Menu Sluiten

Studio fotografie met Frank Doorhof

Ik heb het uiteindelijk toch maar een keer geprobeerd: een workshop van Frank Doorhof. Tegenwoordig vind ik Frank meer verkoper dan fotograaf, en zoals hij zelf al vertelde; een groot deel van de foto’s die hij tegenwoordig maakt – of misschien kan ik beter zeggen, die hij laat zien – worden tijdens workshops gemaakt. Nu hij een workshop bij mij in de buurt gaf, heb ik besloten om eens mee te doen. Want eerlijk is eerlijk, er zit bijzonder veel kennis van licht en modellenfotografie bij Frank en ik was heel benieuwd hoe zijn aanpak van werken is, het verlichten van zijn model, en het aansturen van zijn model. Dat laatste was ook een van de belangrijkste leerdoelen die ik voor deze workshop had.

Frank Doorhof aan het demonstreren met model Nadine
Frank Doorhof aan het demonstreren van het gebruik van een striplight.

 

Ik weet dat Frank Doorhof veel met groothoek en ultragroothoek fotografeert, maar ik was natuurlijk weer eigenwijs en nam alleen een 35mm en 85mm mee. Even had ik daar spijt van, heel eventjes maar, want de beperking die ik me met deze twee objectieven oplegde leverde foto’s met een heel andere uitstraling op… zo beredeneerde ik.

Advertisements

Toch was het fotograferen, met of zonder groothoek, in mijn ogen bijzaak. Het fotograferen an sich is niet moeilijk, zoals ook gedemonstreerd werd: zet je lamp en model ergens neer, meet je licht met de lichtmeter, en stel het diafragma in dat de lichtmeter aangeeft, en voila… zo lang de afstand tussen licht en model niet verandert is het altijd goed. Geen kunst aan. Wat wel kunst is – en hier gaat het uiteindelijk om – is hoe en waar je het licht en het model plaatst, en waar je zelf gaat staan. En natuurlijk hoe je het model aanstuurt.

Gebruik van een beautydish met (dubbel) grid.
Gebruik van een beautydish met (dubbel) grid.

Ons model was Nadine, die zelf ook de styling deed. In drie gevarieerde outfits kregen we te zien hoe softbox, beautydish, striplight en grids gebruikt konden worden. Zoals verwacht was de hele workshop doorweven met het aanprijzen van het merk flitser waar Frank momenteel ambassadeur van is, en in sommige gevallen misschien iets te veel. Niettemin was het interessant om zijn manier van fotograferen en zijn gebruik van licht te zien. Dit was heel anders dan wat ik vorig jaar bij Richard Terborg gezien heb. Maar net als vorig jaar pik ik hier de dingen op die mij aanspreken, die mij liggen. Nu is het aan mij om dit verder in de praktijk te gaan brengen.

Advertisements
Werken met een striplight met grid
Werken met een striplight met grid

 

Mijn dank aan Frank en Annewiek Doorhof voor de workshop, Nadine Stephan MODEL STYLING DESIGN voor model staan, en Fotostudio76 in Eersel.

Voor wie het leuk vindt; er staat een korte video van de dag op https://www.facebook.com/fotostudio76.nl/videos/480064169159942/

 

nadine, nandoonline, nando harmsen

nadine, nando harmsen, nandoonline, studio76

nadine, nando harmsen, nandoonline, studio76

nadine, nando harmsen, nandoonline, studio76

nadine, model, nandoonline, nando harmsen, studio76

nadine, studio76, nando harmsen, nandoonline

nadine, studio76, nando harmsen, nandoonline

 

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback
2 jaren geleden

[…] de workshop bij Frank Doorhof werd ik gewezen op het gebruik van een reflector. Een lichtvormer waarvan ik al wist dat die door […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x