Strijd tegen dauw en condens

de strijd tegen dauw en condens

Na een koude vochtige nacht merk je dat de ruiten van de auto nat zijn. Stap je in de auto, dan beslaan je ramen met condens. Dit kan ook gebeuren met de frontlens van je objectief als je camera lang buiten staat. Bijvoorbeeld voor sterrensporen of voor timelapse opnamen. Ga de strijd aan tegen dauw en condens met een hittelint. Ik vertel wat ik gebruik.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Onlangs kreeg ik een vraag over mijn artikel over het maken van een timelapse. Daarin stond een foto met van mijn camera. De eerste vraag ging over wat ik achter de camera had gemonteerd. De andere vraag ging over de band die rond mijn objectief zat. De foto staat hieronder.

Een timelapse fotograferen
Een timelapse fotograferen kan een paar uurtjes duren. Ik gebruik een externe accu zodat het stroomverbruik geen issue is.

Het ding achter mijn camera is een externe accu. De band rond mijn objectief is voor de strijd tegen dauw en condens. Dit is de Haida Anti-Fog belt.

Do-it-yourself, of toch maar niet?

Lang geleden heb ik een Dew-Not warmtelint gekocht. Dit was speciaal voor telescopen bedoeld en het vergde nogal wat aanpassingen voordat ik het kon gebruiken in mijn strijd tegen dauw en condens. Het was een lastig en vooral ook duur dingetje dat dankzij mijn gebrekkige soldeerkennis en slechte kwaliteit connectors niet altijd even betrouwbaar was. Maar als het werkte, werkte het prima.

De camera setup tijdens het fotograferen, met de dew-heater om het objectief

Inmiddels hebben de camera accessoire bedrijven dit product ontdekt. Dit betekent dat er heel eenvoudig een kant en klare oplossing gekocht kan worden om de strijd tegen dauw en condens aan te gaan. Wat bovendien belangrijk is, het is aanzienlijk goedkoper dan de zelfbouw waar ik ooit aan begonnen was. Een van die producten is de Haida Anti-Fog belt, die ik ook al eens op Fstoppers.com gereviewed heb.

Haida Anti-Fog belt

Tegenwoordig is het relatief makkelijk om iets op locatie van stroom te voorzien. Je hebt een er een powerbank voor nodig, zo een die je ook voor je smartphone gebruikt. De stroomvoorziening gaat via een USB aansluiting. De Haida Anti-Fog belt is niet anders. Neem de eerste de beste powerbank en je kan op locatie het warmtelint gebruiken.

De strijd tegen dauw en condens
De Haida Anti-Fog belt met een powerbank. Daarmee hou je dauw en condens op afstand.

Met een schakelaar kan je de Haida Anti-Fog belt niet alleen aan- en uitzetten, je kan ook de temperatuur binnen grenzen regelen. Het werkt perfect in de strijd tegen dauw en condens. Je kunt op deze manier je objectief eenvoudig warm houden om te voorkomen dat je frontlens helemaal beslaat.

Een reklame boodschap

Niet alleen voor sterrensporen

In het begin gebruikte ik een warmtelint alleen en uitsluitend bij het maken van de foto’s voor sterrensporen. Doordat het objectief niet langer afkoelt beslaat het voorste lenselement niet met de gevreesde condens. Het kan zelfs voldoende zijn om een nachtfilter vrij van condens te houden. Gebruik je geen warmtelint, dan is de kans groot dat je na 45 minuten kan stoppen omdat je niets meer door het objectief ziet.

De strijd tegen dauw en condens moet je niet alleen voor sterrensporen doen. Ik heb gemerkt dat condens ook bij een timelapse kan ontstaan, zeker op een kille, mistige ochtend. Dat is de reden waarom in de foto die eerder in het artikel te zien is, en ook in het artikel over het maken van een timelapse, een Haida Anti-Fog belt te zien is.

Een powerbank of een flinke accu

De Haida Anti-Fog belt moet natuurlijk van stroom voorzien worden. Dat kan met een simpele powerbank, een die je ook voor je smartphone gebruikt. De aansluiting is gewoon een USB-A stekker. En zo heb ik de Haida Anti-Fog belt ook in mijn strijd tegen dauw en condens gebruikt.

strijd tegen dauw en condens
De Haida Anti-Fog belt in detail.

Onlangs maakte ik gebruik van mijn grote V-mount accu om mijn camera van stroom te voorzien. Deze heb ik in principe voor het maken van video opnamen, maar die kan ook gebruikt worden bij een timelapse of sterrensporen. Het voordeel daarvan was de mogelijkheid om er ook mijn Haida Anti-Fog belt op aan te sluiten.

strijd tegen dauw en condens
Een setup voor timelapse opnamen. De V-mount accu waar de Haida Anti-Fog belt op is aangesloten. Ik kan eventueel ook nog de camera op de accu aansluiten. Natuurlijk heb je geen grote V-mount accu nodig, een simpele powerbank voldoet ook.

De strijd tegen dauw en condens winnen

Je kan meerdere manieren gebruiken om je objectief warm te houden tijdens koude, vochtige nachten of kille en mistige ochtenden. Van een sjaal om je objectief tot warmtepads die je bij de drogist kan kopen die je vervolgens met een elastiek vastklemt. Maar waarom al die trucjes uithalen als je voor nog geen 20 euro een warmtelint kan aanschaffen?

strijd tegen dauw en condens
Zo fotografeer ik mijn sterrensporen. Maar ik kan ook timelapse beelden maken zonder bang te zijn voor condens.

Waarschijnlijk heb je al een powerbank in bezit. Die kan je er voor gebruiken. Ik doe dat ook het liefst, want dan hoef ik niet zoveel mee te nemen op locatie. Een V-mount accu is dus niet per se nodig, maar heb je er eentje, dan kan je die waarschijnlijk ook gebruiken. Op deze manier weet je zeker dat je de strijd tegen dauw en condens gaat winnen.

Advertentie
adsense
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties