zien was er niet waardoor we ons moesten behelpen met een stilleven van het depot.

Terwijl we in eenzaamheid over rails, tussen wagons en langs zwijgende locomotieven liepen heb ik geprobeerd om de sfeer van deze unieke plaats vast te leggen. Dit gebeurde niet onopgemerkt want we werden al snel aangesproken door de man die deze avond dienst draaide. Met een paar Złoty’s als vergoeding konden we onze gang gaan. Dit heeft geleid tot een serie foto’s die mijn inziens niet zouden misstaan in de serie die in Poznań geëxposeerd worden.

Stoomtrein depot in Wolsztyn

Stoomtrein depot in Wolsztyn

Stoomtrein depot in Wolsztyn

De volledige set foto’s van het bezoek aan Wolsztyn is te vinden op mijn flick-r website.
http://www.flickr.com/photos/nandoonline/sets/72157636440431104/show

Een nieuw station

Het afgelopen jaar zijn er weinig dingen verandert. Daarin komt nu verandering. Het station in Wolsztyn is opgekocht en wordt gesloopt. Er zal een volledig nieuw station gebouwd worden. Eind 2014 moet het klaar zijn. Hoewel dit vooruitgang is, verliest Wolsztyn wel een stukje geschiedenis. Het huidige station is dan niet meer het originele (dat is in de oorlog gebombardeerd), maar het is inmiddels een herkenbaar onderdeel van de stad geworden.

Stoomtrein depot in Wolsztyn

Deze set foto’s worden op verzoek ook naar Wojtek Lis gestuurd die al jaren voorvechter is voor het behoudt van dit stukje erfgoed. Bij het afscheid werd er al gesproken over een volgende expositie. Of dat werkelijk zal gebeuren is nooit zeker. Het is niet iets waar ik nu al over na ga denken. Wat ik wel weet is, dat het dan niet wèèr over stoomlocomotieven zal gaan.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Willem.
Willem.
10 jaren geleden

Een fantastische aanvulling op de vorige reportage. Subliem !