Straatfotografie in Londen

Big Ben, aan de overkant van de Thames

Ik was in Londen op uitnodiging van Sony voor de Sony World Photography Awards 2023. Gelukkig was er nog even gelegenheid om door het centrum van de stad te lopen. Het was een uitgelezen moment om te spelen met straatfotografie in Londen. Dat heb ik gecombineerd met ICM technieken.

Geschatte leestijd: 6 minuten

De laatste keer dat ik in de stad Londen was kan ik me nauwelijks herinneren. Ik geloof dat de digitale fotografie toen niet eens bestond. Het was daarom extra leuk toen ik de uitnodiging kreeg om de persconferentie en het gala diner van de Sony World Photography Awards 2023 (SWPA 2023) te mogen bijwonen. Een paar dagen naar de grote stad, met een bezoek aan de SWPA 2023 exhibition in het Somerset House. Er was ook even tijd om wat straatfotografie in Londen te doen.

Straatfotografie in Londen
An eye on London – het uitzicht vanuit mijn hotelkamer

Een paar dagen Londen

Ik noem het een paar dagen, maar in feite was het slechts één volle dag. Die dag was bovendien volgepland met allerlei activiteiten in het kader van de SWPA 2023. Toch was er even tijd voor straatfotografie in London. ‘s-Morgens, ruim voor de persconferentie ben ik over de South Bank naar de Londen Eye gelopen. Het was nog rustig zodat er veel gelegenheid was om wat leuke beelden te maken zonder een massa toeristen.

Een reklame boodschap
Straatfotografie in Londen
Vroeg in de ochtend zijn de toeristen nog niet op pad. Dan is het rustig en je ziet bijna alleen de Londenaren rondlopen.

Ik had alleen mijn Fujifilm X100t compactcamera meegenomen. Deze kleine meetzoeker camera is klein en handig in het gebruik. In veel momenten tijdens deze straatfotografie in Londen heb ik simpelweg diafragma f/11 gebruikt, en de autofocus uitgeschakeld. Door handmatig de hyperfocale afstand in te stellen was het eenvoudig om snel te reageren en onopvallend te fotograferen.

Forenzen in de ochtend
De forenzen in de ochtend. Allemaal op weg naar het werk. Gelukkig moest ik pas om 10:00 uur te beginnen. De typische ouderwetse telefooncel en nieuwerwetse gebouwen op de achtergrond was een leuk contrast.
Straatfotografie in Londen
De mobiele generatie. Een combinatie van straatfotografie en Intentional Camera Movement. Het ingebouwde 3 stops ND filter in de camera was erg handig voor dit soort fotografie.

In de drukte van de namiddag

Straatfotografie in Londen wordt pas een uitdaging wanneer de toeristen in grote massa de straten op zijn gegaan. Na het bezoek aan het Somerset House voor de SWPA 2023 exhibition was er tijd om twee uurtjes rond te lopen. Ik besloot om naar Trafalgar Square te lopen, en via Big Ben en Westminster Bridge weer terug naar het hotel. Zo rustig het in de ochtend was, zo druk was het in de namiddag.

Straatfotografie in London bij Trafalgar Square
De Londen Cabs racen rond Trafalgar Square terwijl de toeristen en Londenaren in alle richtingen tegelijkertijd lijken te lopen.

Ik vind het moeilijk om met straatfotografie de drukte en chaos van de straten in Londen te laten zien. Een snelle sluitertijd geeft een bevroren moment weer. De dynamiek van het moment is dan verdwenen. Door bewust beweging in de foto te laten komt die chaos beter tot recht. Dankzij de ICM technieken, waarmee ik de afgelopen maanden aan het experimenteren ben, kreeg ik de drukte en dynamiek van de mensenmassa veel beter in beeld.

De toeristen bij de Westminster bridge
Vlak bij de Westminster Bridge is het lastig om je tussen de toeristen door de bewegen. Ik heb hier gebruik gemaakt van ICM technieken om de drukte en dynamiek van de omgeving te tonen.
Big Ben, aan de overkant van de Thames
De Big Ben fotograferen kan op veel manieren. Vanaf de South Banks kon ik de passerende mensen mooi in beeld krijgen. Het geeft een mooi idee van de de drukte en chaos die er op de South Bank van de Thames heerst.

Er was te weinig tijd

Zoals gezegd, ik had maar weinig tijd om straatfotografie in Londen te beoefenen. Dit is iets wat ik dagen achter elkaar zou kunnen doen, waarbij veel meer interessante plekken in de stad bezocht kunnen worden. De hoeveelheid mensen, de diversiteit en alles wat er voorvalt is voldoende om met een fantastische serie foto’s thuis te komen.

Een rustig moment in Londen
Een stel op een bankje op de West Bank tijdens een rustig moment van de dag in Londen.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties